БОРИСОВ КАТО УСПЕХ, УСПЕХЪТ КАТО БОРИСОВ

юли 17, 2009 at 5:58 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България 

17.07.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

/Фили/ Вчера в София президентът Георги Първанов официално връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, досегашният неформален лидер на партия ГЕРБ, който ще оглави новия кабинет. Това означава, че вече тече предвиденият по закон седемдневен срок за изясняване на структурата и състава на бъдещата изпълнителна власт и най-вероятно правителството ще бъде гласувано в Парламента на 27-ми юли. Със сигурност досега се знае, че България ще има  правителство на малцинството. Известни са и имената на четирима от бъдещите министри – икономистът от Световната банка Симеон Дянков ще бъде министър на финансите, бившият полицай Цветан Цветанов – на вътрешните работи, Йорданка Фандъкова на образованието и скулпторът Вежди Рашидов – на културата. И е ясно, че петдесетият поред министър-председател в българската история ще се казва Бойко Борисов.

Бойко Борисов е роден през 1959 година в Банкя. Завършил е школата на МВР в Симеоново, специалност “Противопожарна охрана”. Има черен колан по карате и защитена докторска степен на тема “Психо-физическа подготовка на оперативния състав”. През 90-та година, заради изискванията в тогавашния закон за деполитизация на силовите министерства, напуска МВР, защото не иска да напусне комунистическата партия, в която членува. Малко по-късно създава охранителната фирма “Ипон” и е известен като личен бодигард на Тодор Живков, а после и на Симеон Втори при неговото завръщане в България. През 2001-ва година Бойко Борисов е назначен за главен секретар на МВР в правителството на Симеон Сакскобургготски, като бързо извървява пътя от майор до генерал-лейтенант в системата. През 2005-та година, заради конфликт с новия вътрешен министър Румен Петков, отново напуска МВР и няколко месеца по-късно печели частичните, а след две години и редовните избори за кмет на София. Заради ограничения в закона, които не допускат кметовете да бъдат едновременно и начело на политически партии, от самото създаване на ГЕРБ през 2006-та година, Бойко Борисов е известен като неин “неформален лидер”.

Неясна политическа физиономия, популистко поведение, което твърде често е спонтанно и непредвидимо, съмнения за връзки – или поне бивши връзки – с подземния свят, съмнения също по отношение професионализма и качествата на хората от най-близкото му обкръжение – това са главните посоки на обществените притеснения, свързани с личността на Бойко Борисов и неговата бъдеща дейност като министър-председател. В същото време, както показаха резултатите от последните парламентарни избори, до голяма степен точно заради неговата лична популярност партията му получи близо милион и седемстотин хиляди гласа и въпреки че няма самостоятелно мнозинство, има възможност за комфортно управление с голяма и разностранна парламентарна подкрепа. 

– Пламен, след кабинета Филип Димитров през 91-ва година, това е едва второто българско правителство на малцинството. Съществуват съмнения, че то няма да бъде стабилно – нещо, което се смята за твърде важно в условията на икономическа криза, чиито пик за България предстои. Така ли е наистина? 

– Разликите с кабинета на Филип Димитров в този случай са многобройни, Фили. Първо – Филип Димитров пое властта в ситуация, когато България беше на практика все още чисто комунистическа страна по законодателство, икономически отношения и външни зависимости. Сега страната е член на ЕС и НАТО, законодателството в голяма степен е хармонизирано с европейското, 70, а може би и повече процента от икономиката е в частни ръце и обществото има все пак натрупан опит от 20-годишен тежък преход, през който видя и изпита на гърба си какво ли не.

Второ – Филип Димитров имаше насреща си комунистическа опозиция в лицето на току-що преименувана от БКП БСП, партия със силни позиции не, а направо пуснала дълбоки корени в една напълно неграждански настроена аморфна човешка маса. Сега Борисов има в опозиция пак БСП, но това вече е партия, понесла тежък удар от избирателите заради некадърното си и престъпно управление, партия, на която и предстои да мисли повече за сериозната си вътрешна криза, отколкото за връщане във властта. Разбира се, в опозиция е също Движението за права и свободи, но въпреки че получи най-много гласове и най-много депутатски места в сравнение с всички досегашни избори, ДПС все пак е изтикана да се срамува в ъгъла от преобладаващите обществени настроения в България.

И третата, много съществена, разлика е в това, че на времето Филип Димитров имаше един единствен възможен парламентарен партньор, на когото да разчита за подкрепа – същата тази партия ДПС, която още тогава доказа, че се придържа повече към политическата повратливост в собствена изгода, отколкото към  политическа принципност в изгода на цялото общество. Сега Бойко Борисов ще има комфорта да може да прави управленски ходове, разчитайки на подкрепа от три различни формации, кооето му осигурява широк спектър от възможности за лавиране. 

– Пламен, Бойко Борисов обаче е известен като импулсивен човек и политик. Ще успее ли да играе през цялото време успешно сложната политическа игра, за която говориш? Все пак да се лавира между интересите и в същото време да се запазва “любовта” на цели три партии, при това без коалиционно споразумение и без да им се дават права, съответни на отговорностите, съвсем не изглежда лесно занимание. 

– Така е, Фили, не само не изглежда, а и наистина не е лесно. Справка – Сергей Станишев, на когото също не беше никак лесно, въпреки че трябваше да работи само с две партии, при това обвързани чрез споразумение и стабилни позиции в управлението.

Само че Бойко Борисов е човек, който очевидно си вярва. Наскоро някой беше казал, че той всъщност през цялото време играе роля – но не роля, измислена и написана от някой друг, а ролята на самия Бойко Борисов, такъв, какъвто той би искал да бъде и да се вижда през собствените си очи.

Ако се проследят детайлно досегашното поведение и политическата кариера на лидера на ГЕРБ ще се види, че той никак не е добър в тактическото разиграване. Там прави много грешни ходове, изговаря много противоречиви, а често и нелепи, за да не кажа глупави, мнения и твърдения, от които обаче някак успява да се измъкне, дори с измъкването успява да спечели и още доверие. По някакъв начин това вероятно е свързано с особености на българския национален характер, със структурата на цялото българско общество, в което хората очевидно лесно припознават хаотичното мислене и противоречивите действия като естествени и близки, в някакъв смисъл – като себеподобни. Така че бат` Бойко, както е известен Борисов, в определен смисъл се явява идеал – хем човек като нас, хем як, богат и не му пука от авторитети, а значи може и наистина да оправи лошите, както обещава постоянно…..

В този смисъл около Бойко Борисов вече има изградена митология, която ще му помогне в бъдещото управление, най-малкото защото може за разчита на голям обществен кредит на доверие. Всъщност обаче, Фили, ако продължа мисълта, с която започнах, това, че Бойко Борисов не е добър тактик, не означава, че не е и добър стратег. Всъщност стратегията е нещото, в което той засега наистина успява – в дългосрочен план да си изгради подходящ образ, да заеме определени позиции, без да се смущава много-много от въпроса за политическите принципи, да набере верни хора, които да са едновременно добри експерти и лесно управляеми фигури….. 

– А доколко меморандумът с очертани посоки за промяна, който ГЕРБ предложи на Синята коалиция, РЗС и Атака като база за подкрепата им, дава реалистична представа за бъдещата политика и главните стъпки на новото управление? 

– Меморандумът е една бележка, в която са записани общо девет стратегически намерения. Като цяло ми се струва, Фили, че тяхната ориентация изглежда правилна. Те включват ревизия на досегашното управление, стъпки за бързо възстановяване на доверието от страна на европейските партньори към България, спешни мерки за справяне със задълбочаващата се икономическа криза в страната, промяна в законодателството, засягащо политическите партии и избирателната система, промяна в структурата и начина на функциониране на правителството и администрацията, а донякъде и на Парламента…..В същото време от текста на меморандума изобщо не става ясно какви точно ще бъдат тези стъпки и мерки, това сякаш е оставено повече на въображението на хората. Защото например структурни промени в кабинета може и да има, но какви – дали към по-добро или към по-лошо, в момента няма как да се прецени. Мерките за справяне с кризата също са неясни – освен спешни и неотложни, дали тези мерки ще бъдат леви или десни. Ако са десни, доколко десни? Ревизията на досегашното управление…..Всички знаем, че една ревизия винаги може да се направи поне по два начина – така, че да разкрие истината и така, че да я замаже…..

Тоест – с този меморандум може би Бойко Борисов си знае какво има предвид, но за обществото, както и за подкрепящите го партии, намеренията му продължават да остават абсолютно неясни. А това означава, че той иска още доверие в аванс, след  доверието в аванс, което получи на самите избори – нещо, което намирисва на начина, по който управлява Путин в Русия. Оттам и несмелите още, но никнещи като гъби след дъжд напоследък притеснения по въпроса дали един сравнително успешен управленски мандат на Бойко Борисов би бил истински успех и за страната като цяло, за нейния демократичен път на развитие.

Бележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: