СТЕНАТА ПАДНА, ГОЦЕ – НЕ!

ноември 9, 2009 at 1:12 pm (Публицистика) (, , , , , , )

Пламен Асенов

09.11.09 г. 

Георги Първанов пак забрави в кои времена и в коя държава живее.

Ни в клин, ни в ръкав, след триумфалното си пътешествие до австралийската зоологическа градина, което донесе огромни ползи на българската държава, президентът поревна да защити политическото си отроче Сергей Станишев, като омаловажи неговата неспособност да работи със секретна документация.

Освен това зададе като домашно за публиката сакралния въпрос защо мутрите не са обект на правосъдието, а новата власт започва от политиците. Не че в първата си част въпросът не е смислен. Но понякога за важните въпроси има значение не само дали се задават и как се задават, а и кой ги задава. Българската общественост през последните четири  години чакаше президентът да зададе същия този въпрос на уродливата тройна коалиция, на която сам акушира, а той не го зададе. Е, сега вече му намери мястото и времето – като президент на всички българи чрез него се опитва да защитава същата тази тройна коалиция, в противовес с мнението и интереса на…..ако не на всички, то поне на огромното мнозинство от българите.

Различни мнения се появиха вече по темата защо точно сега президентът Георги Първанов тръгна към нов етап в ескалацията на конфликта си с премиера Бойко Борисов. Някои смятат, че нямаше как, поне за пред хората, той да не се опита да защити Станишев. Дето се казва – въпрос на чест и на коректност към политическото си бебе, което дундурка толкова години. В подобна ситуация мнозина българи обикновено се опулват, дърпат си надолу мигача на дясното око и питат – тука корабче плува ли. А други, по цапнати в устата, направо викат – ела ме ритни.

Други наблюдатели пък казват, че със защитата на Станишев Първанов се опитва отново изцяло да овладее партията БСП, за да подсигури собственото си политическо бъдеще. Струва ми се, че тази теза малко издиша, защото, ако така се погледне, интересът на президента е Станишев наистина да отиде на топло за малко и той да остане единствената реална политическа опора във властта за раздираната си от вътрешни колебания и противоречия партия – доколкото, разбира се, Георги Кадиев няма шанс да стане кмет на София и така да оформи конкурентно властово гнездо.

Според мен истината е малко по-различна – Първанов се изрепчи на Борисов не за да защити Станишев, а за да се изрепчи на Борисов. Това е тактиката за използване на атаката като най-добрата защита. Георги Първанов много добре знае, че ако остане без донякъде стабилна, макар и в опозиция, БСП зад гърба си, той самият се излага на течение и лесно би могъл да бъде обект на атаки, включително с искане за импийчмънт и нови президентски избори. С този министър-председател ситуацията в България е леко непредвидима и Първанов не е наясно в кой момент на Борисов ще му хрумне, че президентът му пречи.

Той, президентът, че пречи – пречи. Например през последните години доста бели натвори по отношение на руско-енергийните интереси в България. Онзи ден се видя, че е готов да пречи и за подобряване на работата на Външно министерство, като отказа да издаде указ за решението на правителството да замени ключови посланици. Така че редът му е предстоящ – ако не утре, то след седмица или няколко месеца ще дойде. И за да се защити, Първанов атакува.

По всичко личи обаче, че и тази тактика няма да му помогне, защото днес не Бойко Борисов, а ДСБ обявиха, че може да поискат процедура за предсрочно прекратяване правомощията на президента заради аферата “Петрол срещу храни” и евентуалното поддържане на нерегламентирани връзки, които той, като лидер на БСП по това време, е имал с режима на Саддам Хюсеин в Ирак. Ами най-после. За тази афера отдавна не се е чувало и вероятно Първанов напоследък мислеше, че тя на практика е забравена от късопаметното българско общество.

През последните дни аферата се спомена обаче като тема именно на един от секретните доклади на ДАНС, изтекли покрай несръчното боравене с документи от страна на Сергей Станишев, което президентът пък се опита публично да представи за маловажно действие. И това ако не е политическа ирония, значи нищо не разбирам от ирония.

Как ще се развие историята с искането за прекратяване на президентските правомощия засега е твърде рано да се каже. Може Бойко Борисов да прегърне идеята, а може и да реши, че не му е все още време да отваря война на два и повече фронта, та засега да я неглижира. Но скоро или след време, президентската работа няма как да остане неразбутана. Всъщност, България трябва да върви напред и няма кой да чака Георги Първанов да си разиграва игричките, с които пречи на вървежа. Пък и нали Берлинската стена вече падна? Или не е? 

В началото на годината в блога си, под заглавие “Първанов да си ходи също” публикувах поредица от 40 текста, в която изброих 40 различни основания защо Първанов трябва да си ходи от президентския пост. Можех да поддържам поредицата и досега, но ми писна да се събуждам всяка сутрин с мисълта за Гоцето и неговите безобразия. Така де, за да е в добро здраве, човек трябва да започва деня с приятни неща, не с неприятни. Поредицата обаче си е доста образователна и в момента може да се окаже полезна за всички, които искат да си припомнят някои от основните дела първанови, преди да подкрепят единодушно искането за прекратяване на президентските му правомощия.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

 

2 коментара

 1. Атанас Василев said,

  „Освен това зададе като домашно за публиката сакралния въпрос защо мутрите не са обект на правосъдието, а новата власт започва от политиците.“
  На което премиерът Б.Борисов трябваше простичко и ясно да отговори, че именно последните създадоха и мутрите и мафията и „чадърите“ над тях и като разпартушини политиците-бандити, ония първите ще са по лесни за отстраняване или поне до стесняване на дейността им!

 2. Mel said,

  I kak мъничко свян не изпитва г-н Първанов!???
  Вчера слушах срещата му със студенти,обесняваше за ТЯХ-ДРУГИТЕ,които повели демокрацията в грешни „релси“…!? А той-къде е бил,не сме го срешнали между нас-емигрантите?
  И как го изтърпяха тези млади хора чудя се,ели са много възпитани,ели потиснати,апатични към подобни „ГОСТИ“…!
  Как може, да цитира голямия Радичков, след като го преразказва по просташки начин….Слушах 2 пъти архивните новини,за пореден път установих,че нито е умен,нито КРАСИВ,още повече почтен и СКРОМЕН,за да има за какво човек да го цени…..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: