КЛАСИЧЕСКИЯТ БОЙ С ТОРТИ

април 29, 2010 at 5:31 am (Публицистика) (, , , , , , , , )

https://asenov2007.wordpress.com/ 

  • Ако Първанов каже имената на знаковите бандити, ако вдигнем ДДС на 50 процента и ако сменим ЕРП-тата, ще настане такъв живот….. 

Пламен Асенов, политически коментатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия, специално за в. “Марица”, Пловдив 

В зората на нямато кино преди стотина години един от основните, станали вече класически, похвати за предизвикване на вълна от смях сред публиката, беше боят с торти. Разбира се, да минеш няколко пъти през голямо стъкло, което двама хамали упорито изпречват на пътя ти всеки път, щом решиш да минеш отнякъде, да изработиш Кингстънските полицаи, “най-глупавата група в света” или да опръскаш с маркуч дамите в парка също е голяма веселба. Но тортите са ненадминати.

Има психолози, които и досега са на мнение, че боят с торти в изкуството е опит на човечеството да отреагира кръвожадните си инстинкти. Ако се вземе предвид обаче фактът, че двете най-ужасяващи войни в човешката история белязаха точно зората и залеза на нямото кино, явно психолозите не са съвсем прави. А може би са прави, но просто опитът се оказа неуспешен – било защото тортите не стигнаха за всички граждани по света хубаво да се набият взаимно, било защото кръвожадните инстинкти на хората са по-силни от волята им за веселие.

И все пак смятам, че има нещо твърде привлекателно в идеята да се бием с торти, вместо да се убиваме.

То като се замисли човек, същата идея стои изобщо в основата на демокрацията с характерното за нея разделение и баланс на властите. Например всеизвестно е, че парламентите съществуват, за да се сблъскват в тях, на индивидуално ниво и все пак под контрола на правилник и квестори, интересите на различни обществени групи. Вместо самите групи да се сблъскват директно на улицата. Медиите, тъй наречената “четвърта власт” пък, всъщност не са власт, а точно торта. Чрез тях даден политик или партия могат да замерят и ударят друг политик или политика, без да ги убиват. И така нататък.

На тези размисли ме наведоха някои събития от последните дни – например класическият парламентарен сблъсък, на който станахме свидетели в украинската Рада. Там депутати от опозицията замеряха с яйца господин председателя, за да не може той да открие съответното заседание, а двама квестори самоотвержено го бранеха с чадъри, та под тяхна закрила заседанието все пак се откри.

В случая може да се пренебрегне като маловажен фактът, че не бяха използвани цели торти, а само яйца – разбираемо е за по-бедните държави, където тортите са скъпи. Поводът за сблъсъка обаче съвсем не беше смешен, а наистина сериозен и важен – решението на сегашното управление в Киев да продължи за още 25 години договора, с който се предоставя суверенна украинска територия за руска база на Черно море. Това бойко поведение на украинската опозиция всъщност доказа две много важни неща. Първо – че “Оранжевата революция”, която някои побързаха да обявят за приключила с идването на проруския президент Янукович на власт, всъщност предстои да се развива. И второ – че Бжежински е много прав да твърди  в разни свои книги, че именно процесите в Украйна, нейното политическо развитие и ориентация спрямо Русия и Запада, са ключов камък в голямата шахматна игра.

От нашата камбанария боят с яйца в Украйна също може да послужи за обица на ухото. Той показва нагледно, че руските апетити не се спират пред нищо. Също –  че ако един народ от територията, която руснаците считат за своя жизнена зона на влияние, се самоуважава и наистина желае да запази суверенитета си, той винаги ще намери начин да им се противопостави – с торти, яйца, домати или други подръчни материали, все едно.

Най-големият урок обаче е за необходимостта обществото да не забравя нито за миг, че под различни имена и външности проруският политик Янукович живее във всички държави от бившия Източен блок и в даден момент може да вземе властта – в момент, когато трябва да се задържи за още четвърт век руската военно-морска база в Крим, в момент, когато трябва  Сърбия да воюва с бивша Югославия, в момент, когато трябва да се построи първата руска ядрена централа в Европейския съюз…..

Янукович е многолик, но резултатите от неговата дейност навсякъде са еднакво катастрофални, затова трябва да бъде удрян с нещо смешно по главата докато е време. Замерянето с разни работи после може и да звучи героично, но обикновено е ниско ефективно.

Като споменах удряне по главата се сетих, че и нашият президент настоява за такова превантивно действие. В смисъл – не че иска някой да удря по главата самия него, а казва, че трябва да бъде ударена “главата на организираната престъпност”. Насред Димитровград той похвали “повишената активност на МВР, която очевидно респектира престъпния свят”, но настоя, че октоподът, който сега седи прибран в следствените килии, не е целият Октопод. И няколко пъти повтори онова за главата на престъпността.

Аз лично останах с впечатлението, че президентът, както е зинал, а-ха да каже и кои точно са знаковите фигури от подземието, за които говори, но той премълча тази подробност. Може би пък трябва все пак главният прокурор да го поразпита дали не знае нещо повече по темата. Ако не по нея, поне за строителството на АЕЦ “Белене” от руснаците при такъв разпит може да отрони президентът повече информация – информация, от която обществото има голяма нужда, за да прецени дали има голяма нужда от централата или в бъдеще ще има голяма нужда поради централата.

Но “Нуждите – в нужниците!”, както гласи един иначе леко дискриминационен лозунг. Сещам се за него винаги, когато стане дума за руските интереси и техните сторонници в България. Не за друго, а защото всички те са готови да се правят на маймуни, само и само да ни направят нас на маймуни. Сякаш са ни малко другите клоуни, които ни правят на маймуни, които ни удрят по главата или ни замерят с торти.

От СДС например твърдят, че имат “сигурна информация” за предстоящо до края на годината повишение на Данък добавена стойност /ДДС/. Даже казват, че от 20 може да стане не 22 процента, както вече веднъж се заговори, а повече, дори до 25 може да стигне. Ако е истина, това би било малка разновидност на целокупния бой с торти, започнат вече в икономическата сфера от любимото ни правителство. Всъщност изглежда така, сякаш ще бъде удар по главата с обувка 86-ти номер, но не мека, клоунска, а желязна, данъчна.

Аз мисля обаче, че който гледа нещата по този начин, дълбоко греши. Както са изчислили сините, ако ДДС стане 22 процента, дупката в хазната ще се запълни само наполовина. Вероятно вече при 25 на сто липсващите в бюджета милиард и половина ще се натаманят – но това пак нищо не означава, защото щом влязат там, те веднага ще трябва и да излязат поради неотложните нужди. Ама, хора, `ми че тя държавата ни ще загине, ако бъджетът излезе просто на нула, а представяте ли си да нямаме държава. Току-виж гражданското съзнание сред самите нас се пробудило и вземем да подпишем нов Обществен договор, по-добър от сегашния…..

Затова имам  радикалното предложение, което ще доведе до истинско държавно благоденствие –  да направим ДДС 50 процента. Като се добавят приходите от акцизи, като се сложат отгоре десятъка, социалните, здравните осигуровки и другите даждия, всичките пари, които хората изкарват, ще влизат направо в държавния бюджет, откъдето вече мъдро ще се разпределят всекиму според желанието. На онези с по-голямото желание да харчат – повече, на такива като нас, с по-малките желания – по-малко. Ама всеки ще близне от тортата.

А може и още по-хубаво да бъде – не всекиму според желанието, а всекиму според способностите. Така де, който е най-способен, пробива си път през тълпата около бат` Бойко и си иска, а той направо бърка в джоба и му дава. Няма, както досега, да вика, че няма, защото станишевите хора окрали всичко. Те не че не го окрадоха, напротив. Ама ако ДДС-то се направи 50 процента, ще има, а сега – наистина няма.

Освен всичко друго, такова едно действие ще затвори напълно устата на Сергей Станишев, защото държавата ще се изгради по негов вкус – ще стане толкова силно социална, че чак социалистическа. Та ако сега той твърди, че сме 7 милиона клюкари и страната се управлява от слухове, тогава слухове няма да има. Просто всичко, което си помислиш за онази България, ще е истина. Или вече беше истина, ако не бъркам.

Описаните дотук ефекти от евентуалното категорично вдигане на ДДС-то наистина изглеждат примамливо като бой с големи торти. Но все пак не е много вероятно то да стане, поне не в тези радикални размери, които предлагам. От гледна точка на обикновения народ обаче като бой с малки торти изглежда заканата на премиера Борисов, че ако електроразпределителните дружества “не влязат в час, ще ги сменим”. С кой, кога и как точно ще ги сменим, колко време и обществена енергия в свирката ще отнеме такава смяна, не се съобщава. Но съм сигурен, че винаги, когато на хоризонта се зададат черни облаци над Енергото, душичката на всеки нормален българин трепва от щастие. Също както и рейтингът на Борисов.

Все си мисля, че не смяната на леглата, а смяната на мениджмънта и прилагането  на истински работещи правила за управление могат да изведат към нови хоризонти който и да е западащ бардак.

Но може пък и да не виждам правилно истината заради проклетите торти, ударите с които отвсякъде ме заслепяват напоследък.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

1 коментар

  1. Zlatarova said,

    Страната на пехливанлъците ,или страната на „мъжествените“ мъже,или страната на „калпазанлъците“.Всъщност в каква държава и в какво време живеем???
    Изглежда,че най-важното са дупките в бюджета,играта на текстове и цифри,които обричат населението на ограбване на времето , на живота .След като всяка стока и услуга е обложена с голяма ставка ДДС за населението , задавам си въпроса всички тези,които живеят от ДДС-то какво знаят за държавата ,територията,народа и неговия живот щом натоварват сънародниците си със своите щения и мераци.И това,ако е политика(а политиката е говорене,говорене и пак говорене)?!?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: