А НИЙ?…..НИЙ СМЕ ИДИОТИ!…..

май 2, 2009 at 7:50 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов 

02.05.2009 

На 8 май Академичният театър “Максим Горки” от град Самара, Русия, ще представи в Народния театър “Иван Вазов”, София, пиесата на…..българския драматург Христо Бойчев “Полковникът-птица”.

Оказва се, че това е премиера на “Полковникът…..” на софийска сцена. Само че – премиера на руски език, поставена от руски режисьор, изиграна от руски актьори, сценографирана от руски сценограф и с музика, композирана специално за нея от латвийски композитор…..

Не, това не е поредният ми текст, свързан с някой от аспектите на руския империализъм, в случая – културен, а поредният ми текст за нашата собствена, родна и мила българска идиотщина.

Гледах пиесата преди доста години, още преди да тръгне на големия си поход по световните театрални сцени, в пловдивския театър и, честно казано, никога не съм знаел, не съм си и представял дори, че тя не е имала своята софийска премиера. Пък и кой ли нормален човек може да си представи подобно нещо!

“Полковникът-птица” получи множество награди от престижни театрални конкурси по света, играна е вече в десетки, ако не и стотици театри, преведена е на сума ти езици. Само през последните два месеца имам информация за Румъния, Полша, мисля и Хърватска…..Но в София? Не, никога!

Ха сега да познаем от три пъти защо.

Защото пиесата не струва? А-ми! Питайте Харолд Пинтър!

Защото пиесата е твърде умна за тъпата българска публика в София? А-ми! Питайте тъпата българска публика в Пловдив!

Защото пиесата е твърде тъпа за умната българска публика в София? А-ми! – и така нататък…..

Честно – не мога да позная. Ще питам Христо Бойчев, но и той надали ще може да ми обясни нещо смислено. Най-много да си поговорим за особеностите на оксиморонния свят, в който живеем, за хората, които го населяват и по-важното – създават и възпроизвеждат, без да им  мигне окото и без да се замислят за последствията. Накъсо – за нашия, българския свят.

Ако бях Ботев и се бях оттеглил от този наш свят някъде във Влашко, сигурно щях да напиша като него обвинително – “А вий, вий сте идиоти!”

Но тъй като очевидно не съм Ботев и очевидно не съм се оттеглил в никакво Влашко, а си седя тук и с това пряко или косвено подкрепям местното малоумие, не ми остава нищо друго, освен да включа и себе си в обвинението, като напиша: А ний? Ний сме идиоти!

3 коментара

 1. Иван Тотев said,

  Изглежда всеки трябва да си има свое си влашко, където да може да се оттегли, да избяга или да го изгонят, ако я докара до там.
  На въпроса – питаш, казвам ти – не знам. Опитвам се да се досетя, ама е много трудно за досещане. Продължавай да питаш. Макар да знаем, че с питане се стига до Цариград. Не съм чул с питане да се стига до други места.

 2. Борис Петров said,

  За питането:
  Една булка казала – Питай, питай – един така „оправи“ на моя мъж жена му…

  И сериозно:
  От осем години насам започвам да се съмнявам, че НАИСТИНА сме идиоти!!

 3. boristodorov56 said,

  То си е факт,
  а автора го знае поне от 100 години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: