АЗ ПЪК ИСКАМ ДА МЕ ПОДСЛУШВАТ

март 25, 2009 at 9:51 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , , )

 

Пламен Асенов

 

25.03.2009

 

Аз пък искам да ме подслушват – тотално, безконтролно, както се предвижда по новия закон.

Гледам, напоследък отделни граждани, сред които много мои приятели, отделни групи граждани, сред които и много умни хора, дори отделни групи политици от опозицията, сред които много политици от опозицията, не искат да бъдат законово подслушвани. Аз пък искам.

Първо – свикнал съм да ме подслушват. Започнаха още през 81-ва година, когато постъпих във вестник “Нов живот” – Кърджали. Тогава закон нямаше, службите си смятаха, че имат права, без да ги имат по закон, както и досега. И смятаха, че гражданите нямат права, макар гражданите да ги имаха по закон – пак както и досега.

Спрямо мен отначало сякаш го правеха само “за всеки случай”, което бързо стана “във всички случаи”. Да не казвам какво настъпи през 84-85-та, след началото на тъй наречения “възродителен процес”, а още повече – през 88-89-та…..Хеле пък – имаше три дни през горещото лято на 89-та, когато на гости в Кърджали се изтъпани мой братовчед с кола от Франция. Нищо че с нея не караше гнусните попълзновения на никаква империалистическа политика, а най-мирно возеше двете си тригодишни близначки, жената и тъщата…..

Няма да влизам в подробности за по-нататък, само ще кажа, че заради пещерната техника, която използваха и заради некадърното боравене с нея, моите приятели много пъти поставяха под угроза /за да използваме и една хубава руска дума/ предаването на репортажите ми за ВВС. И тъй като радиото не може да ги чака тях да се натуткат, отнесоха доста благословии по телефона, в който си пъхаха ушите. Да ме прости някой, ако тогава съм го наругал невинен. Ама едва ли.

Второ – намирам подслушването за обществено-полезна дейност. Имам предвид, че тези, които подслушват, могат значително да се ограмотят. Поради ограничен ресурс, българските служби винаги са наемали семпли момчета, които трудно биха могли да водят изтънчен светски разговор за Борхес, Пендерецки или Пикасо. Да не говорим за Унамуно и ония двамата, Ортега-и-Гасет. А виж, като подслушват повечко време, могат да придобият някои полезни познания и да не се чувстват неудобно, ако случайно попаднат в по-естетски кръгове.

Трето – подслушването има солидна социална функция. То и досега, без закон, който да го разрешава тотално, в него участваха доста хора. А сега вече, със закон в ръка, МВР и ДАНС направо могат да смъкнат процента на безработица в страната и така да подпомогнат правителството в героичната му борба срещу световната финансова криза.

Четвърто и пето – ще отпаднат европейските критики за неефективна работа на полицията и едновременно с това ще се укрепи общото усещане за вяра в човека.

Ако вярваме на министър Михаил Миков /а трябва да му вярваме, защото е социалист, което, както твърдят социалистите, по определение означава – честен, умен и загрижен единствено за общественото благо човек/, тоталното подслушване по закон най-после ще развърже ръцете на родните служби и те на бърза ръка ще се справят с тежката организирана престъпност, за което досега пречеше единствено престъпната липса на законова санкция. За справяне с по-леката и неорганизирана престъпност ще се мисли после, но с бастисването на организираната ще бъдат ефективно запушени устите на европейците.

А и още нещо в полза на вярата – в Библията е казано, че “Сатана не може да се раздели срещу Сатана”. Аз обаче предпочитам да вярвам не в Библията, а в министър Миков, който очевидно смята, че може. Защото иначе как ще поддържа версията, че организираната престъпност в България, за която и пеленачетата знаят, че е създадена от българските специални служби, може да бъде победена от самите специални служби. Но аз вярвам, вярвам…..

Ето как, въоръжен с тези дълбоки и солидни аргументи, стигнах до идеята да призова за провеждане на мащабна гражданска акция в защита на тоталното подслушване в България. Тя може да се организира пред Парламента и на нея трябва да присъстват огромна група малоумници с тапи в ушите, превръзки на очите и еднакви фланелки с надпис отпред “Аз искам да ме подслушват”.

И наистина мога да организирам такава акция. Имам само едно условие към родното МВР и ДАНС – като взема пак да се развеждам, да ми бъдат предоставени разпечатки от всички разговори, в които жена ми ме е наричала как ли не. А на нея, в същия този случай, да не бъдат предоставяни никакви разпечатки, които могат да послужат пред уважаемия съд в моя вреда.

 

Реклама

5 коментара

 1. Григор said,

  Освен че ще намали безработицата, подслушването ще има и много други положителни ефекти върху икономиката, науката и други раздели на народното стопанство:
  – ще се стимулира производството и доставката на микрофони, които не ръждясват и издържат в бетонобъркачка;
  – ще бъдат създадени специални печати за запечатване на закрити досиета, които ще могат да бъдат разпечатвани и запечатвани пак без следа от пипането;
  – кадрите на МВР най-сетне ще започнат масово да учат чужди езици – у нас вече живеят доста западноевропейци
  – ще се създаде база за по-нататъшно премахване на корумпираната съдебна система от кръга на българските институции. (Включително ще отмени нуждата от съд при развод. Тази роля ще се изпълнява от кварталния отговорник.)
  – ще бъде направена полезна стъпка към подобряване на експедитивността на МВР не само в телефоните и Интернет, но и в медиите, домовете на хората и други важни центрове на престъпността
  – ще може да бъде най-сетне напълно оползотворяван ценен и трупан с десетилетия МВР-опит – техники, системи, методологии… – който беше несправедливо поизоставен през последните години.
  – ще бъде оставено огромно документално историческо наследство, което да вдъхновява и просветлява идните поколения, и да дава на историците им правдива и точна информация за настоящето

  Има и много други, ама нека оставя поле за изява и на други коментиращи.

 2. sickdreamer said,

  АХАХАХАХА, прекрасно, прекрасно, много хубава статия, браво на автора!! 😀

 3. yoalbo said,

 4. dadam said,

  Извратено. Това направи партията закрилница от недолюбените си чеда – накара ги да я обичат. Т.е. ти страдаш от този синдром. Редно е НЗОК да поеме разходите по лечението ти.

 5. dadam said,

  Нещо линка не ми се получи на ‘този'(за стокхолмски синдром ставаше дума, не знам как е на български)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: