ДА ЖИВЕЕШ В СТАР ВИЦ

март 27, 2009 at 4:48 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , )

 

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

27.03.2009

 

/Фили/ Във вторник в България се състоя телевизионен дебат на тема “Как да се справим с икономическата криза” между премиера Сергей Станишев, който е и председател на управляващата Българска социалистическа партия, и Бойко Борисов, кмет на София и лидер на считаната за най-голяма опозиционна формация в страната – партия ГЕРБ.

Въпреки избраната чисто икономическа тема, разговорът, както се и очакваше, се превърна в чисто политически предизборен дебат, въпреки че до провеждането на редовните парламентарни избори в България остават поне три месеца.

Независимо от поредицата скандали, свързани с подготовката на дебата, които нагнетиха силно обществено внимание към него, първите оценки непосредствено след провеждането му са, че той премина скучно и досадно. Обществото не чу нито от едната, нито от другата страна нови, рационални идеи, свързани с изхода от икономическата криза, а двамата лидери насочиха изявите си най-вече към политическото сплотяване на твърдите ядра на своите партии – смятат водещи политолози.

Като количествен резултат това се отчита и от появилите се експресни социологически проучвания, в които процентът на хората, които сочат едната или другата страна за печеливша след дебата, до голяма степен съвпада с процентите подкрепа, които имат съответните партии БСП и ГЕРБ в проучванията за предизборните нагласи.

Все пак случилото се във вторник доведе и до появата на някои неочаквани ефекти.  Например поведението на хората от екипа, с който се яви Станишев в студиото, сякаш затвърди сред голяма част от публиката впечатлението за наглостта и арогантността, които проявява БСП като партия изобщо. От другата страна пък икономическият екип на Борисов демонстрира безпомощност, за която все още е трудно категорично да се каже дали се дължи повече на липсата на експертен потенциал, на чисто политическа неопитност или и на двете заедно. Най-интересният ефект от дебата обаче сякаш се оказа оценката на новосформираната коалиция СДС-ДСБ, двете традиционни десни партии, които открито заявяват намерение да участват в следващото управление заедно с ГЕРБ. Лидерите на десните – Мартин Димитров и Иван Костов, след дебата изразиха тревога, че са видели в него сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП. Макар предпазливо, те намекнаха, че ако това не е случайност, а стратегическо намерение, би било твърде лошо за бъдещото развитие на страната.

 

– Пламен, какви са основанията за подобни опасения и доколко според теб те са реални?

 

– Основанията, макар засега косвени, Фили, могат – и наистина се търсят – в самия дебат. Първо, общият му тон, както и ти спомена, беше далеч по-спокоен, отколкото се очакваше след гръмотевичните предварителни номера и публични скандали, които си устроиха Станишев и Борисов, преди най-после застанат един срeщу друг в студиото. Второ – те наистина сякаш в края на дебата достигнаха до намирането на някакви общи виждания, но свързани по-скоро със силно популистки, отколкото с реалистични идеи за излизане на страната от икономическата криза. Няма как иначе да се оцени сговорчивостта им по теми като повторното отваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”, въпрос, по който Европейският съюз е декларирал вече прекалено много пъти отрицателната си позиция. Или темата за изграждането на големи инфраструктурни обекти като АЕЦ “Белене” – веднъж свързана с въпроса за руските апетити за пълно енергийно влияние в страната и втори път – с въпроса за целеобразността от наливането на средства точно в този момент в един икономически, политически и технологично спорен проект.

Това са засега официално изтъкваните поводи за притеснение от страна на десните лидери Мартин Димитров и Иван Костов. Аз обаче смятам, Фили, че те и двамата съвсем съзнателно – и, от политическа гледна точка, до голяма степен тактически правилно – не изтъкват в момента и някои от другите си, видими с просто око основания.

 

– Какви са те?

 

– Например премълчават основанията, свързани не с това, което се каза по време на дебата, а с това, което не се каза – най-вече от лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

А не се каза нито дума да речем за политиката на правителството, която през последните две години видимо отдалечава България от Европейския съюз и я приближава към Русия.

Не се каза много, освен най-общи приказки, за некадърността на правителството да усвоява европейски фондове. Това е ключов въпрос не само от предизборна гледна точка, но и от гледна точка на темата на самия дебат. Защото ако правителството с цел да се справи с икономическата криза се готви да налее над пет милиарда лева от парите на българските данъкоплатци в съмнителни инфраструктурни проекти, то можеше да спести голяма част от тях за по-полезни цели, ако беше създало условия България да усвои онези над два милиарда евро, които можеше досега да бъдат усвоени по европейските програми. И от които страната е взела едва тридесетина милиона.

На трето място – нито Бойко Борисов, нито хората от неговия екип реагираха на една откровена, едва-едва завоалирана манипулация, направена още в началото на дебата от премиера Сергей Станишев. В откриващото си изложение той напълно отхвърли каквато и да било отговорност на българското правителство за сегашната икономическа криза в страната, като изтъкна категорично, че тя е външен продукт, на който “ние сме жертви”. Веднага след това обаче Станишев заговори колко героично е българското правителство, което през последните години е успяло да осигури – цитирам – “чрез една интелигентна, разумна, отговорна политика, ускорен икономически растеж на страната, успяхме да гарантираме рекордни инвестиции в икономиката на България и изпълнението на социални ангажименти”.

Така от цялата работа излезе, че когато страната е добре, заслугата е изцяло на правителството, а не на твърде благоприятната международна икономическа конюнктура. И обратно – когато страната е зле, правителството няма нищо общо, а вината е изцяло на лошата конюнктура. Всъщност аз смятам, че тази позиция е толкова жалка и нечестна в обществен план, че не би трябвало да си я позволява дори премиер-социалист. Но така или иначе – евентуалният бъдещ премиер Бойко Борисов, чиято партия е член и на европейската десница, на практика не възрази.

А това, мисля, е наистина сериозно основание Мартин Димитров и Иван Костов отсега да си зададат въпроса дали и как ще могат занапред да управляват заедно с Бойко Борисов. И още повече – дали Борисов и Станишев не кроят задкулисно друг вид управление.

Впрочем, Фили, подобна версия доста категорично беше представена като вече реализиран факт в сайта “Фрог нюз” на пребития преди месеци журналист Огнян Стефанов. Сайтът пише, че в деня на дебата, в столичен хотел, високопоставени представители от БСП и ГЕРБ са се разбрали по основните параметри и са одобрили текст на споразумение за съвместно управление след изборите и този текст, късно вечерта след дебата, е бил подписан от Станишев и Борисов. Твърди се също, че острата конфронтация между двамата лидери напоследък е режисирана ПР акция и се цитират подробности от споразумението.

 

– Пламен, смяташ ли, че информацията на “Фрог нюз” може да е истина, а не някаква мистификация?

 

– Честно казано, Фили, цялата ми човешка емоция и част от разума ми казват, че чак дотам не би трябвало да могат да отидат дори българските политици. Другата част от разума ми обаче, заедно с почти тридесетгодишния ми опит като журналист, който наблюдава отблизо българските политици, казват оптимистично – може, може…..Имам чувството, че живея в стар и брадясал, но, от друга страна – твърде точно напипал същината на ситуацията виц. А животът на подобно място е един много неприятен живот както за отделния човек, така и за обществото като цяло. Освен, разбира се, за онези, които са измислили вица.

Ето защо смятам да бъда предпазлив по тази тема, както виждам, че са предпазливи и лидерите на СДС и ДСБ.

Дано подобна предпазливост, съчетана обаче и с много внимателен поглед към практическото поведение, а не само към красивите думи на политиците, да проявят и повечето избиратели в България преди изборите. За да не се чудят после откъде им е дошло поредното голямо разочарование.

  

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: