ПИЕМ И ПЕЕМ…..АМА ВЕЧЕ НЕ ПУШИМ?

октомври 26, 2012 at 5:47 am (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Вече месеци наред в България не стихва полемиката около въведената от 1 юни забрана за пушене на закрити обществени места, в близост до детски площадки, училища и градини, на стадиони и в летни кина. Най-много спорове предизвиква онази част от закона, която засяга пушенето в закритите части на барове, ресторанти и други заведения. Мненията са силно полярни, интернет форумите са пълни с повече или по-малко разгорещени, често екзотични, а понякога направо агресивни изказвания в защита на едната или другата позиция.

След няколко месеца изчакване да видят реалните ефекти, от септември насам се активизираха сериозно различните организации и сдружения, които представляват ресторантьорския бизнес. Техните позиции са представени не само в медиите, те очевидно имат силно лоби и в Парламента. Преди броени дни например група независими депутати предложи проектозакон, с който да се отмени пълната забрана за пушене в заведенията и да се върне старото положение за частични ограничения.

Какви са основните аргументи на бизнеса? Само за три месеца – казват те – фалираха и бяха закрити 10 процента от кафенетата и по-малките ресторанти, защото оборотите им спаднаха с цели 90 на сто. Като цяло оборотът на всички е с около петдесет процента по-нисък спрямо нивата за същия период на миналата година. Общо засега са уволнени около 6 хиляди души от бранша. И всички това се случва през лятото, когато все пак хората могат да пушат в откритите градини на заведенията. През зимата, когато останат налични само затворените площи, фалитите се очаква да се превърнат в лавина и да бъдат закрити най-малко 30 хиляди работни места. В същото време евентуалните загуби за държавната хазна само от невнесени данъци до края на 2012 година се изчисляват на над 300 милиона лева.

Колко силно е лобито, което пушачите имат в Парламента и може ли предложението за връщане на старото положение за частични ограничения на пушенето да бъде прието? То беше наложено като преходна мярка, за период от две години, и позволяваше в заведения с площ по-голяма от 50 квадратни метра да се обособят зали за пушачи и непушачи. Тези за пушачи бяха обвързани с допълнителни технически изисквания като ниво на климатизация например. Сега се предлага връщане на това положение, но с някои утежнения – например разрешението за обособяване на зали за пушачи да засяга заведенията с над 70 квадратни метра площ, техните данъци да бъдат по-големи от тези на заведенията, които са изцяло за непушачи и т.н.

Трудно е в момента да се каже наистина колко голямо е това парламентарно лоби и може ли то да направи пробив в системата. Ако се погледнат механично данните от общата статистика, в България пушат 48 процента от мъжете и 35 процента от жените. Поне по мое лично впечатление обаче изобщо не е сигурно, че съотношението пушачи – непушачи в Народното събрание отговаря на средното за страната, а смятам, че далеч го надхвърля. Тоест, от тази гледна точка може да се очаква пушачите да надделеят.

От друга страна обаче съвсем не е сигурно на какво ще заложат повечето депутати – на страстта си към цигарите или все пак на партийната дисциплина. Имам предвид най-вече на какво ще заложат депутатите от управляващата партия ГЕРБ, тъй като здравният министър Десислава Атанасова вече категорично се обяви против връщането на старото положение с пушенето. А на всичкото отгоре тя беше подкрепена и лично от премиера Бойко Борисов, който заяви, че всички са имали предостатъчно време преди въвеждането на забраната, за да се подготвят за последствията от нея.

Това е един от аргументите на партията на антипушачите в България, който обаче не издържа на критика, защото през този уж подготвителен период държавата не разработи мерки ако не за пълно предотвратяване, то поне за частично туширане на отрицателните икономически последици от това решение. Нещо повече, не само не бяха приети такива мерки, но никой май не си направи труда дори реалистично да предвиди ефектите, които ще последват, затова сега има толкова изненадани от тях.

Другият основен аргумент на антипушаческата коалиция също е доста абстрактен. „Държавата не може да върне своето решение назад, защото по този начин ще покаже слабост” – казват те. Само че за последните близо четири години вече толкова пъти се взимат отговорни решения и после се връщат назад, че тази практика сякаш се възприе като своеобразен управленски стил на партия ГЕРБ и никого вече не впечатлява. Поне не дотам, че да доведе до допълнително натрупване сред електората на отрицателни нагласи спрямо управляващите.

Струва ми се все пак, че основният аргумент, който ще надделее за крайното решение по конфликтния въпрос за пушенето, е свързан най-вече с предстоящите догодина парламентарни избори – тоест, дали за ГЕРБ е по-изгодно да загуби гласовете на българските пушачи или тези на българските непушачи. Защото, поне в сегашния момент, въжето на спорът между тях наистина е опънато до скъсване и нещата изглеждат така, сякаш средно положение няма.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

1 коментар

  1. частна детска ясла в София said,

    и този закон се превърна в една от най-голямите популистки дебати в българското общество, за всичко се говори освен за здравето на хората, и разбира се основна е голямата сметка гласовете на следващите избори т.е. избран или неизбран на следващите избори, както и профитите на определена група хора които държат голямите заведения

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: