АЛО, ПРОГНОЗАТА, НАЙ-ДОБРЕ Е ДА НЕ СЕ СБЪДНЕШ!

юни 19, 2009 at 5:43 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” и не може да бъде препечатван или използван от печатни и електронни медии, от новинарски и комерсиални сайтове, без специално разрешение за това. За получаване на разрешение, виж страницата Контакт в дясната лента на този блог.

Право за свободното препечатване на текста имат сайтовете www.kafene.net и www.svobodata.com, както и всички лични и некомерсиални сайтове и блогове.

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България 

19.06.09 

/Фили/ В България през последните седмици, особено след като се появиха резултатите на Националния статистически институт за икономическото развитие на страната през първото тримесечие на годината, темата за ефектите от икономическата криза става все по-актуална. Независимо от постоянната предизборна ситуация, в която страната се намира вече повече от месец, дори официални представители на управляващата тройна коалиция като министърът на икономиката Петър Димитров най-после признаха, че отрицателните ефекти от кризата се усещат и ще продължават да се усещат все по-силно в близките месеци.

Фактите показват, че въпреки първоначалните твърдения, че световната икономическа криза някак си ще заобиколи България, последвани от изявления за наличието в страната на достатъчно защитни механизми, а впоследствие и гръмко обявяваните “предпазни мерки” от страна на правителството, кризата е налице и все повече притеснява българина.

Според данните на Националния статистически институт, за първото тримесечие на годината спадът на Брутния вътрешен продукт спрямо същия период на миналата година е 3.5 процента. Инвестициите в основен капитал са намалели с 15.4 на сто, а преките чужди инвестиции в страната за същия период са близо 647 милиона евро -1.9 процента от Брутния вътрешен продукт, докато през първите три месеца на миналата година те са били 1 милиард 202 милиона или 3.5 процента от БВП.

Макроикономическите показатели обаче започват вече пряко и лично да засягат живота на българина и той усеща по джоба си ефектите от кризата. Това показва едно проучване на Институт “Отворено общество”, извършено на три пъти – през октомври миналата, март и май тази година. През есента на 2008 година всеки трети от анкетираните е определял кризата като нещо абстрактно, което засяга само макроикономиката и само 26 на сто от хората са изразявали опасения, че ще усетят кризата лично. През март тази година обаче 45 на сто, а през май – 47 на сто от запитаните отговарят, че вече се усещат лично засегнати.

В тези условия провеждането на предстоящите на 5 юли избори за българско Народно събрание изглеждат като по-лесни за спечелване от страна на опизицията и по-трудни за управляващите. Но в действителност не е така. Както показаха и резултатите от току-що отминалите избори за Европейски парламент, политическото пространство в България е твърде раздробено и на страната и предстои трудно политическо лято, свързано със сложни комбинации за съставяне на следващото правителство, включително с възможност то да не бъде съставено и да се върви към нови избори. А това означава възможност за директно наслагване на криза върху криза с непредвидими последици. 

– Пламен, един наш разговор още в началото на януари беше посветен на темата, че в страната може да се стигне до развитие на политическа криза в условията на икономическа. Доволен ли си, че тази прогноза се реализира? 

– Не съм доволен и няма как да съм доволен, Фили. От една страна, естествено е, че не мога да бъда доволен в чисто житейски план, като човек, който живее в България и изпитва на гърба си отрицателните ефекти и от двете кризи. От друга страна, като човек, който се опитва да наблюдава и анализира случващото се в страната, подобна прогноза не беше дори тогава никакво професионално предизвикателство.

Лошото обаче е друго. Лошото е, че преди шест месеца управляващите възприемаха подобни прогнози едва ли не като вражески изявления, а сега пък ги възприемат до голяма степен като хора, които са си седнали на ушите. Трябваше да станат известни резултатите от евроизборите, които показаха силното фрагментиране на българското политическо пространство, за да каже президентът с половин уста, че свързва най-лошите си очаквания с евентуалното развитие на правителствена криза през есента в съчетание с пика на икономическата криза.

Министър-председателят Сергей Станишев пък, затънал дълбоко в предизборна пропаганда, и досега продължава да твърди неща, които дори и слепите виждат, че на са верни. Например той упорито внушава, че икономическата криза един вид е натрапена на България отвън и в никакъв случай не е следствие от действията на управляващата през последните години тройна коалиция, начело със собствената му Българска социалистическа партия. И продължава да внушава, че мерките, взимани от управляващите за справяне с икономическата криза, са адекватни, навременни и ефективни, при положение, че не само цифрите, но вече и лично засегнатите хора, които стават все повече, говорят за обратното. Но това не е всичко. Именно социалистическата партия, заедно с нейния най-верен съюзник напоследък – Движението за права и свободи, са основателно подозирани от множество политически наблюдатели, че играят основна роля за фрагментирането на българския политически живот, а оттам – за създаване на подходящи условия за развитие и на истинска политическа криза след предстоящите избори. 

– Каква е тяхната изгода от такова положение? 

– Изгодите на управляващите, политическите изгоди, които те смятат, че евентуално ще имат, Фили, могат да се търсят в няколко посоки. Едната, основната линия, е свързана с възможността да останат на власт за още един мандат, тъй като в следващия Парламент никой друг няма да може да състави правителство.

Дори най-оптимистичните предварителни сметки и прогнози показват, че най-голямата опозиционна сила – партията ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов, няма да успее да спечели над петдесет процента от местата в Народното събрание, за да може да управлява самостоятелно. Нещо повече – твърде вероятно е гласовете на ГЕРБ, заедно с гласовете на Синята коалиция, а дори и заедно с гласовете на някоя от още по-малките десни формации, да се окажат недостатъчни дори за съставяне на дясноцентристко коалиционно правителство. В случая оставям изцяло настрана въпроса доколко определящите се като десни партии в България са наистина десни и доколко подобна коалиция, разкъсвана от идеологически различия и лични напрежения, би могла изобщо да съществува и да работи пълноценно. Факт е обаче, че трябва в изборния ден да се получат твърде големи изненади, за да може въобще да се мисли за съставяне на такъв кабинет.

От друга страна социалистите заедно с ДПС имат ясен, макар засега все още теоретичен вариант, да получат необходимото мнозинство и да продължат да управляват. Този вариант е свързан със спечелването от тях на 20 или дори 25 депутатски места от въведаната през тази година квота за избиране на 31 мажоритарни депутати. Той изглежда все по-възможен през последните дни, след като ГЕРБ отказа да издигне общи мажоритарни кандидати заедно със Синята коалиция. Реализацията на този вариант с голяма вероятност ще означава мнозинство за левицата, което, дори и да е крехко, може да бъде допълнително подсигурено с гласове на някоя от колаборационистките малки партии – било досегашния партньор НДСВ, било партията Напред на бизнесмена Христо Ковачки.

Втората възможна линия на политически изгоди за сега управляващите, Фили, е свързана с тактики като “изгорената земя” или “след нас и потоп”. Това означава, че в най-лошия възможен за социалистите вариант те като силна опозиционна формация биха имали пред себе си един твърде слаб противник в управлението, допълнително отслабен от тежкото наследство, оставено от сегашното правителство и свързано както с пика на икономическата криза, така и с необходимостта от спешно решаване на най-наболелите български проблеми в отношенията с Европейския съюз. Подобно развитие, макар пагубно за страната, очевидно също влиза в сметките на левицата, защото те се надяват тази ситуация да не продължи дълго и да се стигне до предсрочни избори, на които да се появят в ролята на спасители.

Третата възможна линия отново опира до управляние на социалистите, само че този път като се състави тъй наречената широка коалиция, тоест, коалиция между БСП и ГЕРБ, която лесно може да бъде публично оправдана с необходимостта, във връзка с икономическата криза, страната да има работещо правителство. 

– Пламен, напоследък от представители на различни среди се чуват гласове за възможността от съставяне на експертен или програмен кабинет, назначен за определен срок от време. Доколко е възможно това да се случи? 

– Аз смятам, Фили, че това най-вероятно е прах в очите на избирателите от широката електорална периферия, с който се търси начин те да се ориентират по-категорично и по-бързо, дори прибързано, към партиите, към които засега само клонят. Експертен кабинет звучи като заплаха за нещо неопределено и посланието тук е – елате при нас, защото ние сме ясни и определени. Тези внушения идват най-вече от страна на същата тази БСП, за която говорим през цялото време.

Аз смятам, че до такъв вариант няма да се стигне. А също, че най-вероятно, макар и не без известни сътресения, след изборите през юли следващият министър-председател ще се казва отново Сергей Станишев.

Ако трябва да изразя директно личното си мнение – намирам тази перспектива за твърде лоша за страната и за всички български граждани, независимо колко лично те обичат БСП и искат тя да управлява. Но в същото време ми се струва, че последните развития на политическите процеси и известните вече предизборни комбинации, сочат в тази посока.

Въпреки това, Фили, дълбоко в себе си все още храня и някаква, макар минимална надежда, че няма да започнем първия си разговор след изборите като ме попиташ -доволен ли съм, че се сбъдна прогнозата, която направих преди време за името на следващия министър-председател. Ще ти отговоря отсега – бих бил доволен, ако тази прогноза не се сбъдне.

Бележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: