КУРВА ЛИ Е СЕСТРАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО?

март 20, 2010 at 7:58 am (Публицистика) (, , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България 

/Фили/ Един документ с напълно неясен произход, но с недвусмислено съдържание взриви през последните дни българското общество. Документът бе разпространен от някои печатни медии в сряда и се представя като проект за антикризисни мерки, които се обсъждат от правителството.

Най-драстични сред тях са описаните намерения за облагане с данък общ доход на пенсиите, които имат размер над минималните 136 лева, намаляване почти наполовина на времето за платено майчинство, облагане с данък на брутния доход на работещите, преди да платят задължителните социални и здравни осигуровки, както и редица мерки, засягащи доходите на държавните служители, включително тези от армията и полицията.

Разписаното в текста веднага бе определено от мнозина като “ужасяващо”, но към това определение се присъедини и самото правителство. Министерството на финансите излезе с декларация, в която заяви, че никога не обсъждало, нещо повече, че никога дори не подготвяло за предварително обсъждане подобен пакет антикризисни мерки. Въпреки това обаче възможността за реализация на такива не просто силно рестриктивни, а и понякога отиващи отвъд здравия разум мерки се коментира вече твърде нашироко и даде повод за нова политическа атака срещу правителството на Бойко Борисов и по-специално срещу присъствието в него на финансовия министър Симеон Дянков. 

– Пламен, стана ли ясен вече произходът на този “документ”? 

– Все още не, Фили и ми се струва, че трябва да се намеси полицията, за да се изясни този произход. Тъй нареченият документ представлява просто хвърчащи листове, съшити заедно. По тях няма нито една от задължителните иначе, ако произхождат от която и да е администрация, идентификации за произход, това са листове, които може да напише и разпространи всеки икономически средно грамотен човек, който си играе с огъня на най-лошия възможен сценарий. 

– Защо в такъв случай те предизвикаха толкова шум? 

– От една страна – най-вероятно точно защото са най-лошият възможен сценарий. От друга – защото зад разпространението им очевидно стоят политически интереси. Синдикатите например размахват и коментират въпросните страници, като някак забравят да подложат на обсъждане тяхната автентичност. Медиите, които ги разпространиха първоначално, или лесно са се предоверили на нещо, намерено в улично кошче за боклук, или са изпълнили нечия политическа поръчка. Но и те не казват нищо по въпроса.

Като всяка катастрофична новина, Фили, и тази се разпространи светкавично във всички обществени пластове, а новината, че катастрофичната новина не е истинска, някак не достига така бързо до хората. Дори и в момента, въпреки че в България все пак е рано сутрин, виждам от прозореца си как група пенсионери оживено обсъждат нещо в кварталната градинка. Залагам десет срещу едно, че обсъждат точно възможността да им бъдат обложени с данък и без това мизерните пенсии.

Всъщност в момента май ставаме свидетели на класическия манипулативен прийом, известен в маргиналните среди като “аз нека да кажа, че сестра ти е курва, пък ти доказвай, че нямаш сестра”. Позволявам си да се изразя директно, Фили, защото по този начин много точно се описва ситуацията. И защото произнасянето на думата “курва” в случая ми изглежда много по-малко обидно за човешката природа и общественото приличие, отколкото самата манипулация, която ни се случва. 

– И все пак какви версии се появиха, свързани с произхода на плашещите текстове? 

– Едната версия, най-малко вероятната, беше намекната от представители на Синята коалиция, които са в известен смисъл политически съюзници на ГЕРБ. Сините казаха, че не подкрепят съдържанието на документа, но че е възможно той да е бил наистина подготвен на някакво първично експертно ниво в МФ, за да бъде после обсъждан на по-високите нива. Това изглежда малко вероятно, защото според мен няма финансов експерт, колкото и ниско да е нивото му, който да предложи абсолютния нонсенс облагане с данък на самите данъци, каквато опция съществува в текста.

Втората версия, отчетливо формулирана от представители на Движението за права и свободи, сякаш повече или по-малко явно се лансира от редица медии. А тя е версията, че Министерството на финансите само е подготвило и разпространило документа с катастрофичния сценарии, за да може после да каже, че всъщност антикризисните мерки, които реално ще предприеме, далеч не са толкова катастрофични. И по този начин хората да изпитат облекчение и благодарност към правителството, че не ги е натоварило толкова, колкото е могло.

Странно е, Фили, но в маргиналния обществен пласт има точно описание и на тази конспиративна теория. Това е историята за вожда на племето, който с две тухли периодично си удрял топките и крещял от болка. Попитали го защо и той казал, че го прави, за да му стане хубаво като не уцели. Само че тази маргинална версия има пряк аналог и по върховете на голямата политика. Преди време руският премиер Владимир Путин на голям международен форум директно и съвсем сериозно обвини Запада, че нарочно е предизвикал световната икономическа криза, само и само за да разруши цъфтящата иначе руска икономика.

Е, колкото и да не се доверявам на това правителство, струва ми се, че в него все пак не работят идиоти, които сами да си причинят това, което им се стовари на главите заради обществения отглас на тъй наречения документ.

Третата версия, която на мен лично ми изглежда най-вероятна, е, че за пореден път на това правителство му беше скроена твърде неудобна и стягаща главата шапка. Само че сега обхватът на удара този път е много по-широк. Предположението се подкрепя и от начина, по който всичко с документа се случи, и от реакциите, които последваха, и от логиката на досегашните развития в страната, от логиката на политическите и личностните противопоставяния през последните месеци. 

– Какво имаш предвид? 

– Да започнем от всеизвестният факт, Фили, че през последните месеци точно фигурата на финансовият министър Симеон Дянков е в центъра на критиките срещу правителството – като се започне от президента, който вече на няколко пъти директно поиска неговата оставка, и се стигне до БСП, които обвиняват Дянков за водене на прекалено дясна и вредна за страната икономическа политика. Атаката пресонално срещу финансовия министър и мерките му видимо набираше сили и ставаше все по-организирана. И сега изведнъж – хоп, той самият дава повод тя да се превърне в широка обществена омраза. Така просто нещата не стават, Фили, най-малкото защото дори досегашните нападки срещу Дянков да включват какво ли не, те не включват обвинения в чиста глупост. А човек трябва да е много глупав, за да си скрои сам, а да скрои и на цялото си правителство, такъв номер.

Второто, което имам предвид, като твърдя, че злополучният “документ” е част от организирана атака срещу правителството, е, че точно преди седмица президентът Георги Първанов директно предупреди в телевизионно интервю – ако подготвяната от управляващите процедура за импийчмънт не бъде прекратена, отношенията между него и правителството “ще минат в друг режим”. Процедурата не беше прекратена. В онзи момент въпросът какъв ще да е този “друг режим” увисна във въздуха, но според мен той вече получи първия си отговор – другият режим е режим на организирани по ченгеджийски маниер атаки, режим на подмолни действия. Те са призвани не само да рушат публичното доверие в кабинета Борисов, но и да го вкарват в излишни обществени дебати, които отклоняват вниманието му от главните посоки на действие – борба с престъпността и корупцията, справяне с икономическата криза, реформи в съдебната, пенсионната и здравната система.

Третото ми основание, Фили, е в самия стил на разписаните в мнимия докумнт икономически мерки. Някои от тях са толкова “десни”, че не биха хрумнали дори на най-десния икономист, но за сметка на това напълно пасват на обвиненията и страховете, които левицата обикновено насажда в обществото – за антисоциалност и дори антихуманност на дясната икономическа политика по принцип. Споменах вече облагането на данъка с данък. От същия порядък е и идеята за облагане с данък на пенсиите, която се превърна в истинско плашило за над два милиона пенсионери. 

– Пламен, какво развитие може да се очаква по темата оттук нататък? 

– При всички случаи, Фили, още следващите социологически проучвания вероятно ще отчетат нов спад на обществено доверие към кабинета Борисов. Нивото на натиск за освобождаване на финансовия министър Симеон Дянков няма да намалее, а ще се увеличи и нищо чудно скоро Бойко Борисов да реши, че главоболията покрай Дянков му идват повече от ползите. Но може би най-конкретния ефект в случая е, че с появата на този списък малко или много вече са дискредитирани и всички реалистични антикризисни мерки, които правителството предстои да вземе. Тоест – предварително се блокира възможността то да извърши определени действия, заради неизвършването на които после ще бъде силно критикувано.

Ако този текст беше литературен, щеше да завърши с думите “И капанът почти щракна”. Което означава, че продължението на историята ще видим през следващата седмица. А може и да не видим, ако дотогава всичко се забрави, както често става в България.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

1 коментар

  1. zlatarova said,

    Интервюто е аналитично,а заглавието съвсем на място.Възниква въпросът за десетилетия отклонение от нормалните финанси в държавата ни.Бюджетът на държавата според мен трябва да се ръководи от права и задължения, отговорности и безотговорности в държавата ,съответно на реда в Конституцията,докато се стигне до задълженията на институциите и санкциите,които трябва да се предвидят.Привилегиите на управляващите трябва да се координират с тяхните задължения.При финансови злоупотреби тлябва да се лишават от пенсии.Необходими са отворени дискусии за системите (елементи,пропорции и др.) :образователна,здравна,съдебна,както и за разделението на властите(отговорности,взаимоотношения и др.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: