ОБРАТНОТО НА ЧУДЕСА

юни 27, 2009 at 5:54 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България  

26.06.2009

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове. 

/Фили/ По време на отминалите неотдавна избори за Европейски парламент в България, гласовете, които са пряко купени или подадени в резултат на тъй наречения “контролиран вот”, са над 16 процента – твърдят представители на няколко неправителствени организации, обединени в Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор, като се базират на данни от анализа на изборните резултати. В реални цифри това означава, че гласовете на над 400 хиляди избиратели са били пряко и силно манипулирани, в резултат на което са разпределени по неестествен начин между три и четири от общо седемнайсетте места, които страната има в Европарламента.

Преобладаващите в България очаквания преди вота за национален Парламент на 5 юли са да има още по-сериозни изкривявания в резултат на няколко основни фактора. Освен прякото купуване на гласове, срещу което, поне формално, напоследък бяха взети по-сериозни законодателни мерки, като то беше инкриминирано, налице е нов феномен – тъй нареченият корпоративен вот, за който се смята, че е практикуван най-вече от партия Лидер на бизнесмена Христо Ковачки.

Твърде много опасения, които при това звучат съвсем основателно, се свързват с въведената за първи път през тази година система за частично мажоритарно гласуване, като по нея трябва да бъдат разпределени 31 места в бъдещия Парламент. Празнотите, съзнателно или не, оставени в избирателния закон във връзка с мажоритарния вот вече доведоха до зараждането на феномени, веднага отбелязани с тревога не само в България, но и от политици и медии в Европейския съюз. На първо място това е тъй наречената “галевизация” или “мутризация” на вота. Термините обозначават участието в избора и съответното получаване на депутатски имунитет от хора, срещу които се водят дела за тежки престъпления. Вторият проблем е свързан с тъй наречените “изборни екскурзии”. Тъй като мажоритарният вот не е обвързан пряко със запазване на границите на избирателните райони, масово ще се преливат гласове от един избирателен район в друг, като за целта вече беше постигнат своебразен рекорд по брой на издадените удостоверения за гласуване на друго място. И третият проблем се свързва с дейността – или липсата на дейност – на съответните държавни институции, от които зависи гласуването на българите в чужбина. Известната до момента информация сочи, че най-лесно се отварят допълнителни секции в Турция, където броят им е удвоен в сравнение с предишни години, а имигранти в Западна Европа, Канада и Съединените щати се оплакват, че срещат бездействие, ако не и сериозни затруднения, от страна на съответните посолства и консулски служби. 

– Пламен, в България винаги са се чували повече или по-малко силни гласове против вота на българските граждани в Турция. За същия хор от чисто националистически страсти ли става дума в случая или сега има нови елементи в ситуацията? 

– Доколкото се роптае пряко срещу гласуването в Турция – да, Фили, същият хор е. Това са хора, които отдавна са забравили или никога не са си научили урока по демокрация, преподаван още в първо отделение. Друг е въпросът дали и по какъв начин българските партии успяват да стигнат с посланията си до хората в Турция, дали и по какъв начин Ахмед Доган и ДПС не получават оттам една чисто служебна победа. И още по-друг е въпросът, че в сегашната ситуация имаме и нов елемент, който донякъде променя и нагласите, като прибавя нови недоволства към досега съществуващите – а именно фактът, че това, което се прави в Турция като улеснения за гласуването, не се прави в останалия свят. Като се базират на данни от предишни години, някои казват, че просто имигрантите в другите страни не са толкова активни и досега напразно се харчат пари за отваряне на секции, в които почти никой не гласува. През тази година обаче нещата съвсем не стоят така. Още по време на кампанията за евровота се видя, че има сериозно раздвижване сред българските общности на Запад – събираха се подписи, хората се самоорганизираха, дори плащаха наеми и други такси, за да се отвори в техния град избирателна секция….. 

– Къде е проблемът тогава, нали в момента всички в България – и управляващи, и опозиция – твърдят, че очакват и е добре да има колкото може по-висока  избирателна активност на 5 юли? 

– Като казват това, Фили, някой от партиите всъщност не се доуточняват. Имам предвид, че реалните интереси на различните политически сили са различни. Интересът на опозицията изглежда ясен – основните партии там, ГЕРБ и Синята коалиция, действително имат интерес от максимално висока избирателна активност. Това от една страна ще означава те да получат допълнителни гласове от тефтера на негласуващите. Социолозите отдавна отчитат, че в този тефтер са записани най-вече десни гласове. От друга страна с максимално участие ще се минимализират ефектите от феномените корпоративен и контролиран вот. Това може да остави под чертата на 4-процентовата бариера, извън Парламента, някои от по-малките партии и да облекчи сложната иначе въртележка, която се очаква да се получи около съставянето на бъдещото правителство. Нещо повече – десницата разчита на бонус от това в изборите да се включат хора от нейната широка периферия, при положение, че за партиите от управляващата коалиция гласуват предимно твърди ядра.

В същото време преките интереси на управляващите са доста по-сложни и донякъде противоречиви. Най-голямата партия – БСП, разбира се би искала да се активизира електоралната периферия като цяло, но само доколкото активизацията е в нейна полза. А фактите, включително известното за нагласите на българите в чужбина сочат, че това съвсем няма да е така. Социалистите са раздвоени и по отношение на основния си съюзник от Движението за права и свободи. Наистина, те искат ДПС да има колкото може повече гласове, за да успеят да съставят и ново правителство заедно. В същото време това “колкото може повече” трябва да бъде достатъчно, но не прекалено много. Защото ако Движението има много депутати, съществува опасност БСП да изпадне в прекалено голяма зависимост от тях при дейността си по-нататък.

Интересите на ДПС пък силно противоречат на умерените сметки на БСП. Ахмед Доган на тези избори се бори да получи рекорден брой гласове, например около 500 хиляди, за да може да има достатъчно стабилни позиции в следващия Парламент, независимо какво правителство ще бъде съставено и дали ДПС ще участва в него или ще остане в опозиция. Освен всичко друго, това намерение е свързано и със запазване на неговите лични позици като основен играч на българската политическа, а до голяма степен и икономическа сцена, при положение че се стигне до образуване на тъй наречената “широка коалиция” между ГЕРБ и БСП. Доган очевидно се страхува – и с пълно право – че в името на оставането си на власт чрез една такава коалиция, досегашните му партньори от БСП не просто ще го изхвърлят от играта, а и ще го превърнат в изкупителна жертва, с която да оправдаят досегашните си провали.

Така че, Фили, дори при един такъв бегъл анализ веднага се вижда, че не всички партии, не с еднаква цел и не с еднакви усилия се борят за повишаване на избирателната активност. А това, което пряко може да направи по въпроса управляващата БСП в момента, е поне да омекоти удара, който очаква да получи от българските имигрантски общности на Запад, като им създаде затруднения за гласуването. 

– В същото време вътре в страната, чрез наложените в последния момент спорни промени в избирателния закон, социалистите пък дадоха редица възможности за манипулиране на вота и разпиляване на гласове към малки формации, които да улеснят тяхното маневриране в очакваната сложна ситуация след изборите…..

– Да, Фили, очевидно въвеждането на 31 мажоритарни мандата е толкова лошо като идея, че дори нейният автор и нейният главен реализатор – президентът Първанов и премиерът Станишев – публично се отрекоха от делото си. Е, направиха го с половин уста, защото със сигурност пък няма да се отрекат от плодовете, които все пак очакват да наберат от делото. В резултат на това обаче в българския политически живот се появи термина “галевизация”. Той бе лансиран със силно негативна окраска от представител все пак на управляващата коалиция – министъра по европейските въпроси Гергана Паси, и подет както от български, така и от европейски медии и политици.

Терминът стана нарицателно покрай известните подземни герои от Дупница, обозначавани като “братя Галеви”. За тези бивши барети и настоящи бизнесмени се знае, че са превърнали града в нещо като частно имение и са заменили там демократичните принципи на управление с феодални. Обвинени преди половин година за организиране и ръководене на престъпна група, двамата се възползваха от възможността да се кандидатират мажоритарно за Парламента, съответно получиха имунитет и бяха пуснати от предварителния арест, а поне единият от тях има реални шансове да стане и депутат. Техният пример беше последван и от други хора в страната, които са в подобно положение.

При наличието само на пропорционална листа, смята се все пак, че партиите едва ли биха си позволили откровената наглост да включат в нея подсъдими по шумни дела. Макар, Фили, и това да не е съвсем сигурно, защото България е известна като страна на чудесата. Лошото е, че количеството на чудесата тук е съвсем обратно пропорционално на тяхното качество.

Бележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: