БОЙКО БОРИСОВ И МРЪСНАТА ВОДА НА ПРЕДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ

юли 31, 2009 at 8:14 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България  

31.07.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

/Фили/ Още с първите стъпки, които предприе, новото българско правителство вдъхна надежди за сериозна промяна в редица сфери на българския обществен и политически живот, но предизвика и известни опасения.

Сто шейсет и двама души, над две трети от депутатите в Парламента, в понеделник подкрепиха създаването на правителство начело с бившия столичен кмет Бойко Борисов. Това стана въпреки силно оспорваното от Синята коалиция включване в него като министър без портфейл, който ще отговаря за българите в чужбина, на Божидар Димитров, историк и бивш агент на Държавна сигурност, известен със силно националистическите си възгледи.

Независимо, че беше съставено като правителство на малцинството, оказа се, че в момента кабинетът Борисов наистина може да разчита на гласовете на още три партии – Синята коалиция, Ред, законност, справедливост и Атака. В категорична опозиция отляво застанаха Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи.

Не е ясно колко дълго тази парламентарна конфигурация може да се задържи в същия вид, но поне засега се вижда, че тя може да действа ефективно. Като доказателство за това се сочат въведените веднага ограничения за служители на бившата Държавна сигурност да заемат ключови позиции в самия Парламент и в ръководствата на отделни комисии, както и начина, по който тези комисии бяха създадени и местата в тях – разпределени.

От друга страна, макар че сериозни структурни промени в кабинета не се наблюдават, персоналните назначения там срещат доста широко одобрение. Засега преобладава мнението, че повечето министри, въпреки че са непознати в политиката лица, са експерти в своята област. Най-активни и най-добре ориентирани още от първите дни сякаш изглеждат финансовият министър Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Маргарита Попова и министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

Симеон Дянков например още на втория ден, след като пое министерския пост, излезе с първата публична – и доста стряскаща – информация за истинското състояние на държавната хазна. Както се предполагаше, оптимистичните приказки на предишното управление за финансова стабилност и заложени буфери, които да смекчат ефектите от кризата, са абсолютни лъжи. Първите реални разчети, дори в най-общия си вид, показват, че до края на годината спадът на икономиката ще достигне 6.3 процента, вместо предвидения растеж от 4.7 на сто, а бюджетният дефицит ще нарасне до минимум 2.5 милиарда лева. 

– Пламен, изваждането на тези първи макроикономически данни прозвуча ли като начало на обещаната от ГЕРБ сериозна ревизия на досегашното управление? 

– Абсолютно, Фили, от изявлението на Симеон Дянков стана ясно, че това са само първите скелети в гардероба, паднали сами още при открехването на вратичката. Като прагматик новият финансов министър веднага се насочи към въпроса за търсене на възможности за справяне с положението и не коментира политическия смисъл на данните, които изнесе. А за това си струва да се кажат няколко думи. Цифрата от два и половина милиарда лева като очертаващ се дефицит в бюджета не е известна от вчера, Фили. Тя е известна още отпреди месеци, когато станаха ясни данните за икономическото развитие на страната през първите три месеца на годината. Споменаваха я, повече или по-малко категорично, редица водещи икономически експерти. И въпреки това правителството не направи нищо. Ама буквално нищо – освен да вдъхва фалшив оптимизъм у масовата публика с лъжливи приказки. Според мен това не е просто безотговорност, това е престъпна безотговорност, за която сега би трябвало някой да понесе заслужено наказание, без да може да се крие зад паравана на колективните решения.

Освен това – за какво говори фактът, че ножицата между прогноза и реалност в очакванията за развитието на икономиката е цели единадесет на сто? Само за некадърност ли говори? Просто не виждам как един финансов министър, колкото и некадърен да е той, ще сгреши случайно с цели 11 процента такъв тип прогноза. А за бившия финансов министър Пламен Орешарски е известно, че не е некадърен специалист.

И пак напомням, че това е само много леко повдигане на крайчеца на мръсните чаршафи. Очакват ни още изненади. Някои може да изглеждат смешни, като например информацията, че само резиденция “Лозенец”, в която се събираха да се съвещават лидерите на тройната коалиция, дължи за консумирана вода цели…..50 хиляди лева. Злите езици в България веднага реагираха, като казаха, че вероятно Станишев, Сакскобургготски и Доган през цялото време на своето управление упорито са се опитвали да отмият мръсотията, в която са нагазили до ушите. Смешно, но и тъжно – както много неща в България. 

– Въпросът за ревизията на предишното управление е важен, но още по-важен ми се струва въпросът какво ще последва от това, ще видим ли някакви конкретни мерки или констатациите за скелетите в гардероба ще си останат само на хартия? 

– Декларираните от страна на министър-председателя и министрите намерения, Фили, са нещата да не останат само на хартия. Това наистина е необходимата следваща стъпка и тя трябва да бъде предприета. Какви са реалните законови възможности за това, докъде обективно може да се стигне в мерките за преследване на установени закононорашуния в дейността на предишната администрация, а също – и не по-малко важно – докъде субективно са готови да стигнат новите управляващи, тези отговори могат и трябва да бъдат получени в следващите месец-два. Изпусне ли се този срок, те никога няма да бъдат получени, както е ставало и в предишни години. А обеществото чака – търпеливо, но упорито. И вероятно това ще бъде един от главните критерии, по които то ще ревизира в положителна или в отрицателна посока големия кредит на доверие, който даде на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов.

В същото време лявата опозиция – БСП и ДПС вече сякаш се опитва да подготви почвата в обществото така, че да представи евентуалното прилагане на закона по отношение на извършени от тях закононарушения като някакъв вид политическа репресия. Само че сега номерът им едва ли ще мине. Просто хората в страната вече искат не само да знаят истината, но и да видят виновните наказани. 

– Пламен, сякаш не по-малко силни обществени очаквания има и по отношение на темата за необходимостта от лустрация на служителите и агентите на бившата Държавна сигурност. След като много години бе правен опит тя да бъде неглижирана, надеждите сега отново изглеждат възродени. Така ли е наистина? 

– Ако погледнем като обществени очаквания – категорично да, Фили. Надеждите се възродиха малко изненадващо, след като Синята коалиция предложи, а ГЕРБ прие и в правилника на Парламента бяха заложени ограничения за бившите ченгета.

Въпросът се усложни доста с назначаването на министър Божидар Димитров, защото всички смятаха, че парламентарният прецедент логично би трябвало да се пренесе и по отношение на правителството. Няколкодневната криза около назначаването на Димитров обаче доведе и до ново развитие. Внезапно премиерът Борисов заяви: “Вече разпоредих на Парламента да проучи и подготви възможностите за цялостно разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност”. Той даде да се разбере, че говори само за отваряне на досиетата, а не и за лустрация, но въпреки това в дискусиите напоследък изглежда точно въпросът за лустрацията доминира.

Ако погледнем от една по-принципна политическа гледна точка, Фили, ще видим, че между тази тема и предишната, за която говорихме – наказанието за извършените от управляващите закононарушения – има пряка връзка. Както в единия случай разкриването на истината, без да се накажат виновните на практика губи смисъл, така абсолютно същото важи и по темата за досиетата. Като е казал А, Бойко Борисов трябва да каже и Б – смятат повечето наблюдатели в момента, въпреки всички уговорки, които се правят за сложността и скритите капани, заложени по този път. Дали обаче Борисов ще каже наистина това Б, което се очаква от него, засега остава неясно. 

– Темата за лустрацията обаче вече предизвика опасения в опозицията, че се нарушават човешки права. БСП заяви, че подготвя парламентарна подписка и ще поиска Конституционният съд да отмени въведените вече ограничения….. 

– Опасенията на БСП в този случай не са опасения на гражданското общество в България, Фили. Истинските опасения са малко по-различни и ако трябва да дам конкретен пример, ще те върна към цитирания преди малко израз на Бойко Борисов, как той “разпоредил на Парламента”. В една парламентарна република не министър-председателят може да разпорежда на Парламента, а обратно. И ако някой се опитва да денонсира точно тази част от гражданския договор, нещата могат да отидат в твърде лоша посока.

Разбира се, в случая има основателни колебания дали при този гаф става въпрос за установен начин на мислене от страна на Борисов или е свързан просто с леко хъшлашкия му и непремерен начин на изразяване. Затова в момента хората с гражданско съзнание в България се молят да е вярна втората хипотеза, а останалите се радват и на първата.

Бележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: