ДАНС – КЪДЕ ОТИВАШ МОЖЕ БИ?

октомври 30, 2009 at 4:57 am (1) (, , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България 

30.10.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

/Фили/ В България цялостната дейност и съществуването изобщо на Държавната агенция за национална сигурност са поставени под въпрос, след като в края на миналата седмица избухна скандал, свързан с изчезването и появата на секретен доклад на контраразузнавателната служба.

Номерираният екземпляр от доклада, който е бил пратен през миналата година до премиера Сергей Станишев, в събота се оказа в ръцете на сегашния премиер Бойко Борисов. Той го получи обаче не от секретната каса на Министерския съвет или от архива на ДАНС, където всъщност би трябвало да е върнат, а от “лоялен гражданин”. Лоялният гражданин пък се оказа Алексей Петров, известен като бивш престъпен бос, впоследствие “осветен” като дълбоко законспириран човек на спецслужбите в българския престъпен свят и след осветяването назначен за съветник на Петко Сертов, бившия директор на контраразузнавателната служба. И досега остава неизвестно как и защо докладът е попаднал у Алексей Петров, който не би трябвало да има достъп до него, защо изобщо е занесен на премиера Борисов и как само два дни по-късно почти целият му текст се появи в Интернет.

Първоначално министър-председателят Бойко Борисов обвини директно предшественика си Станишев, че е изнесъл доклада, за да предупреди някои от засегнатите в него хора, но след като Станишев бе разпитан в прокуратурата, смекчи тона и сведе обвиненията си само до неправилно боравене с класифицирана информация. Борисов смекчи до голяма степен гледната си точка и за бъдещето на ДАНС, която в момента очевидно е силно разтресена от вътрешни конфликти, както и за съдбата на бившия директор Петко Сертов, назначен за български консул в Атина.

Междувременно обаче се оказа, че секретните доклади на ДАНС, пратени до бившия премиер и впоследствие изчезнали от кабинета му, са поне девет. Самият Станишев твърди, че е изпълнявал задълженията си при боравене със секретната информация и логично пита за какво му е на човек да си създава проблеми като изнася оригинални доклади, щом има под ръка копирна техника. Той настоява, че всичко случващо се е постановка на самия Бойко Борисов с две главни цели – да дискредитира допълнително лично него и цялото бивше управление, а също да отклони общественото внимание от най-наболелите проблеми в държавата, с които сегашното правителство не може да се справи.

Така или иначе, ситуацията се развива интензивно и засега никой не прогнозира изхода от нея. Още повече, че в неизвестност тънат и истинските цели на акцията заради объркването, породено от натрупването на многобройни подробности и нови разклонения на разкритията, както и заради не достатъчно ясните интереси и съотношения на силите между главните участници в събитията. 

– Пламен, може ли да се нарисува някаква по-ясна картина на случващото се, като се опираме само на реалните факти? 

– Факт е, Фили, че има доклад на ДАНС, който се отнася до “действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури”. Факт е, че този доклад е съответно номериран и изпратен на Сергей Станишев през август миналата година, а сега през октомври оригиналният екземпляр е донесен на ръка на сегашния премиер Борисов от бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Факт е, че прокуратурата започна проверки, като за няколко дни разпита почти всички основни лица, които имат отношение към темата, но все още не е излязла с официално заключение. Факт е, че премиерът Борисов първоначално беше бесен и се закани остро и на Сергей Станишев, и на самата служба ДАНС, а после леко смекчи позицията си. Факт е, че Станишев също реагира остро и през последните дни видимо се опитва да мобилизира в своя защита целия потенциал, с който разполага. Факт е, че докладът в голямата си част се появи в Интернет и всички прочетоха, че основен сюжет в него са интриги и противоречия вътре в ДАНС. Факт е, че истерията покрай доклада доведе до допълнителни изяви по медиите на някои от неговите герои, а те пък добавиха към цялостната картина потресаващи подробности как работи и какви са отношенията вътре в една служба, която би трябвало най-честно, стриктно и съвестно да се занимава със защитата на националната сигурност.

Това са оснивните факти, Фили, а разсейващите подробности са например как един шеф на отдел в службата е пребит в собствения си кабинет от друг служител. Или как някакви хора, които нямат нищо общо с ДАНС, но са под наблюдение от ДАНС, всъщност назначават хора в ДАНС заради добрите си лични контакти с директора на ДАНС. Все неща, които сред четящата трилъри публика биха предизвикали недоверие и обвинения към автора, че преувеличава твърде много. 

– Пламен, какви са твоите изводи от фактите, които изброи? 

– Искаш ли да направим един експеримент, Фили? Аз ще ти прочета кратък текст, а ти ще познаеш откъде е. 

– Добре, давай….. 

– Текстът започва така: “Българската Държавна агенция “Национална сигурност” се оказа в епицентъра на буря от обществено недоверие, която засяга не само стила и методите, използвани от Агенцията, но и темата за целта и смисъла на нейното съществуване. Рекламирана първоначално като “българското ФБР, което ще се бори с престъпността и корупцията по високите етажи на властта”, напоследък мненията за дейността на ДАНС я свързват повече с характера на бившата комунистическа Държавна сигурност, отколкото на спецслужба в нормална, демократична държава”. Край на цитата. 

– Звучи ми твърде познато, прилича на моето въведение към днешния ни разговор, но очевидно не е от него….. 

– Не, не е от него. Но мога да кажа “топло”, защото все пак е твое въведение. Само че към един наш разговор, състоял се на 10 октомври миналата година. Когато съм го публикувал в блога си, сложил съм му заглавие “ДАНС – не просто безполезна, а вредна за националната сигурност”.

Мога да повторя това като мой основен извод и в разгара на сегашния скандал. Службата наистина е вредна за националната сигурност и до голяма степен това се дължи на факта, че цялата система на Министерството на вътрешните работи и специалните служби в България изобщо не е реформирана, не само персонално, но и законодателно, а оттам – чрез просто делене възпроизвежда рефлексите, методите на работа, стила на изразяване ако щеш, на бившата Държавна сигурност.

Дори прочитането само на една страничка от въпросния секретен доклад, който се шири в момента из Интернет, може да убеди всекиго в правотата на това твърдение. Толкова некадърно, толкова мизантропско, толкова мерзко писание, Фили, отдавна не ми беше попадало като четиво. Самият стил на доклада е безобразен, на места звучи като наивно писание на първокласник, на места като проста махленска клюка. Да не говорим за използваните методи и средства за събиране на информацията в доклада, които личат от километри и които изглежда до голяма степен сами по себе си са незаконни. С оглед на Закона за авторското право незаконни могат да се окажат дори големите парчета от медийни публикации, които са преписани “творчески”, преписване, което от друга страна изглежда да се брои за връх на аналитичните способности на кадрите в съответните служби. Така че – любопитно е да се чете, макар после човек да се чувства като сдъвкан и изплют от нещо миризливо. 

– Според теб случилото се може ли наистина да доведе до закриване на ДАНС и изобщо до по-сериозни стъпки към реформиране на системата, за които спомена, че не са направени досега? 

– Трудно е да се каже, Фили, какво мисли премиерът Борисов по този въпрос, защото очевидно той мисли само на глас и само когато е пред публика. Добре поне че е пред публиката почти постоянно, но така или иначе практиката показва, че когато днес мисли едно, утре може съвсем да не мисли същото.

Според мен много бързо трябва да се изработи напълно нов закон за МВР, хармонизиран с напълно нови закони за различните специални служби, като отношенията между тях се балансират според практиката на истинските демократични държави. Тези закони трябва да бъдат съпътствани от още поне два. Единият е стриктен закон за лустрация на бившите служители на Държавна сигурност, който, освен всичко друго, да ограничи и  възможността те да преподават в полицейските школи и академията. Вторият е сериозно разширяване на действието на сегашния закона за достъп до документите на бившата Държавна сигурност, известен като Закон за досиетата или замяната му с изцяло нов закон. Той трябва да осигури много по-широк и лесен обществен достъп до тези документи, включително до такива, които разкриват дейността на самите служби и служители, а не само на агенти или засегнати лица.

Всъщност, Фили, сега, когато правителството на Бойко Борисов така или иначе има огромна обществена подкрепа, е моментът да се направи подобна промяна. Друг е въпросът дали самият Борисов има политическата воля и експертния потенциал за нея.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес

 

1 коментар

  1. Атанас Василев said,

    И като си помисли човек, че автора на този т.наречен „доклад“, др. Драшков в интервю казва / цитирам по памет /: „Чувствам се мотивиран да се върна на работа в ДАНС“!!!???
    На какво основание бе „другарю“? За да си подобрите стила на писане на доклади ли? За да си довършите далаверите – братски и синовни ли?
    Нямам думи за да изразя чувствата си след прочитането на случващото се в службата / която уж трябва да „пази“ държавата и народа /, след случая „Красьо черничкия“ / това разкритие трябваше да направи точно ДАНС, защото зависимостта на прокуратурата и цялата съдебна система от „някого“ е всъщност чиста проба заплаха за националната сигурност / и десетките далавери вършени по време на управлението на триглавата ламя!
    Мненията на 90% от постващите в „мрежата“ са, че за да се излезе от тази ситуация не са полезни някакви частични реорганизации, а трябва да се заличат тотално и да се изградят на ново всичките тези т.наречени силови учреждения и служби, съдебна система и т.н. на базата на тези три закона които предлагате и тотално преработена конституция!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: