/ИЗ/ЦЕПКАТА НА БСП

март 9, 2012 at 5:38 am (Публицистика) (, , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина! 

/Фили/ През последните дни в България започна истинска гореща война за лидерския пост в Българската социалистическа партия. Два месеца преди конгреса, тлеещото напрежение между сегашния председател на БСПСергей Станишев и бившия президент Георги Първанов избухна в буря, след като Първанов официално обяви кандидатурата си, а Станишев го обвини, че той на практика разцепва партията.

– Пламен, всички български медии използват буквално военна терминология за случващото се в БСП. Толкова ли е сериозен наистина конфликтът за лидерския пост в най-голямата опозиционна сила в страната?

– Сериозен е, Фили, или поне така изглежда в момента. В началото на седмицата, по време на посещение в Бургас, бившият президент и още по-бивш лидер на БСП Георги Първанов направи отдавна очакваното – заяви открито претенциите си да се върне отново начело на партията. „Битка в БСП няма да има. Аз ще се кандидатирам за лидер на партията” – каза той. Тези думи на пръв поглед звучат парадоксално, но очевидно трябва да означават, че Сергей Станишев, сегашният председател на БСП, който също се кандидатира, няма никакъв шанс.

Подобна арогантност е типична за политическото поведение на Първанов изобщо и неговите съпартийци би трябвало най-добре да го знаят. Но някои от ръководството на БСП останаха изненадани или поне се направиха на изненадани, макар нещата да са ясни отдавна. „Вреден е начинът, по който Първанов влиза в битката за лидерския пост” – каза по този повод бившият вътрешен министър Михаил Миков. Депутатът Антон Кутев пък определи кандидатурата на Първанов като доста сериозна загуба за цялата левица. „До вчера левицата имаше успешен президент с два мандата, сега има само поредният претендент за лидер на БСП” – каза той.

– А а как реагира действащият партиен председател Сергей Станишев?

– Станишев каза, че „позицията на Георги Първанов създава разделителни линии в БСП”, а също, че започнатата от него лидерска кампания пречи на истински важните дискусии в партията.

– Всъщност пречи ли наистина? И кои са важните дискусии, за които става дума?

– Не съм сигурен кои точно са важните дискусии, Фили. Забелязал съм, че за левицата изобщо основната тема за дискусии не се е променяла поне от около 150 години насам, когато Чернишевски написа „Какво да се прави?”

В конкретният случай можем да разберем кои са най-важните теми специално за БСП само по някои подхвърлени от кандидатите реплики. Според лидера, въпросът е как БСП на следващите парламентарни избори да се пребори с управлението на ГЕРБ и да вземе отново властта. Като не се забравя, че за целта лично той, Станишев, освен всички качества, има и силна подкрепа от Партията на европейските социалисти, чиито председател е в момента. Според претендента пък въпросът е как БСП на следващите парламентарни избори да се пребори с управлението на ГЕРБ и да вземе отново властта. Като не се забравя, че за целта лично той, Първанов, освен всички качества, има зад гърба си и два успешни президентски мандата.

Знам, че искаш да възразиш, Фили, и на мен всички тези думи ми звучат прекалено  еднакво, но такива са фактите, обобщено – това казват хората. И вероятно дълбочините на техните визии трябва да се търсят в нюансите. Само дето нюансите вече трудно се различават, поради грохота на личната битка, която се разиграва в момента.

– Пламен, има ли някаква яснота, може би социологически проучвания, които да показват кой от двамата претенденти за лидерския пост в БСП има по-голямо доверие сред редовите социалисти?

– Официални проучвания няма, Фили, но в. „24 часа” излезе със собствена версия, че е налице своеобразен паритет – социалистите от десет български области подкрепят  Станишев, от други десет – Първанов, а в останалите осем ситуацията е неясна. Това може да даде само някаква прекалено обща представа за нещата и на практика не е добър ориентир, ако искаме да прозрем името на бъдещия социалистически лидер.  Другият възможен индикатор – мненията на политолози, близки до левицата, също не работи в момента. В смисъл – те коментират усилено, но вижданията им са твърде противоречиви. На моменти имам чувството, че по-скоро гадаят на пръсти или просто търсят подходящи аргументи, за да внушат личните си предпочитания на публиката. В този смисъл – ситуацията има още да се развива и ще почакаме за ясен отговор.

– Пламен, лидерската битка все пак е вътрешен проблем за БСП. Защо медиите, а и обществото като цяло, му отделят толкова внимание?

– Само ще скицирам основните причини, Фили. Първо, БСП е основната опозиционна сила в страната, а с наближаването на парламентарните избори догодина е важно да се знае къде се намира тя. Второ, в БСП такива неща като публична лидерска битка не се случват. Или поне не досега. Да, в началото на прехода имаше кратък период, когато партията се управляваше едновременно от Лилов и Луканов, но конфликтът между крилата, които те представяха, не стана публичен. Трето, в борбата между Станишев и Първанов има заложен сериозен драматизъм. И не толкова, че изходът ще доведе до лична драма, защото който от двамата загуби, на практика ще изчезне от политиката изобщо. Не, тук има доста по-първични аналогии на митологично ниво. Например  – Първанов май е в ролята на Кронос, който изяжда детето си Станишев. Или в ролята на цар Борис І, който, след като наложи християнството, се оттегли в манастир, но се върна на трона, за да накаже с ослепяване сина си Владимир-Расате. Такива неща. А те привличат общественото внимание дори на подсъзнателно ниво.

От друга страна, Фили, има много резон в твоя въпрос – защо се обръща чак толкова внимание на лидерската битка в БСП. Основното, което се внушава сега отвсякъде на обществото е – какво ще се случи с БСП. А всъщност важният въпрос е – дали и как политиката на тази партия ще промени към по-добро цялото българско общество, ако спечели единият или другият претендент за партийния трон. Но на този въпрос аз няма да отговарям, защото отговорът му се съдържа ясно изписан поне в последните седемдесет години българска история.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

1 коментар

  1. zlatarova said,

    Нищо няма да се случи в една експериментирана територия,където
    няма единство(а и не е възможно)между територия-власт-народ !
    Партийните организации у нас не могат да доведат до усещането за справедливост,до мъдро поведение, до политическа принципност и много други предмет на очаквания за т.н.“електорат“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: