НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ – ДЕБЕЛАТА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ

септември 11, 2009 at 5:53 am (Публицистика) (, , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България 

11.09.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

/Фили/ Отминава една динамична българска седмица, в която трагизмът се оказа здраво преплетен с надеждата, седмица, в която се очертаха нови подходи и съвсем ясно се дефинираха нови граници на напрежение в българския политически живот.

Всичко започна с един трагичен инцидент, при който загинаха 15 българи, отишли на екскурзия и пътуващи с кораб по Охридското езеро. Реакциите на новото българско правителството в тази ситуация се оценяват като абсолютно адекватни. На мястото на инцидента веднага заминаха няколко министри, правителственият самолет върна в страната оцелелите, на летището в София те бяха посрещнати и подпомогнати много организирано…..

Дисхармония в ситуацията внесе поведението на президента Георги Първанов, който – съвсем ненужно – също отлетя за Охрид и забави излитането на изтерзаните и болни хора, само за да се снима как се ръкува с тях. Това стана повод за остри реплики от страна на премиера Борисов. Впоследствие конфликтът се разви и задълбочи, когато президентът Първанов написа статия в собствения си сайт, в която обвини премиера Борисов, че е некомпетентен за отношенията с Русия и бъдещето на тъй нарачените “големи енергийни проекти”.

Този сблъсък напълно отговаря на всички предварителни очаквания, но как ще се развие и докъде ще стигне той – засега е трудно да се прогнозира.

Доста по-лесно е обаче да се каже, защото стана видимо, че предприетите от правителството на ГЕРБ първи стъпки за възстановяване на доверието към България от страна на Европейския съюз вече дават конкретен резултат. По време на посещението на правителствена делегация в Брюксел през последните дни официално бе обявено отблокирането на спрените преди месеци 140 милиона евро по програма САПАРД, има тенденция програма ИСПА да бъде продължена, има нагласа да се отпуснат допълнителни 300 милиона евро компенсация на страната за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ  “Козродуй”. Това бе потвърдено и след срещата вчера в Брюксел на премиера Борисов с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който между другото заяви, че следващите шест месеца ще са особено важни за отношенията между България и ЕС.

Не без връзка с темата за възстановяване на доверието е и другата необичайна досега за България новина, която се появи през седмицата – бившият министър на земеделието Валери Цветанов получи официално обвинение от прокуратурата във връзка с извършени неизгодни замени на държавни земи. Подобно обвинение бе повдигнато и срещу бившия шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. В близките дни се очакват и още прояви на невиждана досега активност от страна на прокуратурата. 

– Пламен, доколко сериозни са тези знаци за промяна към нормализиране на българския политически живот? 

– Всички наблюдатели са твърде предпазливи в оценките и очакванията си, Фили, и с пълно право. Да, повдигнато е обвинение срещу един бивш министър, но оттам до налагането на наказание пътят е доста дълъг. Съмненията, натрупани в обществото през годините на тотално бездействие спрямо видни отвсякъде престъпления от страна на правоохранителните и правораздавателните органи, не могат да бъдат изтрити току-така, за няколко дни и с няколко обвинения.

Все пак стъпката се оценява като правилна и важна. Тя показва наличие засега на политическа воля да не бъде толерирана корупцията, а това е сигнал, който не може да остане незабелязан както в България, така и в Европа. Още повече, че, както изглежда, случаят няма да остане изолиран. От последните изявления на градския прокурор на София Николай Кокинов може да се съди, че предстои да се повдигнат обвинения срещу бивши министри поне в още две министерства – на отбраната и евентуално социалното. Очаква се през другата седмица обвинителен акт да получи и твърде нашумелият напоследък бизнесмен Христо Ковачки, който безуспешно се опита да заиграе и по-сериозна роля в политиката.

Така че, Фили, знаци има, те наистина изглеждат сериозни, обаче никой не бърза да прогнозира дали и кога тези знаци ще се превърнат в трайна тенденция, наложена от сегашното управление, а още по-малко – кога обществото като цяло ще се върне към нормалния демократичен модел на мислене и действие, при който престъплението получава заслужено наказание, независимо от чина, поста и богатството на неговия извършител. 

– Все пак тези знаци се оценяват положително и в Брюксел, където сякаш започват да се стопяват ледовете, натрупани спрямо България….. 

– Връщането на доверието от страна на европейските партньори беше едно от основните обещания на Бойко Борисов и партия ГЕРБ по време на отминалите европейски и парламентарни избори. Дълъг е пътят към това и видимото раздвижване в сферата на правосъдието беше много необходимо и упорито изисквано през последните години условие от страна на Брюксел. Трябва да напомня, че правителството на ГЕРБ, освен новини за обвинени министри, отнесе в европейската столица и проект за трансформации в сферата на правосъдието, който включва 57 точки. Ако тези промени бъдат оценени положително и – още по-важното – ако бъдат бързо въведени и заработят реално, ще може спокойно да се каже, че стъпката в съдебната система вече се превръща в крачка.

За постигането на напредък в отношенията с европейските партньори сериозна роля играят също и други първи действия на кабинета Борисов – финансовите и административни реформи, част от които вече бяха извършени и които доведоха до бърз и сериозен, почти петкратен спад на нивото на бюджетния дефицит, мерките, които бяха взети в земеделското и икономическото министерство за да стане възможно възстановяването на спрените пари по основни европейски програми, плановете, които се афишират за строителство на големи инфраструктурни обекти от една страна и засега донякъде сдържаното отношение към руските енергийни проекти на територията на България от друга. Всичко това е важна част от този “пакет на доверие”, за който говорим и който е наистина твърде необходим на България, за да може да се измъкне от тежката ситуация, в която е попаднала. 

– Пламен, а има ли опасност процесът на възстановяване и развитие да бъде саботиран от външни или вътрешни фактори? 

– Не просто има опасност, а тези фактори са изключително много, Фили. Няма да се спирам на всички тях. Ще кажа няколко думи само за най-новият фронт, който се отвори в българския политически живот. Това е откритата конфронтация, до която се стигна само месец, след като Бойко Борисов пое властта, между него и президента Георги Първанов. Мнозина в България доскоро се обзалагаха кога точно този конфликт ще избухне и ето, че времето му дойде.

Повод за това, както и ти разказа в началото, станаха неадекватните действия на президента покрай трагедията със загиналите българи в Охрид. В полуправ текст премиерът определи президентската PR акция като дебилни действия. Кой знае защо обаче, вместо да обясни разумно поведението си – нещо, което очевидно не може да направи – Първанов нападна Борисов с обвинения, че е некомпетентен по темата за отношенията с Русия и големите енергийни проекти. За такъв подход е напълно валдна поговорката, Фили, “едно си баба знае, едно си бае”. Ако си спомняш, преди време в един петъчен разговор ние с теб коментирахме, че единственото нещо, което истински интересува Първанов в момента, са точно енергийните проекти, защото явно много е обещавал на руснаците, а вече нищо не може да изпълни от обещаното. И следователно може да се очаква винаги, за каквото и да става въпрос, президентът да говори само и единствено за проектите. Е, с поведението си сега той потвърди напълно тази прогноза.

Но още по-интересно, а бих казал дори – уникално, беше едно изявление на началника на президентската канцилария, бившият генерал Никола Колев, ден след като излезе президентската статия и Бойко Борисов отвърна подобаващо. По една от телевизиите Никола Колев се опита да защити своя патрон, като каза в прав текст следното: “Пред руската страна е много трудно да се защитят националните интереси”.

Да, Фили, буквално това каза и аз лично не мога да разбера защо прокуратурата не се самосезира веднага да повика Колев и да разбере от него кои точно национални интереси на България не са били защитени от президентския екип, защото е било трудно, в какво са се състояли трудностите и какви са последствията от това за всички българи.

Е, както каза и ти в началото, през седмицата, която започна с трагедия, накрая можем да останем поне с надеждата, че, както се е задвижила, някой ден дори и българската прокуратура ще намери сили в себе си да зададе и подобни, толкова важни за България въпроси.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

1 коментар

 1. иван тотев said,

  Пламене, Никола Колев е прав! Защото пред руската страна е трудно да се защити, каквато и да е рационална мисъл. В това число и българските национални интереси, а и интересите на самите руски граждани. Защото „величието на Русия“ е жертвеник, който може да поеме толкова жертви, колкото съвестите на лидерите й позволяват. А ние знаем, че руската съвест и по-конкретно съвестта на руските управляващи позволява много, много жертвоприношения.

  Но днес се навършват 8 години от атентатите в Америка и мисля, че е добре да си ги припомним, защото в края на краищата става въпрос за същото, само в по-големи и драматични мащаби.

  Познавате ли хора, които тогава се зарадваха на случващото се?
  Аз познавам.

  Знаете ли държава, която извлече полза от тези ужасяващи събития?
  Аз знам.

  Светът наистина е странно място. Играта на лицемерие е трудноразбираема и зловеща.

  Защото е странно, как толкова години гласовете на питащите, кого ползва това зловещо престъпление, остават приглушени до почти пълна нечуваемост. Също както е странно, как Русия точно на 11.09.2001 като по чудо се превърна отново в решаващ фактор в международните дела, как петролът като по поръчка поскъпна, как Западът си затвори очите пред геноцида над чеченския народ… Прекалено много съвпадения, за да са случайни, не мислиш ли!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: