НОВИНИТЕ ДНЕС – 8

февруари 2, 2012 at 8:08 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов

02.02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Спецсъдът и съгласуването с медиите

Наскоро създаденият в България Специализиран съд счупи всички рекорди за демократични парадокси, като поиска медиите да съгласуват публикациите си, свързани с неговата дейност.

„Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани“ – съвсем сериозно написаха компетентните съдии в разпространено вчера писмо.

Досега аз се чудех с какво точно ще се занимават те, но ето, че си намериха работа – ще четат медийни публикации преди тяхното излизане, ще ги забраняват или разрешават и така ще си уплътняват работното време.

Все пак – съжалявам, не съм получил писмото, затова и занапред ще продължа да не се съгласувам. Знам, че най-вероятно не съм го получил, защото въпросният съд не брои блога ми за медия, но и да ме преброи със закъснение, пак няма да съгласувам. Правил съм го вече този номер по комунистическо, по-скоро – правили са ми го, и знам, че не работи.

Тогава във всяка редакция имаше най-малко по един човек, назначен за неофициален цензор – защото дори по онова време официална цензура нямаше – през който минаваха всички „по-така” текстове. Затова – забравете! Системата не работи нито в полза на този, който иска съгласуване, нито в полза на онзи, който търчи да съгласува. А най-малко работи в полза на обществото като цяло.

Презумпцията, заложена в такова искане е адски тъпа – медиите, съзнателно или не, грешат, спецсъдът – не. Хайде, холан! `Ми тогава аз предпочитам да си пращам писанията за съгласуване направо на Бойко Борисов. Поне за него съм абсолютно сигурен, че никога, ама наистина никога не греши…..

Вярно, много скоро след това спецсъдът разбра какъв гаф е направил и изпрати второ писмо с извинение, като дори шефът му Георги Ушев пое лично вината за случилото се. Ама ние вече си имаме едно наум, нали? Като в онази история за евреина, дето му изчезнали сребърните лъжички, когато негов приятел бил на гости и семейството го заподозряло. Та след време евреинът писал на приятеля си да не ги посещава пак, защото „лъжичките се намериха, но лошото чувство остана”.

Президентът и НСО

„Плевнелиев не пуска НСО в къщи” – твърди заглавие на „Стандарт”.

Както често се случва в българските медии, ако продължиш с четенето се забелязва известно разминаване между заглавието и текста, защото от самата публикацията става ясно, че не толкова г-н Плевнелиев, колкото г-жа Плевнелиева не пуска службата за охрана в дома си. Ама то така е и правилно, де, президент, президент, но трябва да се знае кой командва в къщи. И не само не пуска първата дама онези със слушалките в ушите на топло, ами настоява сама да си пазарува и готви. Докато пък НСО-то настоява президентът да не хапва нищо, което те не са опитали преди това. Каква жертвоготовност…..

Не знам как ще се реши този спор. Малко се притеснявам, че поради упорството и на двете страни президент Плевнелиев скоро може да се капичне от глад. Картинката ми напомня за Буридановото магаре, застанало между двете съблазнителни копи сено, без да може да избере от коя първо да хапне.

Но по принцип – браво на г-жа Плевнелиева! Има пълната ми подкрепа в борбата срещу НСО и опита на измислените спецслужби, които се борят срещу измислени призраци, да тормозят нормалните хора, да ги следят отблизо и да им създават домашни и обществени неудобства.

Президентът също е нормален човек – ненормалното е това, че някои служби искат да го контролират отблизо под благовидния предлог, че го пазят. Те трябва да го пазят, разбира се, но само когато, където и колкото има нужда, а не да го карат той да се съобразява с техните уж правила.

Този модел на пазене, зает от американците, никак не подхожда за България. Ние трябва да вземем терк по-скоро от финландските, норвежките, холандските и други подобни служби. Забелязал съм, че те се справят също толкова добре, колкото американските, а подопечните им величия си ходят на робата с велосипед, с метро или с личната си кола, като спазват стриктно правилата на движение.

Лудите никога не свършват

„Американка се ожени за стар склад” – съобщават колеги от мястото на събитието. `Айде, бе! Все съм чувал, че щатите са страната на неограничените възможности, но не подозирах, че са напреднали чак толкова с материала.

Складът бил на 107 години. Чудя се обаче като се разведат, което е неизбежно заради очевидната им полова несъвместимост и свързаните с нея последствия, тя какво ще му вземе. Половината ръждясали улуци и шепа стара мазилка?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: