МЕЧТИТЕ ЗА ИСТИНСКО МВР НЕ СА ТОВА, КОЕТО СА

август 18, 2009 at 1:01 pm (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Пламен Асенов

16.08.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

Вчера Бойко Борисов призова МВР за борба с уличните дилъри и корумпираните катаджии. Той каза, че полицаите ще получат увеличение на заплатите си, когато го заслужат, като върнат общественото доверие в системата.

Препоръките на Борисов са правилни, но много, много частични като мерки. Само с тях доверието на обществото няма как да се върне и горките полицаи ще си останат с деветстотин и толкова лева средна заплата – поне с една трета по-висока от средната заплата на учителите. Ще си останат още корумпирани и толерантни към уличната и всяка друга престъпност, от която допълват скромните си приходи.

Необходимо е точно в този момент да се говори не за съхранението на системата в нейния досегашен вид и да се отправят абстрактни призиви от рода “дайте да дадем”, а напротив – трябва да се говори за тоталното и разграждане и цялостното и преструктуриране, което, впрочем, се забави с двадесет години.

Какво прави например пожарната в състава на МВР? В целия нормален свят пожарната е гражданска структура и се управлява от съответните общини.

Какво прави в състава на МВР паспортната служба? По стар социалистически навик продължава да събира информация за мирните граждани ли? Да, полицията може да проверява документи, когато има извършено нарушение /не когато на Сульо и Пульо, облечен в униформа, му хрумне, както се канят сега да възстановят реда от комунистическите времена/. Да, по съответен, предвиден от специален закон ред, полицията може да получава от гражданските служби такъв вид информация за някои граждани. Да, полицията може да си изгражда собствена база данни за хората, престъпили закона. Но не и да залага всички нас като престъпници изначално в такава база данни, с която да разполага безконтролно.

И много още законодателни промени, свързани със статута на специалните служби, включително техническите, които използват СРС, с функциите и взаимодействията между различните служби и звена вътре в МВР трябва да се случат, за да започнат полицаите наистина да си вършат работата. Фактически в МВР трябва да останат само три служби – пътна полиция, гранична полиция и криминална полиция. Там всичко друго е излишно, нещо повече, противоречи на базисните принципи за изграждане на демократичната държава.

Другата много сериозна мярка, която трябва да се вземе, е свързана с подбора и обучението на кадровия състав на МВР и спецслужбите. Да не навлизам в подробности, но при всички случаи първо трябва да се извърши цялостен преглед на материалите и методиките, които се използват за обучение във всички свързани с тях учебни заведения. И после за немалък период, примерно за пет, дори десет години напред, в тези заведения трябва да има гражданско присъствие или най-малкото – механизми за граждански контрол над целия обучителен процес, като се започне от качеството на хората, които се приемат.

Разбира се, тук изобщо не споменавам необходимостта от лустрация за хората, свързани по какъвто и да било начин със системата на бившата Държавна сигурност. Те и досега тровят, а без лустрация ще продължат да тровят, атмосферата в полицейските и специалните служби и нагло ще им пречат да получат така желаното и обещано под условие от премиера повишение на заплатите. Защото докато те са там и докато МВР продължава да използва – напълно или частично – техните методи и маниери на действие, никакво обществено доверие към системата не може да се върне. Но изобщо не споменавам това, защото смятам, че то се разбира от самосебе си.

А що се отнася до борбата с уличните дилъри и корумпираните пътни полицаи – нека да добавим ръководителите на контрабандните канали и източващите европейски средства – тя изглежда твърде лесна. Главният въпрос тук е не кои са те, защото всички ги знаят, а колко хора ще останат в полицията до третия ден, след като тази борба реално започне. Тоест, те в полицията ще си останат пак същия брой хора, но голямата част ще трябва да се преселят от другата страна на арестантските решетки.

Ама нещо твърде розова ми се вижда тази картинка. Май си мечтая за по-хубаво МВР, отколкото може да си представи и самият Бойко Борисов, а?

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

3 коментара

 1. Атанас Василев said,

  Май г-н Борисов да назначи Вас на мястото на г-н Цветанов, или най-малкото да сте първият след него /г-н Цветанов / в МВР.
  Това не е казано с подигравка или присмех. Напротив, продиктувано е от много точното изложение, какво трябва да се направи в тези служби за да заработят наистина като в демократична държава.
  Поздравления за точния анализ.

  • asenov2007 said,

   Благодаря, г-н Василев,
   Да ме назначи той, ама аз не искам, защото като ме назначи, ще вземе и да ме командва, пък не съм свикнал на това.
   Пламен

 2. Атанас Василев said,

  Ето така стават бакиите – Вие не искате, друг не иска. Не че и аз искам.
  Да се молим богу, че ги четат тези работи и поне малко се вслушат в съветите.
  Според мен добър ръководител е не този с многото идеи, а този който съумее да отбере и реализира добрите идеи на колегите си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: