НАПРЕД – НО НАПРЕД НАКЪДЕ Е?

август 28, 2009 at 4:50 am (Публицистика) (, , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България 

28.08.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

/Фили/ Новият политически сезон в България през тази година стартира, без старият политически сезон всъщност да е завършил.

Единият главен фактор за това са късните летни избори, вълненията около съставянето на новото правителство и неговите първи стъпки. Другият – и може би по-важен фактор – е оставеното от предишното управление наследство, което е толкова тежко, че изисква незабавни мерки, за да не рухне страната съвсем.

Очакванията за над 2 милиарда и половина лева бюджетен дефицит до края на годината, които правителството смята да осигури наполовина чрез съкращаване на разходите и наполовина чрез повишаване на приходите, до голяма степен определят и доста сдържаната спрямо първоначалните намерения на спечелилата изборите партия ГЕРБ бюджетна рамка за следващата година. Според финансовия министър Симеон Дянков макрорамката за 2010-та предвижда спад на Брутния вътрешен продукт от 2 на сто, 2.2 процента инфлация и безработица около 11.4 процента.

За мнозина тези прогнози вероятно изглеждат ужасяващи, особено при спомена за демонстрирания от предишното социалистическо управление напълно безотговорен оптимизъм. Но те все пак са по-умерени в сравнение с неотдавна прогнозираният от европейски и американски финансови институции спад на Брутния вътрешен продукт с 3-4, дори пет процента.

Дали правителството на Бойко Борисов ще успее да изпълни този бюджет? Това зависи от твърде много фактори. Един от тях е например доколко успешно то ще се справи със задачата чрез бързи и радикални мерки в съответните сфери да върне доверието на ЕС и да започне реално да усвоява средствата по европейските присъединителни програми. Другият фактор е свързан със силата на вътрешната и външната съпротива, която ще срещне новото управление при реализация на своите намерения. Третият фактор засяга възможностите на самото правителство, което досега работи изцяло хаотично и “на парче”, не само да изгради, но и да следва една принципна и последователна визия за своите намерения и действия в краткосрочен и средносрочен план. 

– Пламен, социологически проучвания показаха, че действията на новото управление през първия месец от неговата работа срещат одобрението на около 70 на сто от българските граждани. Достатъчно голям ли е този кредит на доверие, за да спи спокойно премиерът Бойко Борисов? 

– В момента ми се струва, че Бойко Борисов наистина може да спи спокойно през нощта, Фили, но не съм сигурен доколко спокойно може да работи през деня.

Имам предвид факта, че това голямо одобрение е насочено наистина към първите му стъпки, а те от своя страна са свързани с “разчистването на авгиевите обори” на предишния кабинет. Станалата вече публична информация за начина, по който управляваха Станишев, партньорите му Доган и Сакскобургготски, както и техните министри, не може да не възмути мнозина. Но колко време ще продължи това разчистване? Още месец, два, три…..Така или иначе, постепенно на мястото на разчистеното ще трябва да се работи и да се правят нови неща, да се води нова политика, да се поставят и постигат нови обществени цели. И именно тук след време могат да започнат големите разминавания, защото, поне до момента, новото правителство дава заявки за добри стъпки, но не дава обща представа за това кога, защо и как единият крак може и трябва да стъпи пред другия. 

– Все пак с напредването на работата по бюджета за следващата година много неща би трябвало да се изяснят, доколкото държавният бюджет отразява не само чисто икономически показатели и тенденции, но по него може да се съди и за цялостната визия на дадена партия за общественото развитие….. 

– Така е, Фили, и всъщност от досега известното вече могат да се направят някакви първи изводи. Например може да се приеме, че правителството на ГЕРБ ще търси близко сътрудничество и ще подкрепя бизнеса. Финансовият министър Дянков вече заяви, че въпреки кризата, няма да се увеличават преките данъци в страната и че се въвежда силно облекчение за регистрацията на Дружество с ограничена отговорност, за което ще е достатъчно едно евро, вместо изискваните сега 5 хиляди лева. Ако правителството спази например и декларираното по-рано намерение да динамизира силно процеса на връщане на ДДС, както и някои от другите си предварителни заявки в икономическата сфера, това безспорно ще е добре.

Запазването на реални доходи при сравнително ниската очаквана инфлация, намаляването на осигурителната тежест и предвижданото, макар и скромно увеличение на пенсиите и подпомагане на самотните и най-възрастните хора пък говорят за стремежите на ГЕРБ да търси нормализация в социалната сфера. В момента извинението, че това не може да стане в пълна степен заради тежкото наследство и финансовета криза, която все още не е достигнала своя пик в България, изглежда напълно легитимно и разбираемо. В същото време обаче, както стана ясно няколко дни по-рано, предстои увеличаване на някои от косвените данъци и най-вече акцизите на редица стоки, включително горивата. Не съм икономист и ми е трудно да сметна дали при това положение очакваната инфлация ще остане в рамките на предвидените за следващата година 2.2 процента, но знам, че ако не остане, това ще е удар първо върху най-слабите социални слоеве, включително пенсионерите, а, второ – ще засегне силно и работещите, чиито заплати, както разбрахме, няма да се увеличават.

Но това продължават да бъдат неща в сферата на гаданията, Фили. Дано бюджетът наистина успее да даде повече и по-ясни отговори на твърде многото съществуващи въпроси. 

– Пламен, вече доста време работим заедно и доколкото те познавам, имам усещането, че, макар да изчакваш и да избягваш преките критики, в момента таиш някакъв скептицизъм към ситуацията. Така ли е наистина? 

– Като журналист скептицизмът ми е служебно задължение, Фили. Но ако оставим шегата настрана, мога да кажа, че просто наистина не искам да бързам с крайните преценки от една страна и с изразяването на крайни страхове, от друга. Тази ми позиция е плод на множеството възможни опасности, които виждам. Разбира се, виждам ги не само аз, а и много други хора.

Например един от въпросите, които напоследък се прокрадват в публичното пространство е свързан със стила на публично представяне и говорене на новия премиер. Негативните оценки са заради това, че той продължава да се държи, както и досега, малко или повече хъшлашки – нещо, което може и да импонира на голяма част от българската публика, но, както писа преди два дни Иван Груйкин, хората извън България не възприемат това по същия начин. Дори обратно. Груйкин припомня и определя като “милиционерски” начина, по който Бойко Борисов се държи с министрите и депутатите, като им “разпорежда”, “забранява” или “разрешава” какво да вършат и какво да не вършат. Оттук неизбежно следват и множество въпроси, свързани с правомощията, отговорностите и балансите на властите в едно демократично общество.

Дори изведнъж да забравим за всичко това обаче, има и още. Например вече са съвсем ясни две от основните посоки на очакваните отвън атаки, които, са в състояние да разстроят максимално действията на новото управление. Първата посока е свързана с отношенията с Русия и в центъра им изглежда да е съдбата на тъй нарачените големи енергийни проекти. Не трябва да се забравя, напротив, трябва все повече да се говори и припомня, че основният залог тук не са едни пари, макар те да са много и да изглеждат важни. Основният залог тук е политическата и икономическата /не/зависимост на България, нейното място в европейското семейство, нейното бъдеще като страна от демократичния и цивилизиван свят.

Втората посока, която също вероятно не е без връзка с първата, но засега връзката не е ясна, е атаката срещу ДАНС. И ти, и нашите редовни слушатели в Австралия, Фили, знаят колко пъти съм критикувал, а често и иронизирал ДАНС, така че в никакъв случай не я защитавам в момента. Просто отчитам като страничен наблюдател факта, че няколко дни след като подадоха оставки, двама от бившите вече служители на агенцията заговориха публично, че хора от нейното ръководство са зависими както от български финансови кръгове, така и от чужди специални служби. Как ще се развие и докъде ще стигне този скандал, засега е неясно. Но има смущаващи факти, които ме карат да смятам, че това е именно организирана атака срещу новото управление. Например, какво са правили тези двамата, докато бяха служители на агенцията и знаеха фактите, за които говорят, но които всъщност не огласяват реално. Или – защо двамата бивши служители не дадоха информацията на Иван Костов, който в момента оглавява парламентарната комисия за контрол на спецслужбите, а на Яне Янев, председател на комисията по корупция, но и човек, силно подозиран за близки връзки, грубо казано, с “лошите” в ДАНС. Той пък им върна част от жеста, като каза, че на тези двамата трябва да се осигури работа, защото какво ли ще правят оттук нататък, те, горките…..Сякаш някой хукна преди време да търси работа на журналиста Иво Инджев, когато той под президентски натиск подаде оставка от телевизията, в която работеше. Или сякаш някой специално търси работа на стотиците и хиляди други хора в България, уволнявани в момента…..

Е, има и още много въпроси, които могат да се зададат по този случай, но като цяло е ясно, че когато хора от контраразузнаването стигнат дотам, че започнат да изнасят публично информация за други хора от контраразузнаването, то подобна атака винаги се цели по-високо, по-далече и по-дълбоко от пряката цел, към която уж е насочена.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: