БОЙКО БОРИСОВ И ЗАВОДЪТ ЗА ЦЕЛИ ПРОВОДНИЦИ

май 25, 2009 at 12:12 pm (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов 

25 Май 2009 г. 

Бойко Борисов остава в опозиция, ако партията му не вземе самостоятелно мнозинство на предстоящите парламентарни избори в България – твърди самият той в интервю за в. “Стандарт”. Лидерът а ГЕРБ е категоричен, че по никакъв начин не се готви да прави правителство съвместно със Синята коалиция и че никога не е давал основания да се смята така.

Както всички останали изявления на Борисов, това също трябва да се възприема като предпоследно. Все пак обаче си струва да се зададат няколко въпроса във връзка с него.

Първият е – защо като неопитен политик Бойко Борисов не се е допитал до по-опитни хора, които да му кажат, че преди избори така не се говори, защото се деморализира собственият електорат. Като си знае състава на партията, пълна с амбициозни бивши ченгета и настоящи бизнесмени, лидерът трябва да си даде ясна сметка, че още един мандат в опозиция за тях не може да бъде цел, а загуба на време. Така че вероятността бързо да го разлюбят и да го зарежат в полза на някоя по-перспективна откъм властови възможности компания след подобни приказки се увеличава в геометрична прогресия. Те, разбира се, няма да си го признаят сега, преди изборите, просто ще използват ГЕРБ като ракета носител, за да влязат в Парламента, пък после ще видим…..

Вторият въпрос е как биха погледнали политическите батковци от Европейската народна партия на ситуация, при която се оказва, че ГЕРБ плюс Синята коалиция има общо например 55 процента от местата в Парламента, но Борисов се отказва от властта, защото няма сам въпросните проценти. Все ми се струва, че има и доста по-лесни и безболезнени начини сегашният софийски кмет да си направи политическо харакири.

И третият неизбежен въпрос е – на кого Бойко Борисов се кани да остави властта и да бъде в опозиция. Дори далечен наблюдател, погледнал с просто око сегашната политическа конфигурация в страната, ще разбере, че единствената възможност някой да се наведе и да вземе властта, хипотетично оставена от Борисов да се въргаля по улиците, са комунистите от БСП и тяхната присъдружна орагнизация ДПС. Няма друг. И комбинация от други няма.

Така че въпросните думи от интервюто на Бойко Борисов могат да се приемат като дирктен призив към Сергей Станишев да не си харчи много-много парите и усилията в тази предизборна кампания. Защото властта така или иначе директно ще му падне в ръчичките, дори да не е получил достатъчно голямо парламентарно мнозинство. Както впрочем стана на по-ниско ниво преди време в Пловдив, когато капризите на ГЕРБ докараха за първи път от 20 години насам БСП в управлението на града.

Схемата е ясна – днес в местната власт, утре в нациналната. Или както казваше навремето Тодор Живков: – Айде, да ни е честито! Днеска завод за полупроводници, утре – за цели!

1 коментар

  1. Валю said,

    Жалко за Бойко Борисов! Това че Б.Борисов спечели изборите е добре, но с с кариеристите и всякаква друга сган, които са се скупчили около него ”като мухи на мед” нищо няма да направи.Всъщност, малко преди изборите за парламент, се разбра, че нищо няма да се промени който и да спечели( една птичка пролет не прави) и му помогнаха да спечели с 40 на 18, вместо с 24 на 18. Само че подкрепата за Б.Борисов както дойде за няколко дни, ще изчезне за същото време. Бойко БОРИСОВ ПОВТАРЯ ГРЕШКИТЕ НА ЦАРЯ И ЩЕ СВЪРШИ КАТО НЕГО.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: