ВМРО И ИЗНАМИРАНЕТО НА ДВОЙНИЯ АРШИН

ноември 29, 2009 at 6:06 pm (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов 

29.11.09 г. 

Нереализираните ченгета от ВМРО пак пощуряха.

След като не успяха, навреме и пълноценно, както мнозина от колегите си, да пробият нито в тъй наречения български “бизнес”, нито в тъй наречената българска “висока политика”, бабаит-патриотите и национал-мъдреци от последна инстанция решиха да избият комплексите си по други начини. Само че вместо да ги избият, си ги набиха още повече.

Те първо опитаха, но не успяха чрез ченгеджийски методи да предизвикат пробългарска революция в самосъзнанието на македонците в Македония.

После се сбиха няколко пъти с македонците от ОМО-Илинден в България и ратуваха за забрана на тази напълно маргинална партия. Единственото, което постигнаха обаче, беше осъждането на страната от европейския съд за правата на човека.

Още по-после пък не успяха да спасят Българията от набезите на досадния немски професор Блумбауер, под чието ръководство бе направена на пух и прах една картина за Баташкото клане.

След това тъй наречените “войводи” забиха барабаните по повод Давид Черни и неговата кенефна инсталация в Брюксел. Но, вместо да изпишат очи, с това пак извадиха вежди, защото човекът, под благосклонните антибългарски погледи на цяла Европа, просто метна едно черно парцалче на инсталацията и доказа, че кенефът си остава кенеф, колкото и да го парфюмираш.

После самото парцалче се появи вместо самия Черни в Пловдив и отиде на среща с кмета Славчо Атанасов.

Да изброявам ли още? То не бяха турски паметници на Шипка, срещу които героично се протестира, то не бяха братя Юзеирови, не беше чудо…..

Ама все пак чудо е, че въпреки героичните акции, народът някак си не гласува масово за ВМРО-то, през годините явно не ги припознава  за автентични политици, а май погрешно вижда в тях обикновени използвачи на патриотичната риторика за лични цели. Освен ако не вижда изпечени мошеници или нещо още по-лошо, не знам.

Но така или иначе, нали партията напоследък е в разпад, та пак търсим да се хванем за сламката, от която да направим голяма публична кампания и ако може – пак важни да станем.

Последната идея е ни повече, ни по-малко, формулирана така – Западните покрайнини да бъдат върнати на България!

В декларацията, разпространена по този повод, се казва: “90 години след Ньойския диктат и незаконната окупация на Западните български покрайнини ВМРО – БНД настоява българската държава да постави безусловно изискване пред Република Сърбия да върне тези български територии. Настояваме българското правителство да заяви ясно на сръбските власти, че бъдещето на всякакви преговори за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз зависи от съдбата на Западните покрайни. До момента на връщането им настояваме Сърбия незабавно да въведе политическа автономия за Западните покрайнини по примера на статута на Войводина.”

Накрая на декларацията се твърди, че така ще бъде заличена една историческа несправедливост, но това ще стане само ако българската държава покаже твърдост в защита на националния интерес и на сънародниците ни, “останали без вина зад телените мрежи”.

Не съм чул  досега някой от горките ни сънародници отвъд телените мрежи да е изявил особено желание да се присъедини към България. И това е, защото дори след тежкия разпад на бивша Югославия и преживените въздушни удари, в неевропейска Сърбия май се живее по-добре, отколкото в европейска България.

Дори и някой да беше изявил желание обаче, това едва ли би било легитимен повод за провеждане на официален рекет от страна на една европейска държава към друга, неевропейска, с размахване на заплаха, свързана с европейското членство. И едва ли в сегашния исторически момент това е най-подходящият начин да се възстановяват историческите справедливости.

Още много неща може да се кажат във връзка с нелепостта на декларацията. Но най-първото, което ми идва наум, е, че в случая ВМРО пак сътвори нещо мъдро, равносилно на изнамирането на топлата вода – това е политиката на двойния аршин, който винаги отмерва за нас по доброто парче. Очевидно, защото сме си изначално готини и всички са длъжни да ни харесват.

Но я си представете, че преди нашето приемане в ЕС някоя официална гръцка партия беше повдигнала въпрос за териториални претенции спрямо България и го беше обвързала с подкрепата за европейското ни членство. Ами че тогава същата тая ВМРО щеше да опищи орталъка, че гърците са византийци и други подобни.

Абе, граждани, не ви ли омръзна от такива простотии наоколо, а?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: