ПОГРЕБАХМЕ И БЪЛГАРСКИЯ КОНСЕРВАТИЗЪМ

април 1, 2009 at 9:51 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Пламен Асенов

 

01.04.2009

 

Със самото създаване на нещо, което се представя за консервативна партия, Яне Янев и компания погребаха задълго възможността консервативната идея в България да узрее и да се развие в истинска дясна консервативна формация.

Това не е изненада за никого по няколко причини.

Първата е, че партиите в България по принцип съществуват като безпринципни, така че защо консервативната да прави изключение. Класически пример в това отношение няма, защото всички примери са класически.

БСП – социалистическа партия, която в платформата си залага комунистически принципи, а в действията си като управляваща частично следва десни модели. Особено интересно става, когато БСП на моменти пробва да съчетае собствените си думи със собствените си дела.

НДСВ и ДПС – две формации, които се наричат либерални, защото преди години това звучеше модерно. Пък и само тази ниша в европейското пространство беше свободна. А либерализмът и на двете се проявява единствено в безогледна защита на собственото им право да лапат.

СДС и ДСБ – тъй наречената “стара десница”, която се опита да замени мъглявата “синя идея” с още по-мъглявата идея за “народна партия” и после с още по-мъглявата идея за нещо друго.

ГЕРБ – “новата десница”, която идеологически все още е като яйце. От него може да се излюпи змия. Или стадо хапещи /се/ крокодили. А може и да се окаже просто кокоши запъртък.

Втората причина за липсата на изненада е, че на този фон създаването на истинска, принципна и стъпила на здрава идеологическа основа консервативна партия би разрушило самата система от политически привидности в страната, твърде удобна за различни ведоми и неведоми интереси вътре и вън от нея. Та затова те използват политически маши, които да компрометират идеята.

Третата причина за липсата на изненада е в самия начин, по който се върви към създаването на консервативната фармация. Дори да оставим политическото минало и  визии, доколкото са известни, на хората, които се записват консерватори, с просто око се вижда, че проектът “България на гражданите и регионите” стартира, както преди време стартираха “либералите” – заради наличието на свободна ниша. При това наличие на свободна ниша повече в европейското политическо, отколкото в българското електорално пространство.

Към тази трета причина съществува един допълнителен, но много важен въпрос, който трябва да бъде изследван задълбочено – защо и как Камърън и английските консерватори се водят повече от конюнктурна политическа целесъобразност, отколкото от стратегическа политическа принципност, като подкрепят група абсолютно непредсказуеми и неспасяеми български политици в тяхното желание да яхнат консервативната идея.

Защото Янев и компания правят точно това – яхат консервативната идея, за да изкарат каквото могат от нея в момента, за тези избори и във времето около тях. Но по този начин на практика задълго ликвидират възможността в България да бъде реализиран истински консервативен проект.

Ама то пък и на кой ли му пука? Двадесет години си нямахме консерватори в България и се оправяхме добре без тях. Сега пък само те са ни дерт – хайде, холан!…..

2 коментара

  1. soms said,

    какво да кажа? откровенно вече ми се повръща от цялата политическа камарила в България. в последните години усещам, че изпадам в необяснимо душевно състояние наближат ли избори, независимо за какво. неискам нищо да, чета, нищо да гледам, нищо да чувам. та какво ново могат да ми кажат всичките тези, така наречени политици? все едни и същи физиономии. партии, производни на партии, коалиции и в резултат едно голямо нищо. за мен продължава междуличностното боричкане. никой не мисли за държавата а тя определено затъва ли, затъва. левицата не ме интересува, още повече никога не ме е интересувала. дойде момент, когато нещо може да се промени, да се изхвърли в небитието тази триглава ламя, която досъсипа България, е и какво? ами нищо ново. отново на дневен ред е неистовата омраза, която лъха от всичките тези така наречени политици – иначе радетели за просперитет НО само на думи. та нима не им е ясно, че само едно стабирно обединение в дясно, би могло да промени нещата. но не, откъде на къде ще се обединяват. нищо, че зад много от лидерите на десните партии няма членска маса, няма синпатизанти. едвали не ги подкрепя само родата. това явно е без значение. просто дойде момента – този проклет предизборен период, в който всички те, вкупом могат да се докажат, най-вече пред същите тези роднини, че са „Личности“, че от тях нещо зависи, че за тях – ето виж, отново се пише, говории….олеле показват ги по телевизията. Каменни лица, ледени очи, изпъчени гърди и…..условия, изисквания, нищо че са абсурдни. либерали, консерватори, центристи, стари десни, нови десни .. и най-вече водачи, водачи на листи. битки за постове, битки за имунитет, битки за лобита, битки за пари, пари, пари. и ето, че България отново е забравена, УВИ!!!

  2. sstoyanova said,

    Статията ми хареса, макар и тъжна в разказа си за неосъществения консерватизъм. Пиша курсова работа по Политически иделогии на ХХ в. и глобализиращият се свят и случайно попаднах на статията Ви. Ще пиша за консерватизма, не губя надежда, че може един ден да бъде факт и тук. Но трябва да започнат д авярват, защото: „Изгубването на вярата в Бога е опасно не с това, че хората нече не вярват в нищо, а по-скоро с това, че вярват в какво ли не!“ (Р.Низбът, „Консерватизмът“) Хората наистина вярват на какво ли не и на кого ли не и после плачат, ли плачат…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: