БОЙКО МАЙ НАИСТИНА СИ ПОВЯРВА

юли 21, 2009 at 6:26 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Пламен Асенов

21.07.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

Бойко Борисов май наистина си повярва, че е месия и това е лошо за него, защото не е месия.

Лошо е и за хората, които му вярват, защото на България не са необходими месии, а нещо средно между Чърчил и Стамболов, нещо, което си върши работата, а чак после историята оценява дали и доколко то е било месия.

Лошо е и за демокрацията в България, защото на нея отдавна и трябват повече мисъл и политическа образованост, а не пускане на политически хвърчила под формата на месиански капризи.

Бойко Борисов май наистина си повярва, че ще може да управлява, като реализира отколешната мечта на комунистите и позабравената, но сравнително отскоро пак проповядвана в България “царска” идея всички българи от всички земни кълбета, да се прегърнат и скупчат в една партия, която едновременно да управлява, да бъде добрата опозиция на самата себе си и да громи за добро лошата опозиция на доброто управление.

Идеята как всички плесваме с ръце, прегръщаме се и работим като един за общото благо под мъдрото ръководство на Бойко Борисов може и да импонира на мнозина днес. Някои – защото така са свикнали и така им се иска отдавна, други – защото нямат нищо против, стига да не са комунистите начело на идеята, трети – защото толкова им е акълът. 

Но в тази идея няма нищо демократично и тя не води обществото към нови висини. Обратно, тъй като вече е пробвана, добре се знае, че в нея има твърде много опасни за обществото неща, които могат да го изведат към нови дълбини – макар всички да смятат, че такива вече не съществуват.

Бойко Борисов май наистина си повярва, че ако утре предизвика нови избори, ще получи сто и петдесет мандата и ще си управлява завинаги на спокойствие.

Явно обаче нито той, нито неговите политически съветници си дават сметка, че със самото изричане на тази мисъл, той вече си гарантира, че няма да получи сто и петдесетте бленувани мандата.

Освен ако не вземе двадесетте мандата на Атака, няма да получи и пет повече. Но може да получи пет по-малко. Защото хората в тази страна, дори да изглеждат  глупави на моменти, на последните избори ясно показаха какво искат – искат той да води управлението, но да не е в състояние да развихря очевидно богатото си въображение и други склонности, които притежава.

Бойко Борисов май наистина си повярва, че може да получи всичко срещу нищо и да управлява с политическа подкрепа, за която да не плаща политическа цена.

Това няма как да стане, защото е известно, че в политиката, както и във Вселената изобщо, сиренето струва пари.

Бойко Борисов май наистина си повярва, че не той в момента води политически пазарлък за правото да състави самостоятелно правителство, а разни политически недоносчета като Синята коалиция и РЗС го въвличат в такъв пазарлък с мръсното подсъзнателно желание да се намърдат във властта чрез собствени министри. Или поне се опитва да убеди всички български граждани, че работата е точно такава.

Е, такава щеше да бъде, ако Борисов имаше лелеяните сто и петдесет мандата. Ама сега не е така. Защото политическите партии, дори и сравнително малките, съществуват доколкото изразяват специфични обществени интереси. Ако Бойко изразяваше И тези специфични интереси, то хората изобщо нямаше да гласуват за другите десни, а изцяло за него.

От казаното дотук става ясно, че най-добре е Бойко Борисов да не си вярва много-много на въображението, а да предпочете вярата в реалностите. И да се съобразява с тях.

Бележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: