БОЙКО КЕ ПАДНЕ, АКО НЕ ЗАТВОРИ ЧЕНГЕДЖИЙНИЦАТА

октомври 27, 2009 at 4:34 pm (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов 

27.10.09 г. 

Като една гнила Туркия Бойко ке падне, в случай че не затвори ченгеджийницата и не разгони хлебарките от нея.

Когато и да се е родил през последните 50-60 години, всеки нормален българин би трябвало да е наясно, че именно ченгеджийницата е един от основните проблеми на страната. Че ако не се разръчка този змиярник и не се поставят в буркани всички змийчета, които пълзят и съскат вътре, още много години ще се чудим защо преходът ни  продължава така дълго и така безславно.

Това означава премиерът да се раздели с пионерската си представа за добрите служби, чиято дейност се опорочава само от неколцина лоши хора. Означава да се рушне изцяло системата и да се съгради наново. Означава да се въведат – и да се спазват – строги лустрационни практики, за да започне обществото най-после да диша нормално. Означава да се направят много по-достъпни архивите на бившата Държавна сигурност, заедно с делата – или чутовните подвизи – извършвани от нейните хероически служители преди и след промените.   

Тези неща са казвани вече. Аз лично съм ги казвал в публични, журналистически текстове поне 20 пъти за последните 20 години. Казвали са ги, частично или на куп, но пак публично, хора като Едвин Сугарев, Иво Инджев, Пламен Даракчиев, Иван Бедров, Христо Христов, Коко Босия – да ме извинят всички онези, които също са ги казвали, но аз не съм ги чул или просто съм забравил, та не ги споменавам. Само че властта – цялата власт и всички досегашни власти – винаги се разсейваха по темата. Някои  си правеха сметката без кръчмар – да използват бившите служби и бившите им служители в своя изгода. На други задачата им изглеждаше прекалено трудна, а преценяваха силите си като прекалено малки. Трети бяха и са обвързани със същите тези служби и служители дотолкова, че се страхуват дори да си представят как може изобщо да се посегне на Системата…..

И в същото време Системата цинично и безочливо посяга на всички нас.

Последните истории около митичните “доклади”, “справки” и прочие писания, низходящи като струя повръщано от ДАНС към цялата българска общественост са и поредно доказателство, че без сериозни, ама много сериозни мерки, работата няма да стане. И няма смисъл премиерът Борисов да дава месец-два срок на службите да влязат в правия път, а има смисъл веднага да ги затвори. Защото те ако можеха да работят както трябва, щяха да го правят поне частично през годините. Да сте чули за такъв феномен?

За мен лично е достатъчно само да се докосна до високото ниво на професионален ченгеджийски анализ в полуфантомните страници, плъзнали в нет-а, за да разбера, че ако тези хора бяха мои служители, щях да ги уволня за некадърност още на втората страница. Да не говорим за какви пък истински закононарушения, с информация за които бъка текстът, би трябвало да бъдат уволнени. И същите тези хора твърдят, че се занимават професионално с националната ни сигурност.

Да оставим настрана въпроса, че като общество плащаме сто и толкова милиона годишно, за да поддържаме пасмината в състояние да тормози всички нас, да си играе на стражари и апаши, като е стражари и апаши едновременно и да плете интриги един срещу друг. Ами истински важният въпрос за националната сигурност?

Очевидно нивото на кадърност, на което е спретнат този “вътрешен” доклад – кадърност и като начин на писане, и като съдържание, и като методи за добиване на важната информация в него – няма как да е по-различно от нивото, на което се работи срещу външни заплахи. Така че жална ни майка, щом разчитаме писалите доклада и описаните в доклада михлюзи да ни спасяват от заплахите, които дебнат националната ни сигурност. Съвсем ясно е, че те самите са първостепенна заплаха за нея.

В един филм Джордж Клуни между другото имаше реплика, че руснаците, ставаше въпрос за руските служби, естествено, не могат да намерят и снега през зимата. А тия нашите май са и още по-зле, защото ония са ги обучавали, не ли?

Виж, интриги правят. И тях ги правят некадърно, но истинската интрига всъщност не е логическа структура, която води от – до, та да се търси кадърност в нея. Там ефективността се постига чрез други механизми и от “от” до “до” се стига по неведоми пътища.

И затова Бойко трябва да се притеснява. Най-малкото – за това. Поне инстинктът му за самосъхранение трябва да проработи и да направи всичко възможно в този момент, когато би имал сериозна обществена подкрепа, да предприеме радикални действия. Иначе ще му изядат душичката, ще му изпият кръвчицата и ще го изплюят като овчарско куче топка косми.

И ще го направят, защото не са сами и не са беззащитни, напротив. Октоподът, не поради кадърността си, а поради това, че вече десетилетия действа единно, независимо от привидните си вътрешни противоречия, е протегнал пипала навсякъде – в политическата система, в съдебната система, в държавната администрация, в престъпния свят, в бизнеса, черен, сив, бял, всякакъв…..

Да се борим по европейски с корупцията, да уволняваме отделни хора или цели звена, били те митничари или магистрати, които са извършили нарушения, да правим от министерствата агенции и обратно, от Висш съдебен съвет нов Висш съдебен съвет – всички тези и много други мерки само резват крайчеца на някое от пипалата. Наистина, от него изтича мръсна кръв, но тя също служи за прикритие на октопода. Докато главата му, съоръжена с отровна човка, остава цяла, никой в тази страна не е в безопасност.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: