КАТО ГОВОРИМ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ…..

март 29, 2010 at 4:43 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , )

  • Стари съображения по новия парламентарен дебат в сряда 

Пламен Асенов, политически коментатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия, специално за в. „Марица“, Пловдив

Без да знам, че сега депутати ще го вземат присърце, миналата година по това време пуснах в блога си поредица от 40 текста с идеята, че  Първанов трябва да си ходи. Не се хваля с това – в България не е трудно да познаеш нещо, а и ти става гадно като познаеш нещо гадно. Но припомням със съкращения част от тези текстове заради политическите и моралните съображения, които съдържат и които имат пряко отношение към дебата за импийчмънт в сряда.

1. Първанов да си ходи, защото еднозначно ратува за разширяване на многостранните българо-руски връзки. И това преминава като магистрална идея във всичките му изказвания и, разбира се, действия.

Цитатът е от предговора към издадена на руски книга на българския президент, предговор, написан от тъй наречения “академик” Евгений Примаков, едър съветски функционер и бивш шеф на съветското и руското външно разузнаване. Текстът е поучително четиво като цяло, но това директно признание, че българският президент работи за руските имперски интереси надхвърля всякакви граници.

4. Първанов да си ходи, защото по време на среща с новоизбрания руски патриарх Кирил в Москва поиска той да се намеси в отношенията между Българската православна църква и Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Така самият Първанов се намеси пряко в църковните дела и грубо наруши базисния конституционен принцип за независимост на църквата от държавата.

Като оставим  настрани основателните критики за състоянието и поведението на БПЦ, сценката на тема “Първанов моли Кирил да се намеси” е все едно да покажеш на съседското куче къде твоето куче крие кокалите си. Има обаче и редица въпроси. Например: Какъв “авторитет” има Кирил, коронясан за руски патриарх само преди дни? Как според Първанов той може да повлияе на съда в Страсбург – с  анатема, с пищов? Кога точно Първанов се прекръсти за първи път в живота си и кой е той в църковните дела? Кой му е дал право да говори от името на БПЦ? И как се нарича актът, при който първо се опитваш да поставиш  държавата си в услуга на чужда държава, а после се опитваш да поставиш и църквата си в подчиненост на чужда църква? Въпросите всъщност са отправени към чешкия художник Давид Черни.

7. Първанов да си ходи, защото, освен като международен бракониер, личи, че ще стане известен и като слаб играч на карти. Правителството, което той състави по формулата 3:5:8,  заета от арсенала на играта “Блато”, е най-слабото от всички досега, като в края на мандата си има 76 процента неодобрение. А “големият шлем” на Първанов срещу Путин преди година в София по отношение енергийните споразумения с Русия хлопна самия него по главата преди и по време на посещението му в Москва.

Създадено на блатен принцип, правителството само за последните две години успя да превърне България в мръсна европейска локва. И сега се кани да се изтръска. А по всичко личи, че “големият шлем” беше обявен от Първанов по погрешка – гледал е картите на противника, като ги е мислил за свои. В такива случаи обаче кибиците казват – “Кьорав карти не играе”.

13. Първанов да си ходи, защото не може секретен сътрудник на ДС да има достъп и да пази тайните на НАТО. А ако може, то значи, че не са никакви тайни. Или пък става дума за контролирано изтичане на информация от НАТО към България.

Така страната може да стигне единствено до превръщането си от пълноправен в половинчат член на НАТО. Ако вече не се е превърнала.

14. Първанов да си ходи, защото някои обвиняват Георги Първанов, че прекрачва границата на правомощията си и се опитва да изгради президентска република. И това може би е вярно. На речи и в телевизионни предавания, често може да се усети стремежът му към по-голяма власт. При един добър анализ може да се види, че в момента президентът има повече власт от тази, която му дават правомощията. Той има доста сериозно влияние в политиката и властта като цяло – законодателна, изпълнителна и съдебна. През 5 – годишния си мандат той успя да превърне поста държавен глава в силна институция и оръжие срещу партиите.

Ще си помислите, че това е цитат на опозиционен лидер с обвинения към Първанов. Но не – пасажът е от текст на някоя си Елка Руменова, отчаян негов фен. Написала е най-хвалебственото и най-плиткоумното Похвално слово за  сегашния президент, което съм виждал. Попаднах на него в Интернет и си казах – “Боже, пази ме от неграмотните приятели, от неграмотните врагове сам ще се пазя!” Ама Първанов явно си харесва такивата приятели. Заради което също трябва да си ходи.

15. Първанов да си ходи, защото е популист и целенасочено работи за разбиването и срещу стабилизацията на  нормална партийна система в България.

До 2001-ва година Първанов държеше на ясното партийно делене “ляво-дясно”, защото партията му трябваше да се стабилизира. После обаче партиите, дори БСП, вече му бяха необходими в по-аморфен вид – оттам и призивите всички да се прегърнат и да работят заедно, тезите, че българската политическа класа не е на висота и че експертите могат да взимат по-добри решения от политиците. Е, видя се какво направиха експертите Първанови във външната политика, в съдебната система, в правоохранителните органи и навсякъде другаде, където ги заложи. Гръмнаха – ето това направиха. Само че гръмнаха не себе си, а всички нас.

16. Първанов да си ходи, защото превърна думата “интелектуалец” в мръсна дума, като по ведоми и неведоми поводи събира ведоми и неведоми “интелектуалци” в подкрепа на някоя своя поредна приумица.

Като чуят имената Гранитски, Русев, Димитров, нормалните хора вече се хващат…..е, не за кобура, защото нормалните в България не носят пищови, ама хващат се все за някъде. А в допълнение някои се кръстят и плюят три пъти зад гърба си против уроки. Обаче какво се случва с горките европейци, които, като търсят контакти в културните среди, биват насочвани към въпросната компания? Самият Първанов също е интелектуалец от висока класа. Личи му по псевдонима, който си е избрал. Прочее, имам предвид псевдонима “президент”.

25. Първанов да си ходи, защото със съпротивата си срещу интегрирания модел за структуриране на Министерството на отбраната пречи да се изпълнят ангажименти, поети от България към НАТО. Моделът предвижда съкращаване на структури, които се дублират между политическото и военното ръководство на МО и ограничава влиянието на Генералния щаб само до чисто военните му функции.

Да си върховен главнокомандващ в мирно време не е лесна работа.  Първанов опитва да се улесни и му е намерил дамара, като избира за съветници бивши генерали, бивши шефове на Генералния щаб. Психиатрите казват, че мъжкото желание да си заобиколен от фуражки и лампази прилича на мъжкото желание да си заобиколен от големи цици – и двете издават младенчески комплекси, макар от различен вид. И трудно лечими.

29. Първанов да си ходи, защото България няма нужда от държавен глава, който цяла година не може да стъпи в Брюксел, за Вашингтон да не говорим.

Сега си представете, че драмата с тази изолация продължи до края на мандата му. На практика българските национални интереси остават незащитени на най-високо ниво пред нашите евроатлантически съюзници, партньори и приятели. И си представете реакцията на полското общество, ако полският президент е поставен в такава изолация. Ама българите не сме поляци и това е отдавна известно.

32. Първанов да си ходи, защото когато бе избран за президент, премълча пред избирателите си факта, че е бил сътрудник на ДС. Преди втория избор пък в продължение на месеци лъга невъзмутимо, като отричаше каквато и да е съпричастност към престъпната комунистическа ченгеджийница.

Думата “политика” не означава липса на морал. Ако някой ви каже, че означава, бъдете предпазливи с него, защото или греши несъзнателно, значи мисленето му не е в ред, или лъже съзнателно. Но една лъжа никога не идва сама. Та и за Първанов – лъжата за агентурното му минало не беше нито първата,  нито последната, изречена от него. Чудя се само защо носът му не е пораснал до съответния размер. Ама може пък в ДС да ползват специален мехлем против безконтролния растеж на носове, иначе герои като Първанов биха били изложени на опасност от разкриване, преди още да са свършили работата, за която са наети от своите господари.

39. Първанов да си ходи, защото през 2001-ва година се опита да излъже всички българи че е променил козината си към евроатлантическите ценности. Продължи да пази горе-долу същото поведение чак до 2007-ма, с което заблуди и доста от западните партньори на България. Но след като спечели втори мандат и подписа договора за присъединяване към ЕС, явно се почувства свободен да отприщи дълго сдържаната си проруска природа. И да се мъчи да закара България там, откъдето тя толкова дълго се мъчи да се махне.

Представям си колко му е било трудно на Първанов през всичките тези години да гледа на Запад, а сърцето да тегли на Изток. Какви поражения е нанесло това на психиката му. Дълбочината на вътрешната му драма е сравнима само с тази на колегата му Бил Клинтън, чиято вътрешна драма пък го принуди да пипа жена с пура, а не с ръце, както е прието в света на истинските джентълмени. Ама `що ли някак си не ги жаля и двамата? Особено Първанов…..

40. Първанов да си ходи, защото не си е отишъл досега. И трябва да си ходи във всеки следващ момент, защото няма да си е отишъл от сега до всеки следващ момент, в който не си е отишъл. А най-общото основание във връзка с казаното дотук, е, че присъствието на Георги Първанов на президентския пост нанася  вреди, без да донася ползи за България. Докато се ровех в стари и нови текстове, свързани с работата му, не намерих нито едно негово действие, дума или позиция, която да е донесла истинска полза на страната.

За съжаление, през годината, откак всичко това беше публикувано, нещата не се подобриха, напротив, влошиха се. С други думи – импийчмънтът му приляга.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: