АЙ, СИКТИР, БЕ, СЛАВЧО!

октомври 7, 2009 at 10:58 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов

 07.10.09 г.

По всичко личи, че някога Атлантида е потънала не поради природно бедствие, а поради простотията човешка.

Сега пък един хероичен мъж, пловдивският кмет Славчо Атанасов, смята да бутне в морето на забравата цял европейски проект, наречен “Атлантида – скрити истории, нови идентичности”. Смята да го бутне лесно и просто – като го забрани.

В проекта участват творци от пет европейски държави, финансира се от големи неправителствени германски организации и е посветен на двадесетата годишнина от разпада на комунистическата система. Реализира се от 2 май до 10 ноември в пет различни точки на континента, като закриването му е в Пловдив, в “Центъра за съвременно изкуство Баня Старинна”.

А Славчо ще праща общинската полиция, която да не допусне чешкия художник Давид Черни да стъпи на пловдивска общинска територия, каквато е Баня Старинна. То бива глупост, бива, ама това вече минава всякакви граници. И то по няколко линии.

Първо, ако примем, че общинската полиция спази наистина заповедта на кмета художникът Черни да не стъпва на общинска земя, това означава самата общинска полиция да носи художника на ръце през цял Пловдив. Да му устрои овация, един вид.

Второ – абсолютно неясно остава кой дава пълномощия на г-на Славча да говори от името на всички пловдивчани и да твърди, че Черни не е желан в Пловдив. Като кмет той има пълномощия да се грижи за чистотата, за запълването на дупките и други подобни неща. Не да изразява като един целокупното мнение на съгражданите си, за което не е провел референдум или поне социологическо проучване.

Трето – абсолютно неясно остава също на кой закон се опира въпросният Славчо, за да забрани на един европейски гражданин да стъпва на европейска територия, каквато е Пловдив. Правомощията на кмета стигат дотам да се грижи, съхранява и опазва общинската собственост, не да определя кой ще стъпва по нея и кой не. Още по-малко пък да се прави на нехудожествен критик и да забранява изложби.

Четвърто – дали патриотът Славчо, известен като член на терористичната организация МВРО, както и викат хората, подскача толкова много заради присъствието на Черни или изобщо заради тематиката и характера на цялата изложба. То нали в Пловдив ченгетата от МВРО вече открито се прегърнаха и взеха да управляват заедно с комунистите, та нищо чудно в случая той да изпълнява политическа поръчка на своите приятели. Тях още ги боли, че ги отделиха от на баницата мекото преди 20 години.

Пето – знае ли огнедишащият змей Славчо, че със забраната си създава не български, не европейски, а световен прецедент. По комунистическо време в България имаше забранени изложби на отделни хора, за групова не съм чувал. Знам със сигурност, че в Русия има забранни групови изложби, там индивидуалните забрани и досега не ги броят за нищо. Но забранена изложба на международна група художници няма никъде по света.

И това води до Шесто – дава ли си сметка фамозният господин Славчо, че прави имено това – забранява изложба. Защото като забранява достъпа на Чорни до галерията, забранява и на мен, както и на всички останали поканени, да участват в нея. И по този начин нарушава какви ли не международни харти и документи, по които България е страна и които, следователно, имат проритет пред българското законодателство.

`Ма тоя човек в коя Конституция живее, бе, хора…..`Ми как ще ми забранява той на мен да участвам в изложба, бе, как ще я закрива? Как ще ме арестува? Те комунистическите копои от ДС не ме арестуваха през 89-та година за участие в антидържавен заговор, сега, 20 години по-късно, общинските копои на Славчо ще ме арестуват за участие в изложба!?

Ай, сиктир, бе, Славчо! И, да не забравя – ега ти държавата, щом такива като теб са и кметове!

2 коментара

  1. wdfg said,

    БРАВО.ПОЗДРАВЛЕНИЯ.

  2. иван тотев said,

    Нека читателите на този материал, както и всеки, който е подочул нещичко от медиите да има предвид, че лицето Славчо Атанасов е юрист, който до преди да започне да кметува беше вписан в пловдивската адвокатска колегия.
    Представяте ли си, що за адвокат е бил този смотаняк! `Ми ако инженерите дето строят мостове имат неговата компетентност, какво ще се случва с мостовете? Това момче е отчайващо до трогателност неграмотно, бе!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: