ПРЕМИЕРЪТ СТАНИШЕВ Е ПРАВ! НО ВСЪЩНОСТ НЕ Е!

март 29, 2009 at 11:10 am (Публицистика) (, , , , , , , , )

 

Пламен Асенов

 

29.03.2009

 

Премиерът Сатнишев е прав поне за две неща.

Първото е, че покрай случая с експерта на ГЕРБ/ДАНС Тошко Тодоров, през последните дни той изглежда е започнал да се притеснява не само от думите на ГЕРБ, но и от действията на ДАНС. Както, впрочем, прави отдавна целият нормален български народ.

В същото време обаче, доколкото има информация по темата, премиерът Станишев не е прав за начина, по който се опитва да отреагира притеснението си от ДАНС.

Известно е, макар да не е директно описано в Законите на Мърфи, че специалните служби /всички/ по света имат гадния навик да работят максимално в своя полза и за свой интерес, така че винаги идва момент някой от създателите им да изпищи. Разликата между поведението на службите в демократични страни и всички останали идва от прилагането на различни механизми за контрол и те могат да бъдат разделени в три категории.

В демократичните общества има съответни закони и навик за тяхното спазване, прилагат се и механизми за парламентарен и друг вид граждански контрол. В тоталитарните общества службите обикновено служат пряко на “шефа” или на някакво Политбюро, макар от време на време да проявяват инициатива и да сменят сами въпросния “шеф” с някой друг от Политбюро-то. Във всички останали общества, където контрол няма или пък е слаб и хаотичен, службите на практика управляват. Или поне се стремят към това. Те имат хора навсякъде, те контролират пари и влияние, те създават престъпност, срещу която се “борят” после…..

Преди време ДАНС беше създадена от Станишев очевидно с идеята да попадне във втората категория. Доколкото обаче България вече не е тоталитарна държава, личният контрол отгоре се оказа неуспешен експеримент. А доколкото България все още не напълно демократична държава – контрол чрез закони и механизми за парламентарен контрол по отношение на ДАНС също няма. Така че службата, очаквано, започна да си действа като служба от третата категория. И затова Станишев е прав да се притеснява от нея.

Но ако наистина иска да няма притеснения, не трябва за всеки отделен случай, когато ДАНС сгафи, да вика началника Петко Сертов да докладва лично или да чака от него писмо с обяснения, защото така ще трябва денонощно да се занимава само с делата на ДАНС. По-добре е да повлияе на собствената си партия, която да заработи в Парламента за създаване на ефективно законодателство и ефективни парламентарни механизми за контрол на ДАНС. Всичко друго е от Лукаваго и там ще се върне.

Второто, за което е прав премиерът Станишев, е, че приказките за предстоящ фалит на МВР са само слух. За съжаление, май наистина са само слух. Не, не е лъжа предупреждението на министър Миков, че до края на март средствата за автомобилни разходки на полицаите по улиците свършват. Не е лъжа също информацията, че 90 процента /по други данни – 95/ от бюджета си родното МВР харчи за заплати. Но МВР няма да фалира.

И няма да фалира, защото ще му се налеят пари. Натам върви работата. Министър Орешарски, като най-добрия финансов министър, когото Станишев познава, няма как да не е спастрил малко парички от джобовете на данъкопалтците и за такъв случай. Ако пък не – могат дори да се отрежат част от средствата, предвидени за раздаване на наши фирми по места, които да правят предизборни подаръци на обществото – онези градинки, беседки, чешмички и други идиотщини, които са толкова популярни от цар Симеоново време насам…..

Но и тук, както в случая с ДАНС, Сергей Станишев е прав по отношение на факта, че фалитът на МВР е семо слух, но не е прав по отношение на мерките, които взима. Защото в случая с МВР, по-добре е то наистина да фалира, за да може най-после, двадесет години след промените в България, да се пристъпи към процес не просто на вътрешна реорганизация в системата, а към цялостното и преструктуриране.

 

     

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: