ЗА ИНТЕРФЕРЕНЦИЯТА НА КОМУНИСТИ И ЧЕНГЕТА

април 22, 2009 at 9:22 am (Публицистика) (, , , , )

 

Пламен Асенов

 

22.04.2009

 

В България, особено през последните години, не всички ченгета са комунисти и не всички комунисти са ченгета. Едно от нещата, които създават у публиката трайното усещане, че са едно и също обаче, е последователното желание и на двете групи – или поне на техните “политически ръководства” – да пренебрегват, заобикалят, манипулират базисните демократични принципи и в крайна сметка – да ги нагаждат изцяло към собствените си групови, тяснопартийни и тясноведомствени интереси.

Поредното доказателство е ченгеджийско-комунистическата истерия около необходимостта от ограничения на демократичните свободи, за да могат да се разкриват тежки престъпления срещу личността като зачестилите напоследък отвличания.

“Не може да се води следствие пред окото на камерите” – произнесе се дълбокомъдро министър Михаил Миков, като размаха пръст на журналистите. Айде сега, в целия цивилизован свят може, в България – не! Ами не може, защото това, което камерите евентуално ще разкрият, е некадърността на подопечните на министъра служби да се справят с шепа гангстери, чиито полицейски досиета са като събраните съчинения на Вазов, по двадесет и няколко тома. И част от които са колкото гангстери, толкова и ченгета или поне сътрудници на службите.

Другото, което окото на камерата евентуално ще разкрие, е как съответните служби заобикалят закона, защото не го познават добре или въпреки, че го познават добре.

Ако за момент възприемем министър Миков като добронамерен и искрено загрижен за разкриваемостта на престъпленията човек, можем да си представим дори, че точно затова – за да не живеят неговите подчинени с постоянното чувство на вина, че постоянно нарушават закона – той напоследък иска Парламентът да разреши безконтролно подслушване и следене на гражданите в електронното пространство. Толкова настойчиво иска, че кара подопечните си депутати да нарушават закона – или поне парламентарния правилник – за да уредят тази санкция.

Само че личните качества и намерения на Миков в случая нямат никакво значение. Важното е, че системата, която той управлява, и без това е доста безконтролна, затова част от обществото, онази, която се чувства гражданин, разбираемо се страхува от нея, вместо да и се доверява. И разбираемо се страхува от възможността системата да стане още по-безконтролна, защото тогава ще трябва да се струхава още повече.

Само комунистите не се страхуват, както стана ясно от факта, че БСП веднага подкрепи доста безумните и неефективни идеи за промени в законодателството, лансирани от министър Миков.

Ама то не е защото всички комунисти в България са ченгета или всички ченгета са комунисти. То е заради наличието между тях на една особена интерференция в мисленето, при която водещ е принципът, че демокрацията “за нас” не означава непременно и демокрация “за всички останали”.

 

1 коментар

  1. boristodorov56 said,

    Моля Ви, подкрепете каузата:
    Справедливост за Мирослав Ризински!

    http://www.facebook.com/group.php?gid=58439042686&ref=share

    Един българин в Македония се нуждае от нас!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: