2013-ТА ИЛИ ОТНОСНО КРАКАТА НА ЛИВ ТАЙЛЪР /ЧАСТ ІІ/

януари 11, 2013 at 5:50 am (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Три са основните обществени сбития в България през 2013-та година, които със сигурност ще оставят своя отпечатък в бъдеще – парламентарните избори, референдума за развитие на ядрената енергетика и избора на патриарх на БПЦ. По тези и други теми от най-важните очаквани развития, с Пламен Асенов продължаваме разговора, започнат през миналата седмица.

– Пламен, миналия петък свършихме с това, че ГЕРБ управляват лошо, но алтернатива за следващия мандат сякаш няма. С ГЕРБ зле, но без ГЕРБ още по-зле – може ли така да се обобщи ситуацията?

– Най-активните критици на ГЕРБ, Фили, са от БСП. Те се държат така, сякаш знаят какво да правят, за да измъкнат страната от кризата, но го пазят в тайна. Само че по-внимателният анализ показва, че не знаят. Неслучайно досега БСП трупа провал върху провал винаги, щом дойде на власт. В дясно пък сме свидетели на пълния разпад на СДС. А че оттам произлиза група, която ще се яви заедно с ДСБ във формат „Синята коалиция”, едва ли само това ще привлече достатъчно избиратели, с които десните и този път да прехвърлят 4-процентовата изборна бариера. Другите две основни партии – „Атака” и РЗС, напоследък също са твърде аморфни, за да имат каквито и да било шансове. Така че, Фили, освен всеки ден по телевизията, мнозина вече съзират Бойко Борисов пак да се задава и на политическия хоризонт . Да, рейтингът му напоследък малко спадна, но мисля, че то е, защото фолклорът до голяма степен изчерпа потенциала си да създава нови вицове за него, не заради истински спад на популярността му.

– Пламен, преди изборите важна роля ще има темата за развитието на ядрената енергетика, референдумът по която е на 27 януари. Какви са изгледите за успех на първото в най-новата българска история всенародно допитване?

– Засега ми изглеждат нулеви, Фили, доколкото не само процедурата е много сложна, но и самият въпрос е формулиран така, че всеки може да тълкува отговора в своя полза. В него не се споменава специално Белене, което прави последствията от референдума разтегливи като дъвка. Всъщност обаче до последно не може да се гарантира какво ще стане, защото не се знае какви сили и интереси ще се развихрят в хода на кампанията и какви политически технологии ще бъдат използвани за манипулация на публиката.

Всъщност по този повод трябва да признаем две неща. Първо, референдум изобщо не трябваше да има, доколкото техническите и всички други параметри на атомната енергетика са твърде сложни, за да заеме средният гражданин достатъчно информирана позиция по тях. Второ, референдумът в голяма степен ще даде отговор и на един официално неформулиран въпрос – за или против българската енергийна зависимост от Русия. Както се очаква част от хората да гласуват „за” централата, но не заради самата нея, а  заради проруските си позиции, така и обратно – мнозина ще отидат до урните не за да кажат „не” на централата, колкото да се противопоставят на руските интереси по принцип. А това поставя управляващите от ГЕРБ в много деликатна ситуация.

– Какъв е проблемът?

– Всъщност, Фили, ГЕРБ могат да се окажат двойно губещи. Веднъж – ако по време на референдума мнозинството подкрепи ядрената енергетика, тоест, позицията на БСП и втори път – ако мнозинството се противопостави. Второто уж изглежда по-желаната от ГЕРБ позиция, но то ще означава, че българите искат от своите управляващи да прилагат все по-твърда ръка в отношенията с Кремъл. А това е политика със силно лимитирани възможности и, въпреки че принципно е много полезна за страната, обикновено води до падането на съответното правителство, независимо от неговия политически цвят. Или дори води до още по-лоши неща.

– Пламен, очевидно 2013-та може да се нарече „година на избори”, като се има предвид и третото основно очаквано събитие – изборът на патриарх на БПЦ. Очаква ли се това решение да е също толкова драматично, колкото и другите, за които стана дума?

– Малко трудно е, Фили, когато пилотираш самолет, да кажеш колко голям е даден обект, защото в небето няма база за сравнение. Затова и аз не искам да се ангажирам с прогноза по небесните работи, доколкото те включват и това дали изборът на патриарх ще е повече или по-малко драматичен от другите ни прости, земни избори. Само знам, че според мнозина българи изборът на патриарх всъщност е вече опорочен и то още далеч преди да се насрочи от Светия Синод за датата 24 февруари 2013-та година.

Избори без избор – такава е оценката на повечето българи, включително редица представители на самата православна църква, за ситуацията, в която сме изпаднали.

– Приемаме, че кризата в БПЦ вече е започнала, има ли обаче идеи за изход от нея, макар никой да не очаква той да бъде лесен?

– И тук ситуацията е двояка, Фили. Църковният Устав, който е конституционната свещена крава на БПЦ, предвижда изборът на патриарх да се извърши само измежду действащите митрополити и то при определени условия, свързани с тях. Двама от 14-те обаче не отговарят формално на условията. Другите 11 пък не отговарят на моралните критерии, тъй като са известни като сътрудници или агенти на комунистическата държавна сигурност. Така изотгоре погледнато, остава един единствен праведен кандидат – ловчанския владика Гавриил. Той обаче сякаш няма сериозна подкрепа от никого. Дори когато в множеството публични дискусии, които се водят напоследък по темата, някой го предложи, то го прави с половин уста и само в краен случай. Честно, не знам защо е така, но е факт. Другата реалистична идея за изход от кризата практически е неизпълнима – да се свика църковно-народен събор, който да промени правилата, заложени в Устава и така да се излезе от патовата ситуация. Само че и това не може да стане, защото нито има време вече, нито пък идеята среща някаква подкрепа в самия Свети Синод, от който единствено зависи взимането на подобно решение.

Ето как, Фили, наистина положението изглежда дори не като надпревара с един кон, а като избори без избор. Всъщност, в тази ситуация със сигурност мога да кажа само две неща. Първо – какъвто и да е изборът, който предстои, той ще бъде грешен. Второ – след този избор ситуацията в БПЦ и нейната позиция в обществото няма да се подобряват, а ще се влошават.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: