МИНИ-А-ТЮРИ ИЛИ ИЗКУСТВОТО НА МАЛКИТЕ ВРАТИЧКИ КЪМ ГОЛЕМИТЕ НОВИНИ НА ДЕНЯ

септември 29, 2009 at 8:59 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , , , , , )

Пламен Асенов 

29.09.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове.

 

Вчера на улицата случайно подслушах разговор между три момчета.

– Ама знаете ли какво е предсказала Ванга за България? – попита едното, а другите моментално спряха да боботят с мутиралите си гласове. – Казала е, че България ще стане най-великата страна на света.

Двамата го погледнаха като гуру, който току-що им е свел добрата вест.

Усмихнах се леко.

ХХХ

От годишното проучване на организацията Health Consumer Powerhouse става ясно, че България най-после зае отдавна полагащото и се последно, 33-то място, сред европейските държави по качество на здравеопазването. Три места отпред е Албания, която ни превъзхожда по показателите защита на пациентските права и директен достъп до специалисти.

Някога си разказвахме вицове за качествата на албанския реотан и за техническите характеристики на албанските подводници. Днес албанците си разказват вицове за напредъка на българското здравеопазване.

ХХХ

Продължаваме да дъвчем “големите” руски енергийни проекти в България.

Според заглавията, премиерът е съобщил, че немската фирма RWE не се е отказала от участието си в АЕЦ “Белене”. От текста на самото съобщение обаче излиза, че RWE остава в проекта само докато продаде успешно дяла си на някой, най-вероятно руснак.

От цитирани думи на министър Трайков се разбира, че ние също искаме да продадем успешно дела си на някой. Най-вероятно руснак.

И още – че замисляме  магьоснически ходове, свързани с тръбата на нефтопровода “Бургас-Александруполис”, за да увеличим потенциалните си ползи – например да настояваме пред руснаците, че искаме български фирми да возят нефта от Новоросийск до Бургас.

Може и да стане, но само ако руснаците се сетят, че това им е изгодно – защото като се оплеска цялата черноморска екология в даден момент “делта Т”, те ще си бъдат напълно невинни.

Но спокойно – разходите за всичко ще плати президентът Георги Първанов, който и без това изкара маса пари от добрата ръка, с която направи голям шлем на Путин в София преди време. Ама как само го стисна за гушата, а? Като истински национално-отговорен президент го стисна. И, хоп – голям шлем! Или големи яйца!

ХХХ

“Държавна сигурност не е част от КГБ, но е била в една тясна зависимост” – думи на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов при представянето на две книги по темата за контактите между българските и руските специални служби в периода до 1991-ва година.

Разчетени правилно, тези думи означават – ДС е управлявана пряко от Москва, но за пред света шефът на българския отдел на КГБ не е имал официален кабинет на “Лубянка”, а неофициален в София.

Ами да си поговорим за българските ченгета, които обвиняваха други българи в национално предателство, а? Или някой прокурор най-после да си поговори с въпросните ченгета, които и досега твърдят, че са защитавали и защитават националните интереси като зеницата на окото си!

ХХХ

Бойко Борисов възложил на службите да изяснят казуса с новосъздаващата се в търговищкото село Славяново партия с антиконституционното заглавие “Мюсюлман-демократичен съюз” – съобщи самият той. `Айде стига пара в свирката, де! Иван Бедров вече надлежно разясни в блога си, че опасността от една мюсюлман-демократична партия в България е точно толкова голяма, колкото и от една християн-демократична.

Аз бих добавил, че се очаква в село Славяново спецченгетата да намерят кокошки, които плашат гаргите. Или обратно. Ако наистина намерят нещо опасно обаче, то най-вероятно ще се окаже, че е инспирирано от други спецченгета. Само че такива работи по правило никога не се намират.

ХХХ

Съюзът на съдиите в България с декларация отхвърли опитите за натиск от страна на управляващите при вземането на съдебни решения. Приказка на ангро ще бъде да се определи тази декларация еднозначно – само като добра или само като лоша.

Добра е, доколкото съдът е сериозен играч в демократичната система на баланс между властите, а промяната в този баланс наистина може да срути цялата система. Лоша е, доколкото българският съд през последните 65 години не се показва като сериозен играч в демократичната система на баланс между властите, а претенциите му да има права, без да спазва отговорностите си, са не по-малко разрушителни.

Добра е, доколкото прокламира истината, че не може да има натиск отделни хора или категории хора да бъдат поставяни над закона. И е лоша, доколкото и без натиск, по други, непублични механизми, самият съд поставя отделни хора или категории хора над закона.

И така нататък.

ХХХ

Брюксел заплаши България със санкции заради неизпълнени ангажименти по отношение на задължителните запаси с горива.

Както стана ясно, за да си изпълним ангажиментите, сега са необходими около 200 милиона лева, които правителството на Сергей Станишев не е заложило в бюджета за тази година и българските граждани ще трябва да платят сумата от джоба си.

Стана ясно също, че някои от фирмите-вносителки, които внасят горива и имат сключени договори с държавата да съхраняват част от необходимия резерв, може да се окажат фантоми.

Е, как тогава държавата е сключила договори с тях, бе, граждани? То нали човек дори като плаща пари на държавата, тя му иска документ – да се увери, че е същият този човек. Тогава как фирма получава пари от държавата и сключва с нея договори, свързани със стратегическите резерви, без проверка относно фантомност или не?

Май във фантомна държава живеем.

ХХХ

Просрочените задължения на общините ще надхвърлят 200 милиона лева в края на годината – съобщиха от Националното сдружение на общините.

Ако този проблем беше от вчера, може би щяхме да се уплашим. Може би щяхме и с основание да кажем, че Пламен Орешарски не е бил толкова добър финансов министър, за колкото добър се представяше. Или го представяха.

Но проблемът си съществува вечно, при всички правителства. За да става това има две възможности – некадърно планиране на бюджета от всички досегашни министри или некадърно структурирана държава със силна централизация и пълно безхаберие за околностите си. Няма награда за позналия, защото е твърде лесно.

Така че – да живее комунизмът и всичките му рефлекси в двадесетгодишният “преход” на българското общество. Какво друго да каже човек – те и без това си живеят.

ХХХ

Вчера на улицата случайно подслушах разговор между три момчета.

– Ама знаете ли какво е предсказала Ванга за България? – попита едното, а другите моментално спряха да боботят с мутиралите си гласове. – Казала е, че България ще стане най-великата страна на света.

Двамата го погледнаха като гуру, който току-що им е свел добрата вест.

Усмихнах се леко.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: