КАМИЛИ И ДРУГИ ОБИТАТЕЛИ НА ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО

юни 3, 2010 at 4:51 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , )

https://asenov2007.wordpress.com/     

  • Постепенно българският цирк се превръща в напълно истински цирк, цирк със собствена менажерия, а не такъв, в който само фокусници и клоуни забавляват публиката 

Пламен Асенов, политически коментатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия, специално за в. “Марица”, Пловдив 

Онзи ден гледам репортаж. Момче българче – е, не съвсем, ливанче, но вече натурализирано – внася незаконно папагали и други редки животни. Бизнесът е печеливш, защото тази фауна или е забранена, или се иска камара документи, за да я търгуваш. Късметът обаче му изневерява и доброто хоп, побеждава – доблестните български митничари, които са и челна европейска митница, залавят ливанчето със 108 нелегални папагала Жако в кошниците и го предават на правосъдието.

Докато камерата показва самите кошници, репортерът с искрено недоумение вика на контрабандиста – ама ти дори не си ги пренасял тайно. Пък контрабандистът от своя страна само го гледа с искрено недоумение.

И правилно гледа, колегата явно няма много опит, та никога не се е мъчил да вкара тайно 108 живи папагала Жако където и да било, не само през митница. Ами как ще ги вкараш тайно, нали те, живинките, цирикат до небесата, понякога и на разни езици. Дори да им залепиш човките с тиксо, задниците им няма как да залепиш, та кавалкадата неизбежно умирисва околността на мърша след дългия полет.

Но донякъде пък разбирам учудването на колегата, защото се оказа, че човекът развива бизнеса вече десет години и наистина е малко странно как, ако не е ползвал шапка-невидимка или някаква друга магия, митничарите не са го пипнали досега.

Както всички се сещат, обяснението е просто и ливанчето го ползва в своя защита. Жертва съм на корупционна схема – вика, и обяснява, че досега не е имал проблем, ако доброволно и на ръка си плати по 50 кинта на папагал. По-скромни митничари пък искали само по стотина кинта на кошница, направо наполовина. Но и така пак, де, жертва е човекът, да го карат те незаконно да плаща за незаконната си дейност.

Ама аз не само папагали, аз и камили съм внасял по този начин – продължава да обяснява в своя защита известният вече извършител. За доказателство сочи, че въпросните камилите и досега са налице, живи и здрави – две във Варна, две в Ловеч.

Е, тук вече съвсем светнах. Чувал съм разни гяволи да четат Евангелието, но как гяволите от нашите митници експлоатират Евангелието в свой личен интерес не бях чувал. Защото казано е, че по-лесно камила ще мине през иглено ухо, отколкото богаташ да влезе в царството небесно. А какво значи да допуснеш вкарването на камила през игленото ухо на българската митница? Ами двоен удар – хем забогатяваш, като си взимаш полагаемия рекет, хем си осигуряваш царството небесно, като изпълняваш условието за камилата, поставено от самия Христос.

Браво, момчета! Целият български народ може само да се гордее с такива достойни синове. Сега камили – по-късно и слонове. Така постепенно българският цирк ще се превърне в напълно истински цирк, цирк със собствена менажерия, а не такъв, в който само фокусници и клоуни забавляват публиката.

“Агентите на короната” също трябва да се гордеят, че безнаказано получиха за осем години 90 милиона долара и чак сега Дянков им спира държавната субсидия. И правилно я спира, със съветите си те вече създадоха достатъчно печени кадри по митниците. Макар че, от друга страна, аз бих дал на Дянков еднократен съвет, който струва повече от въпросните 90 милиона, но за който, предвид евтинията в България, ще го чарджа тънко, да речем само 9 милиона.

Съветът ми е да бъдат уволнени всички митничари. Защото сегашните вече забогатяха достатъчно, а, както разбрахме, някои са си осигурили дори царството небесно, та време е на тяхно място да седнат други българи, да си оправят малко и те положението.

Признавам, идеята не е автентично моя. Към нея ме наведе митническият шеф Ваньо Танов, който преди време каза – не ме натискайте да отида докрай в прочистването на системата, защото ще трябва да уволня абсолютно всички. Не ми стана ясно той от какво се страхува, та не иска да ги уволни, щом знае, че всички са оцапани, но обещавам ако Дянков наистина ми плати за ноу-хауто, да поделя парите по братски с Танов, че да си оправим и  двамата живота. То колко му трябва на сиромах човек? Един приятел викаше, че и половин п..ка му стига.

Така, де, ама на някои не им стига. Това става безпощадно ясно от продължаващата сага с магистратите, чиито роднини, съвсем законно регистрирани като социално слаби, получиха едни имоти в община Приморско. Няколко съдии бяха изслушани през тази седмица по темата от “Комисията по професионална етика и превенция на корупцията” във Висшия съдебен съвет. Така се разбраха цели три неща – че всички всичко за всички са си знаели, че според прокуратурата работата мирише на незаконно отдалеч и че въпреки това няма достатъчно доказателства, за да бъдат заведени дела срещу съответните магистрати.

Пък и как ще бъдат заведени дела, питам аз, след като тези, срещу които трябва да бъдат заведени дела, са хората, оторизирани да казват кое е законно, кое не в държавата и да завеждат самите дела. И ето, признаха си те съвсем доброволно пред комисията – всичко е законно.

Е, очаква се да започнат някакви дисциплинарни производства, но това изглежда малко акт на отчаяние и помпане на мускули за пред публиката. Защото иначе самите магистрати, подозирани, че “с едно или друго действие са нарушили престижа на съдебната власт”, не само се чувстват безнаказани, ами наистина имат статут на безнаказани, който ние сме им осигурили. Верно, осигурили сме им го в качеството им на длъжностни лица, като защита срещу престъпниците, не и за в частния им живот, ама тук нещата явно се смесват малко.

Също както един от разпитваните от комисията съдии смеси малко нещата и заяви пред медиите, че ще отговори на обществения интерес едва когато мине световното по футбол. Според мен ги смеси, защото реши, че получава заплатата си като футболен съдия, от мутрите, а не като мирови съдия – от всички хора, които чрез медиите проявяваме обществен интерес точно по неговия въпрос. А може пък именно това световно по футбол да е някаква сакрална точка в живота му, да го изчаква той, за да се пречисти и да промени отведнъж в положителна посока маниерите си. Знае ли човек…..

Но така или иначе, в самото му изказване се съдържат две презумпции – и двете за виновност, според мен. Или въпросният магистрат наистина не знае от чии джоб се плащат левчетата, формиращи заплатата му, та затова пренебрегва обществото, пред което е отговорен с думи и действия, или знае, но не му пука, защото не заплатата го интересува, а нещо друго, например статутът на недосегаем. И в двата случая смятам обаче, че поведението му пред камерите и микрофоните наистина сериозно увреди престижа на съдебната власт. Поне в моите очи го увреди, защото внезапно усетих как доверието ми в нея до голяма степен изчезна.

А то отлетя и окончателно с изявлението на друг един от компанията, чиято майка, жена на 80 години, също придобила право на строеж в Приморско, а после се отказала от него. Той май опита да ни каже, че имотът е бил натикан насила в ръцете на горката жена като част от световен заговор лично срещу него, сътворен поради желанието на тъмни сили вътре и извън съдебната система да го махнат от поста. “Няма да стане!” – отсече човекът с плам.

Имам чувството, че тия момчета са решили да не се опитват повече да ни правят на маймуни, както досега, а на камили, та белким с наша помощ минат през иглените уши на небесното правосъдие. Другата възможност е да са решили доброволно да си ритат трудовите книжки. И добре, че системата, в която се трудят, като цяло е независима не само от останалите власти, но и от закон, морал и почтеност, та още се удържат в нея.

Ако бяха в правителството – досега да са изхвърчали на борсата, както се случи на Райна Манджукова, бивш шеф на Агенцията за българите в чужбина. По време на посещение в Чехия тя казала на българите там да не се надяват, че нашенските институции могат да им бъдат полезни с каквото и да било, а зоркото ухо на Цецка Цачева чула казаното. Не само чула, но като истинска българска институция веднага побързала да се почувства и силно засегната от истината. Сякаш жената е изрекла лъжа и всъщност българските институции са майки-кърмилници за нашенците в чужбина. Да не си отварям устата как точно ги кърмят…..

Но, така или иначе, Цачева се присегнала и просъскала на Манджукова нещо – според едни източници, че с подобни публични признания си рита трудовата книжка, според други, че като се оплаква, наистина ще бъде чута, но не от чешките българи /те пък какво значение имат? – б.а./, а от най-високото място в България, според трети – просъскала е и двете. И излиза после Божидар Димитров да каже, че Манджукова е уволнена “заради нелоялно отношение към държавата”, но повече подробности той не може да даде поради “спецификата на работата”.

Те обикновено тайните служби си присвояват правото да говорят така, не знаех, че и министрите без портфейл вече са си го присвоили. Освен това се учудих, че точно Божидар Димитров в този случай изигра ролята на най-високото място в държавата, аз мислех, че все още е Бойко Борисов.

Така или иначе, не е ясно дали Манджукова не е сгафила друго, а с това само да са и намерили цаката. Но ако са я махнали единствено заради публично изговаряне на истината, то значи не само богатите по принцип, но и сегашните български управници, дори бедни, не трябва никога да видят отвътре царството небесно.

Ама ще го видят, граждани, ще го видят и още как. Защото на всички нас отдавна са ни пораснали гърбици, пълни с обществена безотговорност, с липса на интерес  към реалните проблеми, с пренебрежение към истината и почтеността, с простотия, а на моменти и с малоумие. Ей това са гърбиците, между които ще ни яхнат и, на наш гръб качени, триумфално ще преминат през ухото на иглата.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

1 коментар

  1. zlatarova said,

    Истина е,че на съдебната власт й липсват съдии(от долу до горе и обратно),истина е,че възпитаниците на юридическия факултет не могат да четат жалбите и исковете на гражданите,но могат да изготвят“перфектни „решения в името на народа(кой народ???).Българският съд трябва да воюва за авторитета си, т.е.всеки един всеки ден трябва да показва почтенност и морал,съвест и юридическа мощ .Много от законите трябва да са еднозначни,категорични,а съдебните решения точни(без „явни фактически грешки“).Когато това стане ,ще можем да кажем,че сме правова държава.А до тогава „я камилата,я камиларя…“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: