НЕ ГЛЕДАЙТЕ САМО ДЪРВОТО ЯНЕВ, НО И ГОРАТА ОТ КУКЛОВОДИ

март 20, 2009 at 4:56 am (Публицистика) (, , , , , , , )

 

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

20.03.2009

 

/Фили/ В началото на тази седмица в България, при акция на Държавната агенция “Национална сигурност” /ДАНС/ и прокуратурата, бяха арестувани и след няколко часа освободени, кметът на община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям от село Рибново Мурад Бошнак.

Първаночалната информация по случая гласеше, че двамата са задържани по прокурорско постановление от 10 март, с което се възлага на ДАНС да събере данни, както беше цитирано от говорител, “за престъпления срещу националното и расовото равенство и против изповеданията”. Поне седмица преди това депутатът Яне Янев, лидер на партия “Ред, законност и справедливост” поде медийна кампания, с твърденията, че в Западните Родопи се разпространява “радикален ислям” и се нарушават основни човешки права. Същото внушение в медиите се поддържаше и по време на самата акция на ДАНС.

Ден по-късно обаче софийският градски прокурор Николай Кокинов съобщи, че възложената от прокуратурата проверка всъщност е свързана с информация за заплахи за убийство, отправени срещу депутата Янев, а не за разпространение на радикален ислям. Което веднага постави под сериозно съмнение законността на предприетата от ДАНС операция изобщо. До този момент тя бе оценявана по-скоро като “ненужно показна” и “обслужваща предизборни политически интереси”.

Депутатът Янев обаче, както и хора от неговата партия, през последните дни изразиха благодарности за реакцията на ДАНС и продължиха да настояват, че имат информация за разпространение на радикален ислям не само в Западните Родопи, но и на други места в страната.

Яне Янев е роден през 1971 г. в Сандански. Има завършени две висши образования – агроинженерство и икономика и мениджмънт. В политиката влиза още през 90-та година, а през 92-ра вече е член на Управителния съвет на БЗНС – “Никола Петков”. След разногласия с Анастасия Мозер, през 2000-та година прави собствена земеделска формация, която през 2005-та се трансформира в партия “Ред, законност и справедливост”. В началото на март тази година партията на Яне Янев стана съучредител на Съюза на европейските консерватори – една нова формация, стимулирана от английските консерватори на Дейвид Камърън, която се очаква да има доста добро представителство в следващия Европейски парламент.

 

– Пламен, депутатът Яне Янев винаги е проявявал голяма активност, често свързана със спорни думи и действия, дори с прояви на политическа екстравагантност. Напоследък тази активност се засили и доведе до скандали и разкрития най-вече за незаконни финансови операции. Да споменем само схемата за източване на ДДС, организирана от служители на Националната агенция по приходите. Изведнъж обаче активността му се прехвърли в друга сфера – националната сигурност и тъй нареченият “радикален ислямизъм”. Има ли обяснение защо?

 

– Обяснения има много, Фили, но интересното в случая е, че повечето от тях могат да бъдат верни едновременно.

Най-разпространената оценка на повечето политици и наблюдатели след историята около акцията в Гърмен беше, че с твърденията си за разпространение на радикален ислям в Родопите Яне Янев си прави предизборна PR акция. Това каза например премиерът Сергей Станишев, като добави, че по този начин Янев си играе с опасен огън. Тази негова позиция бе споделена и от правозащитници, които иначе изобщо не биха могли да се разглеждат като единомишленици с премиера.

Интересното в случая обаче е, че премиерът отправя обвиненията си директно към депутата Яне Янев, но и дума не обелва за участието в гърменския екшън на агенцията за сигурност, на която самият Станишев е политически родител и настойник. Така че, съвсем закономерно, у безпристрастния наблюдател в този момент възникват сериозни съмнения дали ДАНС и прокуратурата са били едва ли не подведени /или дори принудени!/ от Янев, дали е станало обратното или пък играта се играе заедно и в обща “полза”.

Второ обяснение се чу от представител на сравнително новата, но с перспективи да влезе в следващия Парламент коалиция “Напред”. Според тях целият шум в Гърмен всъщност налива вода в мелницата на ДПС, което напоследък, по различни причини, е започнало да губи влияние в Родопите, а сега, след стряскащата акция на “качулките”, хората отново ще се обърнат за защита към Доган.

От новосформираната дясна коалиция СДС-ДСБ не се чу никаква оценка за случилото се. Не трябва да се забравя обаче, че това става вероятно защото в някои десни среди има нагласа партията на Яне Янев, тъй като води немалък брой гласове зад себе си, да бъде привлечена като партньор на новата коалиция. С което мълчанието на десните  става донякъде обяснимо. Но не и разбираемо, защото по този начин пропуснаха възможност да демонстрират принципна позиция по един наистина сериозен въпрос с национално значение. Освен това започва да се губи и логиката. Защото от една страна ДПС наистина има реална полза от акцията в Гърмен – не толкова дори като гласове на избиратели, които едва ли са голям проблем за Доган, колкото като публична легитимация на тяхната принципна в случая позиция. От друга страна обаче, ако се приеме, че Яне Янев, освен в собствена полза, съзнателно работи и в полза на ДПС, то как с такъв човек десните ще влизат в коалиция?

 

– Все пак, Пламен, не звучи ли странно депутат от една малка партия, макар с репутацията на ексцентрик, изведнъж да започне да разиграва като политически коз картата на националната сигурност, нещо, което политици с много по-голям потенциал не си позволяват да правят.

 

– Наистина звучи странно, Фили, и още как. И ще продължава да звучи странно, докато нещата се разглеждат като свързани само с неговите лични и на партията му интереси. Това помага да се види дървото, но пречи да се види гората.

В случая трябва да се каже, че връзката между интересите на Янев и интересите на ДАНС е доста прозрачна, особено през последните месеци. Схемата е следната: медийната активност на депутата Янев, снабден с информация и документи – най-вероятно директно или индиректно от ДАНС – провокира действия на самата ДАНС. Тези действия пък дават повод на депутата Янев да прояви отново медийна активност, в която печели дивиденти и за себе си, и за ДАНС.

 

– Но какъв е общият им интерес в конкретния случай с арестите в Гърмен и приказките за “радикален ислям”?

 

– На практика конкретният случай се вписва изцяло в тази схема на взаимно подпомагане. Но нека кажа и още нещо, Фили – провокации от такъв характер, на която станахме свидетели в Гърмен, не само през последните двадесет, но и през последните повече от 60 години, в България винаги са били извършвани с участието и под диктовката на специалните служби. Примерите са толкова много – като се започне от поредицата изселвания на турците, организирани от 51-ва година насам, мине се през смяната на имената първо на ромите, епизод, сравнително неизвестен  на широката публика, после на помаците и турците, и се стигне до контролираното създаване и поддържане на отявлени националистически формации в годините на демокрацията, нищо от това не е ставало без участието на службите.

Интересът на ДАНС в конкретния случай е трудно да се формулира еднозначно, а и подобни акции никога не си поставят само една цел.

Най-видим на повърхността е фактът, че това всъщност е първата от създаването на ДАНС ситуация, при която агенцията се обръща към изпълнение на задача в основната си сфера на дейност – националната сигурност. Друга тема е, че проблемът с радикалните ислямисти в Гърмен се оказа напълно измислен и цялата работата – съшита с бели конци. Но нали в отчетите това няма да го пише…..

Надявам се няма да изглежда парадоксално, Фили, когато кажа, че според мен втората цел на ДАНС пък е компрометиране на самия Яне Янев. От една страна, напоследък той започна да става прекалено видима за обществото маша в ръцете на ДАНС. От друга – покрай скандалите, които предизвиква, започна да придобива известна самостоятелна  тежест сред избирателите в страната, което е заплаха, че в някакъв момент ще поиска да се еманципира от кукловодите си. И от трета страна – с включването си в Съюза на европейските консерватори, Янев може да се окаже реален, и то не маловажен, фактор в българската политика изобщо. Което едва ли е пряка заплаха от гледна точка на самата ДАНС, но при всички случаи може да бъде заплаха според левицата и лично според премиера Станишев, който пък е патрон на ДАНС. А на мен ми се струва също, че с компрометирането на Янев – и то в очите най-вече на наистина демократичната политическа публика – в България ще бъде задълго компрометирана и консервативната идея изобщо.

Най-лошото в цялата ситуация обаче, Фили е това, че докато политици и служби си разиграват игрички, хора в Гърмен, Рибново и  другите родопски села, засегнати от скандала, просто стоят и – сами в къщи или събрани на площада – се чудят защо всичко това им се струпва на главите. Защо собствената им родина ги третира като потенциални предатели? Защо ги смята опасни за националната сигурност? Защо, в крайна сметка, се отнася към тях като към втора ръка хора, хора, които нямат право да се радват на свободата да бъдат самите себе си? Ето, на тези въпроси, струва ми се, никой български политик в момента не може, а изглежда и не иска да отговори.     

Реклама

2 коментара

 1. kanew said,

  Днес слушах новото радио К2 и бях изненадан, че Яни Янев е с рейтинг съизмерим с този на Първанов, Станишев и Бойко Борисов. Не можах да разбера коя беше рейтинговата Агенция, а за кукловодите сам се досещам.

 2. стоян said,

  т nasko atanasov @ 05 Apr 2009 10:31 pm
  става дума за едни мръсни закончета, които се опитват да пробутат в парламента, не помня точно – приеха ли ги или не…
  но, ако се случи, всичко което пишете: в скайп, в icq, в социалните мрежи, мейлите ви – ще се „колекционира“ поголовно на едни приятелски МВР-сървъри – за 2 години напред…
  ако това ви прави щастливи, пейте псалми за милицията на XXI век…
  прибавете и простия факт, че чрез джиесема могат да ви следят с точност да десетки метри…
  от спътниците се снима всяка педя земя с резолюции, от които капата ше ви падне…
  помните ли как, само преди седмици, във връзка с убийството на сестрите белнейски, се прокрадна инфо, че са търсени подобни снимки от американците?
  та, милицията мечтае за това от татово време, сега го имат на тепсия, благодарение на технологиите…
  аз например ви виждам IP-адресите – никът totev е от 87.126.88.250 tongue

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: