БОЙКО БОРИСОВ И ЖЕНИТЕ ПО ПЕНЬОАРИ

юни 28, 2009 at 9:56 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , )

Пламен Асенов

28.06.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове.

Магьосникът от Банкя пак размаха магическа словесна пръчица и пръсна нови искри от политическа светлина върху и без това ошашавения български избирател. В голямо интервю за Медиапул под заглавие “Ще търсим коалиция и при пълно мнозинство” Бойко Борисов споделя някои съкровени свои планове за близкото бъдеще. Те не трябва да се бъркат със съкровените планове за близкото бъдеще, споделени от него неотдавна по други медии.

Ето и някои от основните опорни точки.

Преди по-малко от месец Борисов твърдеше категорично, че иска ГЕРБ да получи самостоятелно мнозинство, за да направи самостоятелно правителство. Точка. После омекна с фразата, че ако получи самостоятелно мнозинство, “може” да помисли и да покани и някои други партии в бъдещото правителство. Сега е цитиран да казва, че ако ГЕРБ има 50 процента плюс един глас, “тогава ще поканим максимално много партии”.

Макар да споменава бегло като партньори партиите от ЕНП, сред тези “максимално много” той всъщност не посочва конкретно нито една, дори не и Синята коалиция, така че зад гърба му остават редица въпроси. Например дали ГЕРБ ще отправи покана и към силно клиентелистките формации Лидер и НДСВ? Дали ще се обърне и към второешелонното дясно-ченгеджийско образувание РЗС или към второешелонното ляво-ченгеджийско образувание Атака? Дали пък няма да  покани и двете едновременно – доколкото са носители на “патриотична” и анти-ДПС риторика? И тъй като с това списъкът на “максимално многото”, намиращи се, поне привидно, от едната страна на барикадата се изчерпва, остават БСП и ДПС.

В интервюто Борисов отделя доста сериозно внимание на отношението си към ДПС, дори на първи прочит човек може да остане с впечатление, че той едва ли не категорично отрича възможността за коалиция с Доган – нещо, което други десни партии наистина правят без “едва ли не”. Само че единственото ясно нещо, което казва по въпроса лидерът на ГЕРБ, е доста обтекаемия израз: “Аз ще направя всичко възможно да го извадя от властта.” Което може и да означава – ще направя всичко възможно, но ако не стане…..

Още по-магьоснически се държи Бойко Борисов по въпроса за евентуалната “широка коалиция” с БСП. Много бегло и без да отрича ясно, в интервюто той само споменава, че съществуват подозрения спрямо ГЕРБ за подобно нещо. И оттам нататък с редица свои позиции, като например отношението към Русия, необходимостта за България от реализация на големите руски енергийните проекти и т.н. всъщност повтаря или допълва вижданията на БСП по темата. В случая трябва да се имат предвид поне две неща. Едното е, че за първи път през тази кампания Бойко Борисов излага публично виждането си за отношенията с Русия. Второто – че този въпрос в българската политика винаги е бил ключов за това дали дадена партия наистина ще влезе във властта. Този факт може и да не е толкова широко известен, но от това не става по-малко факт.

И така, какво научаваме от лидера на ГЕРБ по темата Русия? Че не България, а Берлускони в Европа е основният човек, който говори най-много за отношенията с Русия и че ЕС “няма догма по този въпрос”. Че България не е “троянски кон на Русия в ЕС”, защото “аз не мисля, че до момента в Брюксел ние сме защитили някакви интереси на Русия”. Че газопроводът “Южен поток” трябва непременно да се изгради, най-малкото защото е необходим за…..нашите съседи. Че е лудост да не се построи АЕЦ “Белене”, след като сме получили разрешение за това от Брюксел, а и Турция само чака да се откажем от Белене, та да изгради свои четири реактора…..

Честно казано, отдавна не бях чел толкова много глупости за отношенията между България и Русия, събрани на едно място. Но най-лошото предстои, след като Борисов заявява, че “ние като партия нямаме комплекс от отношенията с Русия”. И в края  на интервюто тръгва целенасочено да прокарва една друга версия, която дори комунистите от БСП, евентуални негови бъдещи партньори в управлението, се отказаха да лансират още през януари, след газовата криза. Това е тезата, че “отдавна руснаците не се интересуват от идеология. Те отдавна са по-капиталисти, отколкото дори САЩ.”

И като се събудиха избирателите на Бойко Борисов една сутрин, видяха, че пъстрите искри от политическа светлина, които той пръска наоколо, са обикновени хартиени конфети, които само допълнително цапат къщата България и карат жени по пеньоари с недвусмислен израз на лицата да тикат прахосмукачки в невинните мъжки ръце. Ама те жените винаги са били по-напредничави…..

Бележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: