ЕВРОПЕЙСКАТА ТРОЯНСКА ВОЙНА НА БЪЛГАРИЯ

януари 14, 2010 at 4:58 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , )

  • Европейският съюз е основан и се крепи на формалности, така че един европейски комисар няма право точно формалностите да пренебрегва 

Пламен Асенов, политически коментатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия, специално за в. “Марица”, Пловдив 

Загледана в сапунки по телевизора, о, спомняте ли си, госпожо, защо на този свят избухна Троянската война? Не, не е заради това, че една нощ красавицата Елена злоупотреби с красавеца-разбойник Парис, после той я отмъкна от леглото на цар Менелай, като забърса също част и от другите му домашни съкровища. Не и единствено заради това. По комунистическо време за подобни развития се казваше – конкретното събитие е само повод за войната, но истинската причина е друга.

Та истинската причина за падането на Троя е конкуренцията между богините Хера, Атина и Афродита. На планината Ида те заспориха коя е най-красивата и горкият Парис, който само минаваше наблизо, набързо бе назначен за рефер. Не дай, боже, никому да изпадне в такава ситуация – ни да отсъдиш, ни да не отсъдиш. Но, какво да се прави, отсъди човекът от сърце в полза на Афродита. Което означава също – в полза на истината. И оттам другите две като го емнаха, спретнаха му такава интрига, която доведе чак до погубването на Троя. То, ако се замисли човек, дори Парис да беше избрал някоя от другите две, другите две пак щяха да му спретнат интрига, но това е отделна тема.

През последните дни в България нещата се представят така, сякаш историята около изпита и назначаването на Румяна Желева за еврокомисар е къде директен, къде задочен спор между три нашенски политически богини – Румяна Желева, Антония Първанова и Меглена Кунева. В тази сценка май европейският парламент трябва да играе Парис, а българският народ – Троя, която чака да бъде отнесена от вихъра.

Може и наистина да съществува подобен триъгълник. Когато си има работа с три жени едновременно, човек или изобщо не знае какво да очаква, или знае твърде добре. Но като се вземе предвид, че в конкретния случай освен красотата е замесена и политика, по-скоро би трябвало да сме сигурни, че интрига има. А както на всички е известно поне от Макиавели насам, най-добрата интрига се прави чрез казване на истината.

Нека за малко обаче да оставим настрана идеята за задкулисен заговор и да се опитаме да видим реалностите, които са пред очите ни. Добър материал за това ни дава самото изслушване на Румяна Желева в Европарламента във вторник. Какво стана ясно от него?

Първото нещо е, че Румяна Желева не е съвсем на ти както по отношение на  ключови места от географията, така и с ключови факти от глобалната политика. Публиката например остана с впечатлението, че тя трудно би посочила на картата къде се намира Аденският залив, дори ако някой добронамерен квестор уж случайно подшушне на ухото и ключовата дума Йемен.

На въпрос за това какви мерки би предприела за разрешаване на хуманитарната криза в Сомалия Желева отговори, че ще работи в по-тясно сътрудничество със сомалийското правителство. А пред реализацията на това нейно намерение има ма-а-а-лък препъникамък. И той е, че сомалийско правителство изобщо не съществува, както и децата научиха напоследък, покрай станалото модно отвличане на кораби с български моряци от сомалийски пирати.

Под въпрос остана също твърдението на Румяна Желева, че за разрешаване на хуманитарната криза в Афганистан ще отиде на място и ще разговаря с “умерените талибани”. В този случай евродепутатите май преглътнаха със свити сърца, като си представиха как началниците на военната коалиция в Афганистан осигуряват на красивата еврокомисарка чопър или поне БТР, заедно с един взвод рамбовци, та да ръгне тя из планината Хиндукуш да търси умерените талибани. От сега може да се прогнозира обаче, че дори тази фантазия да стане действителност и дори Желева да вложи целия си чар в търсенето, пак трудно ще ги намери. Защото самите талибани, вероятно изненадани от откритието, че сред тях има и някакви си “умерени”, вече са ги издирили и са разговаряли изтънко с тях.

Втората поредица открояващи се смущения сред Румяна Желева, които неизбежно доведоха и до сериозни смущения сред слушащата я в захлас евродепутатска тълпа, е демонстрираният от нея комсомолски начин на всеки въпрос да отговаря с нещо като “винаги готов”. Където има криза, тя задължително “ще отиде на място”, “ще действа активно”, “ще положи всички усилия”, “ще използва най-пълноценно големият потенциал” и т.н. Тази игра на празни думи всички вече сме я играли и знаем, че от нея полза няма. Разликата между нас и останалите европейци обаче е в това, че ние продължаваме да я играем с готовност, а те, още щом чуят първото дрънчене на кухо, отказват се от участие в нея.

Третата реалност, която лъсна по време на изслушването на Желева, е свързана с нейната неспособност да даде ясен отговор на въпроса защо не е закрила или прекратила участието си във фирмата “Глобал консулт” още през 2007-ма година, както изисква законът, когато някой бъде избран за евродепутат, а е изчакала до 2009-та година.

Да, наистина, тази нападка изглежда като част от интригата, за създаването на която Желева обвини директно политическата си съперничка, евродепутата от НДСВ Антония Първанова. В същата интрига с видимо задоволство участва и БСП, както и издания като “Ди Велт” и “Тагесшпигел”, които преди време казаха съответно, че  Румяна Желева е “гангстерска невеста” и че “има две биографии”. Повод за тези нападки първоначално беше темата за причастността на нейния съпруг към варненската групировка ТИМ, за съществуването на която, както стана ясно, знае цяла България, само вътрешният министър Цветанов и премиерът Борисов не знаят.

Но между двете неща, между съпруга и фирмата, има голяма разлика. Едното може и наистина изглежда да е гадно заяждане, след като Красимир Желев, както увери самият български премиер, заема някаква си 68 позиция в Централна кооперативна банка. Участието на Румяна Желева в “Глобал консулт” обаче си е чисто и просто нарушение на закона, при това в условията на рецидив, защото е продължило цели две години. От проверка на сайта Vesti.bg в търговския регистър става ясно, че едва през април 2009-та година фирмата е продадена и Желева официално се е разделила с нея.

Тук няма какво да се спори и всички увъртания – че съответните български власти, включително парламентарната комисия за конфликт на интереси, са правили проверки и не са установили нищо нередно, че елате в Бургас да видите къде и как живея, пък там ще ви запозная с документите, че не помня кога и за колко пари е продадена фирмата – просто нямат значение. Повече успех щеше да има позицията – абе, извинявайте, грешна съм, нещо се обърках и закъснях със закриването. Грешка може да се прости, настояването, че си прав, когато си сгрешил обаче се прощава трудно.

В тази връзка има и един друг тънък момент, който евродепутатите не знам доколко изобщо схванаха. А той е, че в България да продадеш работеща и печеливша фирма на стойността на минималния капитал от 5 хиляди лева е все едно да си купиш четиристаен апартамент за 20 хиляди. Може, но само по документи и само защото нотариусът в момента, когато е подписвал тези документи, е гледал настрани подир някоя красива богиня. Но и в това няма смисъл да се задълбаваме, достатъчен е, както казах, простият факт на неизпълнението на закона.

Да, това е формалност! Само че Европейският съюз е основан и се крепи на формалности, така че един европейски комисар няма право да пренебрегва точно тях. Защото ако тръгне например да раздава пари наляво-надясно, без спазване на формалностите, от човек, призван да разрешава кризи, сам ще се превърне в повод за криза. Или както му викат някои – ще се превърне в ЕмелЕтем-ът на ЕС.

Както и да се развият нещата оттук нататък, самият факт, че решението за назначаване на Румяна Желева бе отложено, показва колко силно компрометирана е нейната кандидатура. И то не само според левицата и либералите в Европейския парламент, а също според част от депутатите от Европейската народна партия.

Кой знае защо, дори пред тях не играе съображението, че щом бат` Бойко лично е предложил кандидатурата на Желева, не трябва да му се кърши хатъра. Като един истински Парис те държат да изберат наистина най-красивата богиня, без да правят тънки сметки, че Зевс, началникът на боговете, е мъж на Хера и недоволна, тя може да го подкокороса за пагубни троянски войни.

Ако все пак в тази ситуация Румяна Желева заеме поста, то ще е резултат от много голям компромис и само с цел да не се забави още няколко месеца пълноценното функциониране на новата европейска комисия. Ако не го заеме, ще е победа на обективността над всякакви тънки сметки.

В първия случай ние, българите, рискуваме да си извадим лошата поука, че врътките – въпреки всичко – минават и пред Европата. Във втория – ще имаме възможност да си извадим добрата поука, че врътките не минават, въпреки всичко. Дали ще го направим е друга тема, нали, госпожо?

И в двата случая обаче в устата ни ще остане горчилката на поражение, за което май сами сме си виновни. Поне в моята уста ще остане.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

2 коментара

  1. frog'n'roll said,

    Много хубав анализ на случилото се. Поздравления!

  2. катерина мома said,

    Виж сега, хубаво си го казал, но вие всички в хор забравяте да си отбелевите, че „гангстери’, „мафия“, „корупция“, „политика“, „“ще отиде на място”, “ще действа активно”, “ще положи всички усилия”, “ще използва най-пълноценно големият потенциал” и т.н. Тази игра на празни думи…..всичко това…ами ЕСът го е измислил, или Комюноте-то, или франкофонията и англофонията…знам ли кои точно, ама оттам са. А посткомунистическата говорилня, която се настани у нас и ти добре „връткаш“, прилича досущ на онази, до-демонократическата такава.
    Например, даже и лексиката е същата “ комюноте-комунизъм“, “ глобализация-мондиализация- интернационализъм – Коминтерна ( цион- ал)“, „политическа партия-политбюро“, „директива на Комунистическата партия-Европейска директива“, „политкомисар-европейски комисар“ –продължи си сам списъчето, умен си…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: