ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ЛИ РУСИЯ НЯКОГА ОТ СВОИТЕ ПРЕТЕНЦИИ?

февруари 20, 2010 at 8:04 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , )

Интервю на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България  

20.02.2010 г. 

Ще бъдат ли разположени в България елементи от американската система за противоракетна отбрана /ПРО/ или няма да бъдат? Има ли преговори по въпроса между София и Вашингтон или досега са водени само неформални разговори в рамките на натовското партньорство? Премерена, непремерена или погрешно разбрана беше руската реакция на информацията за евентуалното разполагане, изнесена през миналата седмица от американския посланик Джеймс Уорлик? Имат ли или нямат отношение към тази тема изненадващите визити в София на двама от икономически най-могъщите руснаци – шефовете на “Газпром” Алексей Милер и на “Росатом” Сергей Кириенко?

Тези и много други въпроси, свързани с българското участие в отбранителната система ПРО и с развитието на българо-руските отношения, са в центъра на вниманието на българското общество през тази седмица. Заедно, разбира се, с новите разкрития, свързани с продължаващата полицейска операция “Октопод”, насочена срещу организираната престъпност в страната. 

– Пламен, коя от двете теми все пак предизвиква по-широк интерес у публиката? 

– Струва ми се, че “Октопод”, Фили. Някак по-домашно звучат разкритията от полицейската акция, които впрочем продължават. Най-малкото – в тях са замесени познати, полупознати или непознати, но основно български имена на хора и от подземния свят, и от официални структури като полиция, митница, прокуратура. Намесват се все по-упорито, макар засега повече под формата на въпроси, и имена на действащи политици. Докато разполагането на елементи от американския противоракетен щит стои някак чуждо, някак международно, недостатъчно познато – както поради спецификата си, така и поради неяснотата на свързаните с него заплахи. А и мнозина българи май все още не си дават сметка доколко външните дела са важни за вътрешните развития.

В същото време обаче има индикации, че са възможни потенциални спекулации за наличие на връзка между двете теми. 

– Вероятно казваш “спекулации” не в смисъла, в който тази дума често се приема в България – като нещо морално осъдително, а в смисъл, че има база за размисъл по въпроса. Така ли е и какви са тези основания? 

– Да, Фили – но се изразявам предпазливо, защото връзката е крехка и доста умозрителна засега. Тя се корени в едно изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, според когото зад българската мафия стоят руските специални служби и бившата Държавна сигурност и те могат да предизвикат политическа криза в страната.   

– А защо се изразяваш предпазливо, след като изказването на Костов е доста недвусмислено? 

– Първо нека да кажа, че аз лично съм напълно съгласен с това мнение на Иван Костов. Той е може би първият политик, който на глас изговаря тезата, че не само бившата българска Държавна сигурност, но и руските спецслужби имат отношение към създаването на мафия, тоест, към срастването на престъпността с политиката в България. Задръжките ми идват от две страни. Едната – че самият Костов не е изяснил или поне отрекъл, един малък период от собствената си биография, през  който, както публично се говори, е бил на обучение в руска институция, свързана с КГБ. Втората – че той просто подхвърли тази версия, без да се обоснове. Вероятно като председател на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите Костов има много повече информация, отколкото дава, вероятно характерът на самата информация е такъв, че не може да се разпространява публично, поне засега. Но в такива ситуации един политик винаги трябва да може да извади поне малък жокер от ръкава си с картите. 

– Но дотук ние все още говорим за евентуалната връзка на руските спецслужби с българската мафия, а къде виждаш връзката на тази тема с развитията около възможното разполагане на елементи от американската противоракетна отбрана в страната и скандалът за това?

– Първо във факта, че цялата руска политика и в момента се управлява от хора на руските спецслужби, Фили.

Второ – в отговора на въпроса кой би имал интерес от предизвикване на истинска политическа криза в България в този момент. Някой ще каже, че пряк интерес имат най-вече засегнатите от операцията “Октопод” лица, структури и политически формации, тоест, че интересът е вътрешен. Това до голяма степен е така, но точно зад този вътрешен интерес се прикрива и външния. Ако съставим списък на хората с интерес да спре “Октопод”, ще видим, че те са най-добрите приятели на Русия в България, онези, които официално бяха, а неофициално продължават да бъдат против българското членство в НАТО. Онези, които в специална служба на собствената си държава, всъщност обслужваха руските специални желания. Онези, които обвързаха българската енергетика напълно с руската и така дадоха на руснаците силен икономически коз в политическата им игра не само срещу България, но и срещу Европейския съюз. Във връзка с последното само ще спомена, а може би предстои да разискваме, появилото се вчера наистина тревожно съобщение, че Русия изгражда свой Център за реагиране при извънредни ситуации непосредствено до българската граница, в сръбския град Ниш. Руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу побърза да отхвърли веднага появилите се версии, че всъщност става дума за руска военна база на Балканите, но силни съмнения продължават да съществуват.

Третото ми основание е в начина, по който се държат спрямо България руските политици, които засега имат преки изяви по темата за противоракетната отбрана. Те се отнасят по начин, все едно страната още е част от руската орбита – член на СИВ и Варшавския договор, страна, управлявана директно от кабинета на руския комисар в българското МВР. 

– Това не е за първи път и може би просто е стил на руската външна политика? 

– Искаш да кажеш – стил на руската външна политика конкретно спрямо България. Защото не е известно те да се държат така спрямо Унгария, Чехия и Полша. Още след като се появи първото съобщение, че е възможно разполагане на елементи от ПРО в България и по тази тема е разговаряно между София и Вашингтон, руският външен министър Сергей Лавров безцеремонно заяви, че иска обяснения. За какво иска обяснения, като разговорите дори не са официални, а консултации между партньори от НАТО, като какъв иска обяснение, това не стана ясно.

Повече светлина хвърли Дмитрий Рогозин, руският посланик в НАТО. В блога си той предупреди европейците, че всичко може да свърши зле за тях и в същото време иронизира България, че през миналия век тя два пъти е воювала срещу Русия, но после се преориентирала пак към нея. “Може би и сега ще се ориентират правилно, не може така – три пъти една и съща грешка” – писа Рогозин.

По-късно той даде интервю, в което заяви недвусмислено, че “България трябва да преговаря и с Москва, не само с Вашингтон, за разполагането на части от ПРО на САЩ на своя територия”. “Виждаме, че българското политическо ръководство участва в някакъв замисъл, което може да има негативни последствия върху отношенията с Русия. Това много не ни се иска” – съвсем недипломатично подчерта дипломатът пред Дарик радио.

И сега се връщаме две минути назад в нашия разговор, Фили, за да кажа, че същата теза – как България дължи обяснения на Русия – публично заяви по време на посещение в Сърбия и…..Сергей Шойгу. Същият руски министър на извънредните ситуации, който по повод споменатия Център в Ниш твърди, че той не е руска военна база. Не става ясно обаче кое е бедственото в сегашните отношения Русия-България, та да има нужда по тях да се произнася руският министър на бедствията. 

– Пламен, освен политически, изглежда Москва веднага започна да оказва и икономически натиск върху България, ако се съди по скоростта, с която в София пристигнаха две от най-влиятелните руски икономически фигури. 

– Това не се признава официално от никоя страна, Фили, но според мен е факт. По достоверна информация в началото на седмицата, в разгара на кризата с ПРО, руският премиер Путин се обадил на българския премиер Борисов с молба да приеме негов специален пратеник. Когато пратеникът слиза от самолета, оказва се, че е лично Алексей Милер, шефът на “Газпром”. Един, бих казал, твърде специален пратеник, за да води онова, което министърът на енергетиката Трайков определи като “само преговори за започването на преговори” във връзка с изтичащите газови договори между България и Русия.

Днес пък в София пристига шефът на “Росатом” Сергей Кириенко и се знае, че той носи в джоба си чек от два милиарда евро за строителството на АЕЦ “Белене”.

Как точно ще се развият нещата покрай този руски политически и икономически натиск, осъществяван с тояга и морков, Фили, засега е трудно да се каже, защото всичко е в движение. Някак обаче имам усещането, че руснаците са решили за пореден път да ни освободят – сега от американската противоракетна система. Е, не се сещат, че ние може пък да не искаме да бъдем освобождавани – нито от тях, нито от системата – но нас някой някога питал ни ни е?

Забележка 1:

Фактът, че между написването и появата на този текст американците казаха, че няма да искат от България разполагането на елементи от ПРО, а руснаците казаха, че въпреки това искат официално обяснение от България, с нищо не променя казаното дотук, обратно, потвърждава го.

Забележка 2:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

2 коментара

 1. Александър Салтиков said,

  Те добре че не питаха такива като тебе през 1878, че и досега щяхме да сме под турско.Всъщност забележителен е факта че в деня на предаването по SBS на въпросната статия – 19 февруари нито автора, нито водещата се сетиха да почетат 137 годишнината от обесването на Васил Левски. Евалла!
  И понеже българските политици (подкрепяни наи-вече финансово от запада и САЩ) знаяат че български народ не се пита, ни вкараха в НАТО и ЕС, затвориха голяама част от АЕЦ-а без никакво основание за това (ЕС официално няма искане към България за затварянето), правеха поправки в конституцияата под диктат отвън( Брюксел и Вашингтон), предоставиха под формата на „приватизация“ на безценица основни български компании заради едното „комисионче“ (в изброеното дотук Русия въобще не фигурира), позволиха на американския посланик да се държи като феодален наместник на провинция България, отричайки официално, дават бази на американците… Списъкът е дълъг. На това какво се прави в България без да се пита.
  Колкото до ракетите – на някой умопомрачен прозападен мозък може да му харесва да има ам. ракети у нас, но съгласно новата руска доктрина за превантивен ядрен удар се сещам каде ще бъде нанесен той. Затова ти е и вкарването в нато – за да може запада да се освободи от ам. ракети и да ги премести на изток, та някой друг да яде пердаха. Но явно има и мазохисти, които ,примерно, им се седи под турско робство или изпитват удоволствие да ги бомбардират.
  Мекеретата на запада създават истерия около т.н. „руски интереси“ у нас. Ще рече човек че запада няма никакви интереси към нас, бранят ни от Русия от едничкия алтруизъм. Работата е доста по-проста – запада работи на принципа „стани ти, да седна аз“. Те искаха тотално ликвидиране на АЕЦ-а като подготвяха нова централа в Румъния. Защо България да печели, като може да печелим ние, откъде накъде България ще бъде основен енргийно-разпределителен център на балканите? След престъпното затваряне на реакторите в Козлодуй все пак се намериха доблестни хора и за да запазят реномето и приходите на Б-я като стигнаха до идеяата за алтернативна АЕЦ. Е, това вече им дойде множко и дирижираните от запада медии в България събуждат и приспиват населението със страшните „руски интереси“ и заплахите които идват от Русия. То такива(заплахи) няма, ама ако се напънем и си сложим американски ракети може и да се появят.
  Говорейки за „руска енергийна зависимост“ досега не съм чул някой да каже каква е алтернативата? Българска енергийна независимост? Ха-ха-ха-ха. България е страна бедна на ресурси и не може да бъде енергийно независима. Собствена АЕЦ би и дала частична независимост( що се касае за електроенергия). Няма нужда от много гадаене за да се сетим под чия зависимост ще попаднем. То тия вече държат енергоцентралите в Пловдив и Варна и народа пропищя от тях. Както и в София пропищяха от „софийска вода“, държана от англичани. За дългите години работа на АЕЦ Козлодуй никой у нас лошо не е видял.
  На „силните на деня“ днес не им трябват фабрики за обувки и фанелки. Те искат „само“ контрол над жизнено важните вода и енергия, както и над ресурсите. Русия има всичко и за разлика от Ирак има капацитета да си го опази. Там ги стяга чепика чичо самовците и тем подобни. У нас доста хора живеят в миналото с фалшивото чувство за равнопоставеност с Русия ( атавизъм от социализма) и не могат да разберат че днес Русия е между големите играчи, за разлика от всички останали постсоциалистически държавици, на които освен да полаят малко срещу Русия запада много не им е оставил мегдан.
  На борда на финландската авиокомпания „Finnair“ има списание с кратка справка за страната, която е член на НАТО и ЕС. В частта за икономиката на страната пише: „НАЙ-ГОЛЯМ И ВАЖЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРТНьОР НА ФИНЛАНДИЯ Е РУСИЯ““.
  Преди една събота в предаването „събота150“ един британец каза че не можело България да се възползувз от връзките си с Русия. Било против евроинтеграцията. Ами те първи да докажат че са за тази същата интеграция като преминат от лира към евро и да не бъдат „троянския кон“ на САЩ в евросъюза.
  Една държава трябва да знае и да брани интересите си, називисимо къде членува. Всичко останало е словесен онанизъм.

  • asenov2007 said,

   То не случайно се казва, че комунизмът е само друга форма на руския империализъм.
   Покорно благодаря за разясненията, но не смятам да се придържам към тях, защото предпочитам хомота на демократичните зависимости, пред свободата на задунайски гражданин.
   Освен това как пък нито едно от разясненията не се уцели да е вярно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: