ДА СЕ ПЛЪЗНЕШ ПО НАКЛОНЕНАТА ПЛОСКОСТ

юни 1, 2012 at 6:00 am (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

/Фили/ След трусовете, които разместиха пластовете и в ляво, и в дясно на българската политика, последва реално земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер и епицентър Перник. То мина без човешки жертви и големи щети, но продължава да предизвиква реакции в цялото общество. За особеностите на тези и други български земетресения, за техните видове и ефектите от тях, разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, специалисти казват, че земетресението в Перник, е световен феномен. Какво е толкова особеното при него?

– Ти вече спомена най-важната особеност, Фили – размина се без жертви и с неголеми материални щети. Макар 5.8 по Рихтер да се води умерено, а не силно земетресение, не бива да се забравя, че през 86-та година в Стражица земетресение от 5.7 уби двама души, рани 60 и разруши около 15 хиляди сгради. Едва ли някой има илюзии, че старите социалистически панелки, каквото е масовото строителство в Перник, 26 години по-късно са станали по-стабилни от новите тогава социалистически панелки в Стражица. Е, разбира се, местният патриотизъм произведе фолклор и в тази посока. Веднага след труса отделни перничани гордо обясниха, че тъй като в Перник има металургичен комбинат, панелите в града са с повече желязо, та затова са издържали. Според сеизмолога от БАН Емил Ботев обаче причината е друга – просто разкъсването и плъзгането на пластовете там е станало „много бавно и по силно наклонена плоскост, заради което максимумът на енергията на излъчване се е изместил към много ниски честоти на трептене”. Тоест, „получило се е такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече”. Смятам това обяснение за напълно разбираемо, Фили, но няма да навреди, ако добавя от себе си мъдрата мисъл, че очевидно не само негативни, както мислехме досега, могат да бъдат за хората и обществата ефектите от действието, прочуто като – „да се плъзнеш по наклонената плоскост”.

– Звучи прозорливо, Пламен, но, погледнато отдалече, човек се пита защо в България се вдига толкова шум около земетресение, след което има само паднали комини?

– Почти същото попита във Фейсбук депутатът от БСП Антон Кутев, Фили. След което настана голям скандал и той бе принуден официално да се извини „на перничани и всички, които са се почувствали засегнати”. Така че, за да не бъдеш принудена и ти да се извиняваш, трябва добре да обясним нещата. Аз например бих започнал да обяснявам твоя напълно резонен въпрос чрез друг въпрос – защо напоследък всички политици твърдят, че земетресението в Перник не бива да се политизира. И веднага след това го политизират. Ако, разбира се, не са го политизирали още преди това.

– Имаш предвид, че изказването на Кутев всъщност не се отнася толкова до самото земетресение, колкото е опит да уязви реакцията на управляващите, свързана с него?

– Това е един от възлите, или ако щеш – от пластовете в изказването, Фили. Истина е, че управляващите реагираха като ужилени, но това беше доста пресилено и доведе до хаотични действия. Първо, премиерът Бойко Борисов онзи ден каза, че, след като е посетил засегнатите зони, си е загубил добрия сън, който има от бебе. Не знам какво пък щеше да загуби, ако трусовете бяха довели до истински разрушения и жертви. Но както и да е. Правителството взе  решение занапред при подобно бедствие служители на полицията да обикалят кварталите и с мегафони да информират от каква степен е бил трусът. Тоест, вменява им се длъжността на някогашните селски глашатаи, само че с мегафон, а не с тъпан в ръка. Но тъй като е всеизвестно, че земетресенията не могат да се предсказват, това очевидно ще става при вече реализирано бедствие, когато евентуалните затрупани под руините хора ще имат нужда от всичко друго, само не и от информация за точната сила на труса. Изключително двусмислено впечатление лично у мен остави, Фили, и президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че Господ пак е бил българин. Това той прокламира, застанал пред една балканска карта на земетресенията от последните не знам колко десетилетия, карта, която статистически доказваше, че за последните не знам колко десетилетия България всъщност е най-малко засегната от земетресения в сравнение с всички свои съседи. В този смисъл – управляващите сякаш сами си изпросиха изказването на Антон Кутев.

– Пламен, ти каза обаче, че в него има и други пластове. Кои са те?

– Те са свързани с вътрешно и междупартийните политически битки от последните седмици, Фили. Например всеизвестен факт е, че Перник е политическа крепост на бившия президент Георги Първанов, който официално оспори лидерството на Сергей Станишев в БСП. Антон Кутев пък е известен като дясната ръка на Сергей Станишев в партията. Затова в изказването му има нюанс на пренебрежение към Първанов. От друга страна, главен двигател за инициативата Кутев да се извини публично вътре в социалистическата партия стана депутатът Ангел Найденов, който пък е считан за един от най-близките хора на Георги Първанов…..Не, няма да влизам в повече подробности, Фили, само открехвам леко капака на тенджерата, за да усетят нашите слушатели какви тектонични сили могат да стоят в основата на един чисто граждански въпрос. И каква миризма на сяра може да се носи от глъбините, разбира се…..

От другата страна, вътрешният министър Цветан Цветанов също беше принуден от премиера Борисов да се извини публично, след като от трибуната на Парламента заяви, че не земетресенията, не наводненията или други природните стихии, а управлението на БСП през последните десетилетия е главното бедствие за България. Всички добре знаят, разбира се, че той е прав. Знаят го дори и самите социалисти, които обаче веднага се направиха на обидени и заплашиха, че ако Цветанов не се извини, ще бойкотират постигането на търсения от ГЕРБ парламентарен консенсус – спешно да се отпуснат пари за ремонт на силно увредените и с десетилетия неремонтирани пътни съоръжения, които дори без по-сериозно природно бедствие заплашват стабилността на транспортната система в България. С това си поведение, Фили, категорично доказаха, че Цветанов е прав. Но доказаха и нещо повече – че не само тяхното управление, а дори самото им съществуване като партия, която поставя националните интереси далеч под своите групови политически цели, е бедствие за България. Обаче като не съм политик и не съм пряко завидим от играта, аз няма да се извиня за тези си думи, дори лично премиерът Борисов, заради някакви свои висши държавни съображения, да ме помоли да го сторя.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: