ПРИКАЗКА ЗА СИНЯТА МЕЧТА

декември 7, 2011 at 1:53 pm (Публицистика) ()

Пламен Даракчиев+

07.12.11

Днес празнува своя двайсет и втори рожден ден най-старата и единствена оцеляла демократична партия в Източна Европа. По ирония на съдбата, нейното дълголетие е призвано да напомня с всяка изминала година за несбъдната синя мечта. Ако трябва все пак да се разкаже приказката  с няколко думи, то тя изглежда така:
В едно далечно време, когато още не е ясно дали се е зора зазорила или са се две нощи смесили, демократичните хора у нас решили да се разделят на партии, да направят коалиция, да обкръжат режима отвсякъде и така по-лесно да му видят сметката. Задачата се оказала невъзможна, защото всяка партия имала своя идея за бъдещето. Един искал партията му да управлява с таланта на целия народ, друг – само с енергията на предприемчивите, трети настоявал за връщане на земята в реални граници…..Поради тези и други неща, коалицията била здраво ошамарена на първите свободни избори. Когато дошъл сюблимният момент и трябвало да се наливат основите на новата държава, партиите в синята коалиция отново не се разбрали. Едни пили шампанско, другите пък гладували. Партията, която единствена не се разцепила, поела изцяло строителните дейности. Тя вдигнала демократична фасада над стария дом, ударила синята баданарка и, както си му е редът поканила вътре партиите, а после и гражданите.
И така партиите, включително демократичните, вече имали стряха над главата си. И спечелили изборите с малко и завинаги, каквато приказка излязла по онова време. И, разбира се,  въпросът за неуютния дом и за тежките врати на институциите, които редовно хлопвали под носа на гражданите, престанал да бъде актуален. Съвсем скоро обаче изскочили ченгета, скрити като коварните гърци във фасадата на новия стар дом. Правителството паднало. След дълго лутане демократичните партии забелязали надписа на фасадата на парламента „Съединението прави силата? Те последвали посланието и този път си направили само една партия. Синя. После се върнали пред парламента, ударили му шута и даже спечелили изборите.
Новите стопани знаели, че вътре в дома цари разруха и безстопанственост, затова изнесли имуществото на търг. Явили се най-вече кандидати на все още неразцепилата се Партия и го изкупили. Остатъците били бонус за стопаните и заминали по линия на работническо-мениджърската приватизация. Правосъдието, бидейки част от управлението на дома, тактично си замълчало.
Новото управление имало правилно отношение към Европейския съюз и поради това всеки божи ден преминавал в изпълнението на от трудни по-трудни хармонограми.
В края на мандата гражданите се умълчали. В изборния ден една част приветствала новодошлия стопанин с царствена осанка, а друга поела за гъби.
И така вървели дните, а с тях и годините, докато в синята партия се оказали отново с различни виждания. Но не относно бъдещото на Синята идея, а по скоро по въпроса кой да говори от нейно име. Вместо на щестнайсетинки, този път те разцепили само на половина. После събрали отново половинките, нарекли ги Синя коалиция, после пак ги разделили, защото не слепвали идеално, после пак ги събрали…
Но междувременно хората забравили за синята мечта. Гражданската държава останала мираж някъде в далечината. А когато една мечта стане мираж, хората нямат нужда от партии. Ерго, нямали нужда и от синята..
Ами това е приказката. И понеже няма щастлив край, не става да я разказвате на внуците. Не става и за възрастни, защото започнете ли, ще чуете твърде скоро едно равно и дълбоко и всенародно дишане. Ето защо моят съвет е – пренапишете приказката. Намерете щастливия край и започнете отначало.
Ами….. Ами наздраве на онези, които празнуват. Аз ще почакам още седмица, до 14 декември.
А може би и много повече.

+ Забележка: Поради технически проблеми с блога на Пламен Даракчиев, този негов текст се появява днес първо при мен.

8 коментара

 1. Teodora Panayotova said,

  Здрасти,
  Честита годишнина.Спомням си, че на този ден преди 22 години вървяхме към Жельо Желев и говорихме какво ще учредите.
  Иначе приказката е поучителна, но не и интересна.
  Хайде надзраве.
  Теодора

  • Пламен Даракчиев said,

   Така е, Теди. Най-вероятно сме говорили хубави неща. Съгласен съм, че приказката не е интересна.По причина, че междувременно сме порастнали, надявам се.

 2. Илия Велинов said,

  Здравей Пламене,
  виж сега какво ще ти кажа/ каквото можахме, направихме. Къде хубаво, къде лошо. Толкова можахме.А за времето си – не беше малко. Сага разни комуноиди искат да изкарат пред обществото, че ншо не сме направили, помагали сме на комунистите, били сме ченгета в ДС ( аз страдам от комплекс, че не съм бил доносник на ДС и затова не съм работил за свободата и просперитета на Родината си), че сме корумпирани и рушветчии….Както знаеш- крадеца вика дръжте крадеца! Нищо ново под слънцето… Според мен, трябва да защитим направеното от нас тогава и да опитаме да помогнем на младите хора с прогресивно съзнанне ( не комунистическо ) да направят и те нещо,а не да се изнасят вкупом на тумби през Терминал 2. Да опитаме да помогнем поне на тези, които по една или друга прична са решили за сега да останат тук, в Р. България. Смятам, че трябва да се свика т.н. ВНС и то да се саоотмени! Да прекрати съществнуването си! На негово място да се създаде двукамерен парламент, който при доказана необходимост да може да променя Конституцията или да внася поправки в нея. С това ще се разруши монопола на онази „неразцепваща“ се партия, бетониран от Конституцията от 1991 година. Виждаш, с едни ченгета от ДСне можем да се преборим- те имали права!!!! Били невинни!!! А анархистът Петар Константинов бил ТЕРОРИСТ – взривил взрив до обувката на „бащата на народите“ -сатрапът Сталин, и затова нямал права!!!! Това вече си е държавата на Живков, че и по-лошо!!!!
  Не зная дали ме помниш – бяхме заедно с Кольо Костов в КТ Подкрепа по това време във Ф. „информатика и електроника“. Бъди здрав!!! И късметлия!!!

  • Пламен Даракчиев said,

   Здравей Илия, дано прочетеш отговора, тъй като доста закъснях, така че извини ме. Ти сам го казваш, че трябва ново ВНС и преучредяване на тази държава. Проблемът не е само в това какъв да бъде парламентът, а колко власт да получат управниците и колко ще запазят за себе си гражданите. Сам виждам, че вместо разделение на властите имаме премиерска република. Не виждам никаква надежда в една държава, в която депутатът, прокурор и министър са си плюли в устата и действат на принципа гарван гарвану око не вади. Мното път съм казвал, че през 1991 година комунистите възпроизведоха член 1. Само че под друга форма. Ръководна роля може да има всяка партия, взела властта, но властта ще пак единна и неделима. От това по-лошо няма. И никъде го няма в свободния свят.
   Що се отнася до нас, аз също не съжалявам за нищо. Какво сме могли сме направили. Дали сме по-нещо от младостта, от живота и здравето си. Сигурен съм, че не е било напразно. Но от друга страна, нямам чувството, че сме успели. И не можа да излъга никого. Най-малкото пък децата ми, които също поеха през Терминал 2.

 3. Teodora said,

  Ох, забравих вече диалога, все пак 10 ноември беше миналата година, а и предишните години, а все още този не е дошъл.
  А мисля, че приказката е скучна, не защото сме пораснали, а защото не си вземаме поуки. Като млади бяхме по-умни, освен ентусиазирани. Ама ней се…запуши я…
  Теодора

 4. ИВАН ИСКРЕВ said,

  Пламене много поучително одсобенно последните изречения,но по горе Илия хубаво ти го каза че ние втория ешелон наивниците които първи тръгнахме с вас и наравно с вас поведохме и други покрай нас павярвахме ви и…ВИЕ НИ ПРЕДАДОХТЕ.Хората намразиха нас ,оплюха нас а вие тихичко се скатахте в службичките бизнеса и партиите на прогнилата от рекет и злини СОФИЯ.Сега когато се опитваме да направим това за което в края говориш пак такива като тебе гле
  дат с присмех на нашите усилия.В групата ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ВЪЗРАЖДАНЕ ИДЕИТЕ НА СДС-ДВИЖЕНИЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА СЕ СЪБЕРЕМ ИМЕННО ТЕЗИ ХОРА ДА СИ КАЖЕМ КЪДЕ СМЕ СБЪРКАЛИ ДА СЕ ИЗВИНИМ И ДА ПРОДЪЛЖИМ НАПРЕД.Но този път знаем.Суворов е казал ,,давам двама небити войници за един бит,,БОГ С НАС .ВРЕМЕТО Е НАШЕ.

  • kitaec__ said,

   г-н Искрев,трябва да се почне на чисто.Според мен,новата партия трябва да се казва ,, Синя Партия“ ,в никакъв случай в абривиатурата да ги няма двете мръсни букви ,, ДС „( сДС…ДСб…..оДС)Трябва да се каже истината,кой и защо създаде СДС и защо и как,Кастов и П.Стоянов,предадоха седесарите

 5. kitaec__ said,

  Все пак,тази партия е създадена от ДС.Нали си спомняте,че първия лидер е Желю Желев,зад него наредени като кюфтета,доносниците на ДС,Стоян Ганев,Петко Симеонов,Георги Спасов и мн други

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: