Блогъри, помогнете: КОЙ ТЪРСИ МОИТЕ АВТОРСКИ ПРАВА?

май 17, 2009 at 9:00 am (Публицистика) (, , )

Пламен Асенов 

17.05.2009 

Напоследък тъкмо се бях наострил срещу някои комерсиални електронни сайтове и хартиени издания на вестници, които препечатват мои текстове не само без да платят пет лева /колегите-журналисти добре знаят, че съм професионален журналист на свободна практика/, но и без изобщо, от елементарна коректност, да попитат може ли /всички попитали ще потвърдят, че от никого не съм поискал въпросните пет лева, ако не ги предложи сам/, когато ми се случи следната странна история.

Преди време написах текст със заглавие “Защо бе-е-е!” и го пуснах тук, в блога си, както и в лондонския сайт www.kafene.net, в който участвам заедно с бившите си колеги от ВВС. По принцип съм дал права също и на Едвин Сугарев да препечатва каквито реши мои текстове във www.svobodata.com. Но както и да е, текстът се порадва на известен интерес, после интересът взе да намалява, после пак да се увеличава…..Междувременно го видях препечатан на много места в нет-а, включително във www.svejo.net, но с питане дали може да го ползват се обадиха само от www.ide.li – един сайт за българите в чужбина, базиран в Австралия.

Вчера обаче получих на мейла си следното писмо: 

––– Оригинално писмо –––
От: radoslav zarkov
Относно:
До: passenov@abv.bg
Изпратено на: Събота, 2009, Май 16 19:58:22 EEST
Здравейте, г-н Асенов

Получихме e-mail от svejo.net, че наш линк е изтрит, поради предявени авторски права към статията „Защо бе-е-е-?“.
Екипът на Zenofmen Ви поднася извиненията си, че некоректно беше посечен източник ide.li! На сайта ни, където е поместена Вашата статия, вече е посочен коректно източника asenov2007.wordpress.com. Надявамe се, че не сте останали с лоши чувства към нас!

С пожелания за приятнa вечер!
zenofmen 

Като оставям в случая съвсем настрана въпроса за свободното препечатване от Интернет, което, както мнозина знаят, в нормалните страни също се съобразява с определени правила по отношение на авторските права, от това писмо възникват най-малко две сериозни теми за обсъждане.

Първата е за некоректното посочване на източник. За частният случай – ОК, проблемът е решен. Ще ми се обаче да призова всички колеги – блогъри и журналисти, да бъдат максимално коректни в тази дейност. Като не си плащаме, поне да си цитираме точно източниците.

Вторият, по-важен въпрос обаче е – кой е предявил права към “Защо бе-е-е!”, след като аз не съм. Затова изпратих следния отговор:

Здравейте, г-н Зарков,

Ще започна отзад напред, за да станат нещата бързо ясни. Добре е, че в крайна сметка се е стигнало до посочване на първоизточника, защото из свободния нет си струва, като не си плащаме един на друг, да сме коректни поне в това отношение.Проблемът за мен възниква от това, че аз не съм предявявал пред никого никакви претенции за права, а и не мога да се сетя да съм подписвал с някого договор да следи за въпросните ми права. Така че в цялата работа има нещо странно.Можете ли да ми дадете някакви подробности например за това от чие име са предявени претенциите или изобщо да ми препратите кореспонденцията по този въпрос, за да се опитам да си изясня кой се грижи бащински за мен. Или за себе си от мое име. Пламен

А ето какво получих тази сутрин: 

Здравейте,
Това е всичко, което имаме като кореспонденция по въпроса с Вашата статия, изпратено ни от svejo.net.
Наистина щом Вие нямате претенции, странно кой го прави…

Съжалаваме, че не можем да Ви помогнем с повече информация!

–––- Препратено съобщение –––-
От: <no-reply@svejo.net>
Дата: 16 май 2009 14:55
Тема: svejo.net: Ваш линк беше изтрит
До: radoslav.zarkov@gmail.com

Здравейте Paul Keres,
Искаме да ви уведомим, че Ваш линк беше изтрит
Въпросният линк е: Защо, бе-е-е!
и сочи към: http://zenofmen.com/article/392/zashcho-be-e-e


Причината за това действие е
Коментар Здравейте, Поради предявени авторски права върху материалът, който сте добавили, екипът ни премахва връзката към Svejo. Свежи поздрави, Екипът на svejo.net

Екипът ни ви пожелава приятен ден,
svejo.net 

Първоначално мислех да се обадя на екипа на svejo.net и да ги питам какво става и откъде са се появили някакви претенции за авторски права, след като аз не съм ги търсил. После обаче реших, че темата далеч надхвърля частния си характер и затова написах този текст. Надявам се, че екипът на svejo.net така или иначе ще го види и ще ми отговори. Но може би освен това ще се стигне и до по-широка дискусия по поставените тук принципни въпроси за коректността в българското интернет-пространство. А те са въпроси, свързани и с коректността на бълагрското общество изобщо.

Накрая искам да добавя, че отсега нататък смятам към всеки свой текст да слагам бележка дали и доколко подлежи на свободно препечетване – пък който се съобрази, съобрази…..Специално този пост е напълно свободен за всеки, който го пожелае.

8 коментара

 1. Дюгмеджиев said,

  Здравейте Г-н Асенов,
  Редовен читател съм на блога Ви и смятам, че мога да откликна на вашия апел за помощ. Следя доста чуждоезични блогове и ми направи впечатление как е решен въпроса с авторските права в един блог на журналист на свободна практика.
  Всяка статия започва с един параграф:
  Ce texte est un « article presslib’ » (*) като най-накрая се пояснява под-черта че: « article presslib’ » est libre de reproduction en tout ou en partie à condition que le présent alinéa soit reproduit à sa suite. Paul Jorion est un « journaliste presslib’ » qui vit exclusivement de ses droits d’auteurs et de vos contributions. Il pourra continuer d’écrire comme il le fait aujourd’hui tant que vous l’y aidereгz. Votre soutien peut s’exprimer ici.
  Ще се радвам, ако с нещо съм ви бил полезен …

 2. Марин Поповски said,

  Г-н Асенов, никой не е предявявал претенции за „авторство“ към вашата статия.
  Напротив, линкът е свален от svejo след оплакване и в опит да бъде защитено Вашето авторство!
  Проблемът е в zenofmen.
  Подробностите http://yoalbo.wordpress.com/2009/05/15/1125/

 3. yoalbo said,

  Г-н Асенов, чета Вашите публикации отвреме-навреме, много ми допадат и често ги номинирам в SVEJO.NET, но моите предложения обикновено не добиват популярност и затова като видях статията Ви – най-популярна за седмицата (11-17 май), предложена от друг източник и без да се споменава името Ви, реших да драсна някой ред по въпроса, защото намирам, че не е хубаво да се постъпва така; един Странен човек (Борислав), пък, реши да алармира SVEJO.NET… след което ‘екипът’, който е пропуснал (пренебрегнал) да спомене името Ви се е попритеснил… Така се е получило недоразумението. Не мисля, че някой предявява претенции, нито пък ‘бащински’ грижи за Вашите авторски права. (Й. Богдева)

  • asenov2007 said,

   Благодаря Ви, г-жа Богдева,
   Както на Вас, така и на Странния човек, а също и на Марин Поповски, който ми се обади малко по-рано. Аз не съм много светнат с процесите в нет-а, но в случая видях и разбрах какво е станало, как и защо. Наистина Ви благодаря и извинявайте, ако сте останали засегнати от някои реплики в моя текст. Бъдете сигурни обаче, че те в никакъв случай не са насочени срещу Вас, а са част от известното предизвикателство, което се опитах да вкарам в случката, за да стимулирам мислене и дискусия за коректността в мрежата изобщо. Може би към това ме стимулира донякъде двусмисленото ми положение на журналист и блогър едновременно. Но моят случай не е единичен, както знаете, поради редица особености на журналистиката в нашата любима родна страна, немалко колеги са в подобно положение и въпросите за това къде е границата между принципност и безпринципност, къде започва и къде свършва авторското право, са важни. Не е същото като да имам блог на тема готварски рецепти, нали…..
   Аз нямам нищо против, дори напротив, Вие или който и да е човек, да качи на личния си некомерсиален блог мой текст, той затова е пуснат, да се чете от повече хора. Но когато един тиражен вестник или комерсиален сайт го препечата без дори да ми се обади, тогава нещата вече изглеждат по друг начин.
   Наистина съжалявам, ако с моя текст съм Ви създал каквито и да било грижи и се надявам някога по някакъв начин да имам възможност да Ви се реванширам за това.
   Благодаря Ви още веднъж! Желая Ви успех!
   Пламен

 4. strannikyt said,

  Аз съм въпросният човек, предизвикал тази реакция, след като реших да алармирам екипа на свежо.нет – и след като прочетох реакцията ви, и писмото получено от авторите на зенофмен, разбрах, че това не е грешка, и че те самите се извиняват за това, което са направили.
  Направих го, след като прочетох материала, който г-жа Богдева беше пуснала в нейният блог – http://yoalbo.wordpress.com/ относно вашата статия. След това реших да направя една проверка – влязох в пощата си, и видях писмото от свежо с „най-свежите“ линкове. И въпросният материал от зенофмен наистина беше на първо място. Проверих го в свежо, после влязох в сайта им, и там го проверих. След това проверих в иде.ли и съответната статия. И разочарованието ми беше голямо. Защото в иде.ли беше коректно посочено кой е авторът на статията, от къде е взета, и с линк към вашия блог. Докато в сайта зенофмен не само, че това беше спестено, но и като източник беше посочен сайта иде.ли, като беше дадена само началната страница, без да е указан коректният адрес на самата страница, където се помества материалът. И по този начин ако на статията попадне някой човек, който малко трудно се ориентира в интернет пространството, то той трудно ще намери въпросният материал. А и вероятно би си помислил, че статията е писана от човек от екипа на иде.ли. И както написах в коментар в блога на г-жа Богдева – тези неща ме накараха да подам съответният сигнал на екипа в свежо.нет.
  Защото мисля си, че не бива да се прави така – да не се оценява труда на другите хора, да се пренебрегват техните усилия. Без значение дали са журналисти или не, дали пишат само от време на време на страниците на своя блог, или на друго място. Съвсем не желая да предявам някакви претенции за авторство към вашата статия, или неща от този род. Просто желая да се посочват нещата коректно. Все пак това е някакъв труд, който е положен, и би трябвало да се оценява.
  Извинявайте, ако съм Ви развалил денят, и заради мен Ви са се случили неприятни неща. Но не се извинявам за действията си – ако разбера, че някой е постъпил некоректно спрямо някой друг, пак бих го направил. Защото е лесно да си замълчиш, да извърнеш глава и да продължиш напред… . Но това прави ли ни хора?
  Странникът

  • asenov2007 said,

   Здравейте, Страннико,
   Благодаря Ви и на Вас, ценя много позицията Ви и усилията, които сте положил в името на истината и коректността. Завинаги ще запомня тази история, защото подобни прояви внасят светлина в иначе доста тъмния ни общ живот и ни дават основания да продължаваме напред.
   Само искам и тук да добавя, че идеята на текста ми всъщност беше да предизвикам изобщо дискусия по въпроса, не толкова да се вглеждам в частния случай, който използвах просто като пример, паднал ми, до голяма степен случайно, под ръка. Може би не съм успял да бъда достатъчно ясен в това си намерение и ако е така, съжалявам.
   Но при всички случаи – от това благодарността ми към Вас лично не става по-малка.
   Успех
   Пламен

 5. Генади said,

  pich kfo ti puka, men me kopira celiq bg internet 🙂

 6. Vira said,

  Г-н Дюгмеджиев,
  тъй като благодарение на г-н Асенов , под формата на частен случай се зачекна една тема, твърде обща за жалост,
  ще ви бъда задължена , ако преведете за простосмъртните – какво именно се казва в началото, в средата и под черта на въпросните статии.
  Може и ние да се поучим и да го приложим.
  А впрочем, забелязали ли сте смисъл и полза в тези вметки ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: