НОВИНИТЕ ДНЕС – 37

март 2, 2012 at 6:31 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов

02. 03.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Лошо, граждани, лошо!

Банковите депозити на населението в България се увеличават. Само за януари тази година те са нараснали с близо 400 милиона лева, което е почти два пъти повече от нарастването им през януари миналата. Лошо, граждани, лошо! И веднага ще обясня защо.

Първото лошо е пряко за самите банки. Не знам дали си давате сметка, но сегашната банкова система е съвършено различна от онази в зората на капитализма, с представата за която всички ние живеем. Мнозина от нас все още смятат – доколкото изобщо се замислят по въпроса, де – че с депозитите си увеличават печалбите на собствената си банка и по този начин я заздравяват. А то е точно обратното, те я рушат.

Истинските печалби на банките идват не от вашите депозити, които всъщност водят до отписване на пари от активите на банката. Не, печалбите идват от вашите кредити, които прибавят актив към актива. Изглежда съвършено парадоксално, направо невероятно, но е така. Обяснението на парадокса е прекалено дълго, няма да ми стигне времето и мястото тук, но можете сами да се поровите, напоследък се появи доста интересна информация по темата.

Вторият лош ефект засяга пряко нас, гражданите. Той идва поради факта, че от един чисто макроикономически показател, какъвто е нарастването на банковите депозити на населението, някои си правят микроикономически изводи. Тоест, пренасят статистиката в живота, и се държат така, сякаш тя е самият живот.

И в случая нямам предвид толкова президента Росен Плевнелиев например, който преди дни, след една среща с банкери, започна да им приглася, че депозитите на българите са прекалено големи и трябва да се раздвижат. Той поне излезе с идеята, че е необходимо да се създадат благоприятни законодателни и други условия за това. Докато премиерът Борисов например излезе с директен призив към хората да не трупат левчета за лихвички, а да ги вкарат в оборот. Само дето открито не добави: „Защото иначе…..”, но си личеше, че си го мисли.

А какво да кажем пък за онези знайни и незнайни монополисти, дребни и едри предприемачи, търговци на това и онова, които дори не публично, а тайно веднага си правят удобния за тях самите извод от такава макро информация – изводът, че могат, дори са задължени, да вдигнат цените, `щото българите имат много пари в банките, а не бива само банките да се облажат от това на микро ниво.

Всъщност истината за цялостното нарастването на депозитите вероятно се крие в истината за нарастването на чиновническите бонуси, ако съдим по някои последни данни. Тоест, по никакъв начин не би трябвало да се приема, че депозитите на масовия българин растат. Но очевидно срещу нас, гражданите, се играе по този начин.

Е, ако ще играем по този начин, и аз имам една добра идея да предложа. Тъй като се отчита, че – общо – депозитите на населението са повече от неговите задължения към банките с цели 13,5 милиарда лева, да подходим глобално и с тези общи пари да погасим общите задължения на всички. Един такъв акт ми се вижда справедлив, защото аз ще се облажа директно от него – при положение че нямам стотинка депозит, но за сметка на това имам не малък кредит.

Да го направим, ама тия с бонусите няма да се съгласят, въпреки че тях бълха ги ухапала, пак ще им останат – общо – 13,5 милиарда.

Разтегателната ни финансова кошница

Под формата на всевъзможни данъци и такси държавата прибира около 60 процента от доходите на българина – това твърди, както се разбира, след дълги и мъчителни изчисления, уважаваният от мен икономист Георги Ангелов. Все пак се чувствам длъжен да добавя, граждани, че аз можех да му го кажа това без пари и без никакви изчисления, съвсем на око. Пак толкова излиза.

Разбира се, в случая говорим за някакъв хипотетичен вид българин, който съвестно си плаща всички даждия на непрекъснато зяпналия държавен змей. Иначе от нормалните хора по принцип се прибира малко по-малко – но пак не е нула, както казва Ангелов. `Щото за да плати на България истинска нула, човек трябва да избяга през девет земи в десета. Е, в този случай тук пак му се води, че дължи – например здравни осигуровки, но ако човекът е умен и не се върне никога, може да избегне това плащане. Както и затвора, който вече му се готви покрай идеята да се криминализира неплащането на здравни вноски.

Така или иначе, цялата тази ситуация си е пълно безумие. Още по-безумна обаче става тя, когато към въпросната проста сметка на Ангелов се прибавят и други прости сметки – правени периодично от синдикатите и дори от самото НСИ. Според тях пък българинът дава над 40 процента от доходите си само за храна. Добрите математици вече забелязаха, че до тук надхвърлихме с лекота стоте процента. И чак оттам нататък започваме да мислим за бензин, за дрехи, за пиене и курви…..

Ало-о-о, изчислителите – ега ти разтегателните и препълнени финансови кошници, с които всеки от нас разполага! Сега остава само някой от вас да ми каже кой ми е откраднал моята, та да го пребия, да си я взема и тогава вече всичко ще бъде наред.

2 коментара

 1. zlatarova said,

  Нямат „пребиване“(т.е.отърваване),тези които ни крадат кошниците :
  1.невежеството(и добавено към него финансиране на псевдо образование)
  2.алчността на управляващите на всички нива(вкл.разходи за медии,псевдо политика и др.кражби на време и живот)
  3.горката нереформирана „съдебна“ система
  4.от стойността на всеки 5-ти залък,хапче и т.н.отива в ДДС,за неизестни злоупотреби от т.н.администрация
  5.данъци и такси всякакви други безочетни-непредвидени…

 2. Роси said,

  Е, от тези 40% за храна 20% е ДДС, де…Тоест, при всички сметки трябва да сме наясно с акцизите и ДДС, които всъщност ни обират доста, независимо от „най-ниския данък печалба“…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: