В Парламента: ЧЕРЕШКА ВЪРХУ ТОРТАТА БЕЗ ТОРТАТА

юли 22, 2009 at 11:20 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , )

Пламен Асенов

22.07.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

На парламентарното заседание в сряда депутатите приеха няколко хубави и правилни неща. Например гласуваха /най-после/ оставката на кабинета “Станишев”. По тази тема е много интересно да се чуят основанията за вота на онзи единствен гражданин /не смея да го нарека народен представител, за да не се обидят истинските народни представители/, който е гласувал “въздържал се”.

Очевидно той или не е в ред, или е силно влюбен в една българска тройка, политическа вариация на шведската, тройка, състояща се от Станишев, Симеон и Доган. Което може би пак означава, че не е в ред. Защото, колкото и да е влюбен, един народен избраник трябва да може да си даде сметка, че от споменатите трима няма кой да му свърши работа – единият не може, защото иска, но иска друго, вторият не може, защото никога не е могъл, а третият може, но не иска, защото политическият му вектор сочи в неправилна посока. Но, както е казано в една стара книга – “да оставим мъртвите да погребат своите мъртви”.

Декларацията за приоритетите на 41-то народно събрание, която депутатите също приеха, се състои от две хубави части.

Първата хубава част е, че БСП и ДПС не подкрепиха приоритетите. Те пак се изсулиха от истината, като вместо да си признаят, че не искат да работят за повишено благосъстояние на българските граждани, за справяне с икономическата криза, за възстановяване доверието на Европа към България, както предвижда текстът, се затръшкаха, защото в него се предвижда и ревизия на тяхното управление. Ама как без ревизия, бе, другари, то и в кварталната лавка като сдават смяната си правят ревизия, а вие искате цялото безумно управление да се размине без.

Втората хубавина е в бъдеще време, времето, когато се очаква по тези приоритети да стартира реалната работа и най-паче – времето, когато бъдат реализирани в по-сериозна степен. Голям живот ще настане тогава, ама засега да не бързаме с хвалбите.

От цялата кипяща парламентарна дейност обаче най-доброто решение си остана това за недопускане на ченгета до ръководството на Парламента, до ръководствата на парламентарните комисии и до състава на международните парламентарни делегации. Евентуалното последващо решение те да бъдат извадени и от самия състав на някои по-специализирани комисии, наистина би било  черешка върху тортата.

Само че се опасявам да не си останем само с черешката, без тортата. Защото тортата всъщност се състои от нещо друго, от един друг крайно необходим акт, за който вероятно трябва да се създаде специална парламентарна комисия, подпомагана от силен екип външни експерти. Става дума за необходимостта да се направи ревизия и да се разкрие истината за тъй наречения “възродителен процес”.

Мнозина вероятно не си дават сметка, но точно в този процес, в изследването на времето и начините, по които той се случи, всъщност е заровено кучето. Истината за “възродителния процес” би разкрила на цялото българско общество извършените от комунистическата партия и специалните служби манипулации в десетилетието непосредствено преди промените, би разкрила същинската роля на Държавна сигурност в живота на хората и обществото, би разкрила в голяма степен дълбочината и механизмите за зависимост на България от Русия, би хвърлила обилна светлина и по въпроса защо българският преход продължава безуспешно вече двадесет години и каква е конкретната роля на две основни партии – БСП и ДПС, за политическите и икономически магии, които се случиха в тази страна по времето на прехода. Крайно време е някоя политическа сила или група народни представители да разберат това и да излязат с подобно предложение.

И ако смятате, че сега, когато бат` Бойко се заканва да ревизира предишното управление, комунистите и Доган вдигат гюрюлтия и се противят твърде много, то трябва да видите тогава какъв плач и скърцане със зъби ще настане. Но пък въпросният плач ще бъде и възможно най-ясен сигнал, че стреличката е насочена право в десетката и когато се забие, мнозина ще изреват от болка. А други ще въздъхнат облекчено.

Бележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: