РУСКИЯТ ГАЗОВ РЕКЕТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ЗАПОЧНА

август 7, 2009 at 5:45 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България 

07.08.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

/Фили/ Докато все още се запознават с наследството от предишното управление, новите български министри вече започнаха да предприемат и частични конкретни мерки, свързани с това наследство. Засега мерките се определят, макар най-често предпазливо, като положителни – не само вътре в страната, но и извън нея.

Например обявените още през миналата седмица от финансовото министрество намерения за спешно свиване на разходите и увеличаване на приходите в бюджета дадоха основание на агенция Ройтерс да заяви, че финансовият и политически риск за България се е понижил с един и половина процента. В сряда финансовият министър Симеон Дянков обяви, че вече са намерени вътрешни резерви за свиване на разходите с над милиард и сто милиона лева, при това без да се намаляват заплати и пенсии и без да се засягат три приоритетни за правителството системи – образование, правосъдие и вътрешно министерство. Това са само част от необходимите средства за попълване на ограмната бюджетна дупка от 2.5 милиарда лева, като останалата част министърът предвижда да се осигурят чрез увеличаване на приходите от събираемост на митнически такси, акцизи и Данък добавена стойност. Установено е например, че за последната година намалението на приходите от акцизи и ДДС на горивата е намаляло 2-2.5 пъти, което е абсолютно несъразмерно на общия спад в потреблението, свързан с финансовата криза. Вчера бе сменен управляващият екип в Агенция “Митници”, смяна, която продължава подхванатата вече линия на персонални промени в други агенции и ведомства, включително в скандалната Агенция “Пътища” и всъщност не по-малко скандалната Държавна агенция за национална сигурност.

Предизвикателствата пред новия български кабинет обаче едва започват и един от висящите в момента въпроси е ще има ли той достатъчно време да се занимава с приоритетите на страната, дали няма да бъде вкаран в провокирана отвън ситуация, която да обърка графика и да създаде допълнителни затруднения. Индикации за това се появяват все по-често напоследък в руската преса и са свързани с видимото раздразнение, което руснаците изпитват заради декларираната от страна на премиера Борисов нагласа след преглед на договореностите да бъде спряно българското участие в тъй наречените “големи енергийни проекти”. В момента конкретният повод изглежда е съдбата на газопровода “Южен поток”, чието изграждане се обезсмисля с активизиране на работата по европейския газов проект “Набуко”. 

– Пламен, доколко сериозно могат подобни външни влияния да разбъркат дневния ред на новото българско правителство и да повлияят негативно на възстановителните процеси в България? 

– За съжаление, цялата работа може да стане много сериозна, Фили. Руснаците са изключително раздразнителни и безпардонни, когато някой от бившите им сателити се държи като независима държава и си позволява да препъва техните имперски планове, свързани дори не толкова с евентуални финансови приходи, макар че и те са донякъде от значение, колкото с геополитическото им влияние или поне това, което е останало от него. Доказаха го по-рано в Чечня, доказаха го миналото лято с агресията си в Грузия, доказаха го през тази зима с опита за газов рекет срещу Украйна и страните от Европейския съюз.

През последните четири години те сякаш свикнаха с факта, че могат да правят каквото си искат в България и през България, силно стимулирани от одиозни политически фигури като президента Георги Първанов и бившия премиер Сергей Станишев. Москва така и не приема на сериозно факта, че България вече е европейска държава, част от Евросъюза – и путиновите марионетки в Кремъл са готови веднага да размахат пръст, когато някой им го напомни. Особено когато им го напомни с действия. Така че ако правителството на Бойко Борисов в името на българските национални интереси наистина стопира някой, а най-добре според мен – всичките, руски стратегически проекти, със сигурност ще настане истински вой и скърцане със зъби. 

– Има ли индикации за подобно развитие? 

– Индикациите са много. Макар все още правителството да не се произнася категорично по темата, всички мерки, които то в момента предприема, по логика включват и отказ от безперспективни и неизгодни икономически авантюри точно в момент, когато кризата заплашва да захлупи докрай страната. Да оставим настрани въпроса дали и доколко Борисов е “проевропейски” или “антируски” настроен, както се опитват руснаците да го поставят, водещото сега наистина трябва да бъдат икономическите принципи и интереси. А те са прости и ясни. След като българското правителство налага на собствения си народ ограничения от 17.5 процента в бюджетните разходи за тази година, с кой акъл ще започне изведнъж да пълни джобовете на руснаците с неизвестно откъде взети милиарди? При това за твърде съмнителни като ефективност и твърде несъмнени като задълбочаване на икономическата и политическата зависимост от Русия проекти.

За руснаците обаче подобна логика е приемлива само когато я прилагат за себе си, но не и когато някой друг я прилага за себе си. Затова атаката срещу България според мен би трябвало да се смята за вече започнала и тя се извършва по един до болка познат кагебистки маниер. На този етап атаката се състои от игра на нерви, свързана със статии в медиите, чиито тон се изостря все повече. Това се случва вече повече от месец, но последният камък в блатото хвърли някой си Дмитрий Бабич с едно откровено заплашително писание под заглавие “Защо България не иска руски газ”, разпространено от Руската информационна агенция “Новости”. Ако някой от нашите слушатели, Фили, се е заблудил от заглавието и си е помислил, че Бабич, за когото впрочем не е ясно дали е журналист, чиновник или нещо друго, е решил да каже истината по въпроса, който сам поставя, дълбоко се лъже. Всъщност споменатото лице недвусмислено заплашва България, че ако не одобри руските планове за “Южен поток”, газовото кранче за страната през тази зима ще бъде врътнато. Той вменява вината за това, което ще последва, и на Европейския съюз, и на новото българско управление. Между другото си позволява, уж от любов, да постави в доста нелицеприетна светлина и бившия премиер Сергей Станишев, като директно заявява, че той одобрил плановете за “Южен поток” “донякъде” заради икономическите предимства, а не само защото има симпатии към Русия, която му е “почти родина”.

Изобщо, Фили, от изявлението през миналата година на руския дипломат Владимир Чижов за това, че България като руски троянски кон в ЕС ще заеме определена позиция, досега не бях чел по-нагло изказване, свързано с развитието на българо-руските отношения. 

– Но, Пламен, това не е ли все пак едно чисто журналистическо писание, което по принцип не отразява официалната гледна точка? 

– В нормалния свят не отразява, Фили, но в Русия, където свободата на медиите и спазването на журналистическите принципи са подобни на тези в Северна Корея, работата стои по друг начин. Неслучайно казах преди малко, че става дума за поредица от такива писания, при това със засилваща се категоричност. А като се вземе предвид и факта, че въпросният текст е разпространен чрез официалната информационна агенция на Кремъл, нещата са недвусмислени.

В близките седмици и месеци най-вероятно ще последват някои дипломатически ходове, които, вместо да разрешат проблемите с България, ще ги задълбочат. Тези ходове ще бъдат съпроводени с още по-сериозна медийна атака, която от една страна ще се опита да настрои общественото мнение вътре в Русия срещу лошите неблагодарници оттатък Черно море, а от друга – да създаде колебания в европейската общност кой е крив, кой е прав в спора и защо. Ще последва затишие и изведнъж ще дойде срив, най-вероятно свързан със спиране на газовите доставки към България без предупреждение.

Това може и да изглежда хипотетичен сценарий, Фили, но не е. Ако някой си направи труда да замени думата България в горния пасаж от текста с думата Грузия и израза “спиране на доставките” с израза “открита агресия”, ще види за какво точно става дума.

Страхувам се, че ако българското правителство в момента не вземе под внимание тези сериозни индикации за готвения на София от руснаците новогодишен подарък, всички ще изпаднем в много лоша ситуация. Правителството трябва още в близките дни да обяви спирането на “Белене” и Южен поток”, да положи големи усилия при информиране както на българското, така и на европейското, а защо не и на руското обществено мнение какви са аргументите му за това, да започне веднага да подсигурява страната с резерви и алтернативни източници за доставка на газ през зимата и, не на последно място, прокуратурата трябва да започне проверки как са вземани от определени фигури в държавата решенията за подписване на неизгодни за България договори с Русия.

Ако това не се случи, ако кабинетът в този момент се сниши с идеята, че бурята ще отмине от само себе си, всички негови досега предприети или планирани мерки за справяне с икономическата криза в страната ще трябва да се планират наново, но в още по-тежки условия. А може би и от ново правителство.

Бележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: