ГЪРМЯНИ ЗАЙЦИ ГЪРМЯТ ЗАЙЦИ В ГЪРМЕН?

март 18, 2009 at 10:32 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

 

Пламен Асенов

 

18.03.2009

 

Демонстративната акция на ДАНС в село Гърмен, при която спецченгетата издириха  двама радикални ислямисти в лицето на Кмета и Даскала, заловиха ги тутакси, след което ги пуснаха, пак тутакси, може да изглежда – и в действителност изглежда – жалка. Само че на кой му пука, след като българското общество се е докарало до такова състояние, че дори подобни жалки акции вършат прекрасна работа на своите поръчители и изпълнители.

Разбира се, появиха се достойни граждани като Антонина Желязкова, Михаил Иванов, Едвин Сугарев и други, които биха тревога, че се подхваща опасна игра с огъня, че някой се опитва да печели /вероятно предизборни/ дивиденти от сценката, предупредиха, че, както неведнъж в България, раздухването на несъществуващи проблеми цели да се прикрият или омаловажат истинските, изобщо – казаха безкрайно верни и точни неща по повод случилото се.

Но главният въпрос е дали казаното от тях ще бъде и чуто! Дали хипотетичното гражданско общество в страната се е обърнало към проблема с онова ухо, в което няма тапа? Съмнявам се, защото опитът поне от последните двадесет години показва, че подобни съмнения като правило се оказват основателни и защото няма никакви индикации за промяна в публичните нагласи при сегашната ситуация. Тоест, очаквам акцията на ДАНС, на каквито и епитети да подлежи, наистина да свърши работа на своите поръчители и извършители. И така стигаме до другите два главни въпроса – каква работа и на кого.

Ще си позволя тук частично да не се съглася с мнението на наистина много уважаваната от мен Антонина Желязкова, която писа, че не ДАНС и Прокуратурата, а само политиците трябва да носят отговорност и да се извинят за случилото се в и покрай Гърмен. Безспорно е, че политиците Сергей Станишев и Георги Първанов, като хора, които държат до голяма степен в ръцете си контрола съответно върху ДАНС и Прокуратурата, трябва да носят пряка отговорност, а не да се правят на ощипани госпожици и да излизат с декларации против съществуването на призраци в България. Безспорно е, че политиците от управляващата тройна коалиция като цяло трябва да носят отговорност, защото с действията и бездействията си през последните години създадоха в страната подходяща атмосфера за виреенето на въпросните призраци. Безспорно е, че политиците от опозицията също носят отговорност както за колебливите си реакции по конкретния случай в Гърмен, така и за пълното си безхаберие и безпомощност по отношение на съществуващите в страната етнически и религиозни проблеми изобщо.

Нещото, за което не съм съгласен с Антонина обаче, е да се неглижира ролята на ДАНС в този случай. Може това да е просто стилистична фигура, използвана от нея, за да подчертае голямата отговорност на тъй наречената политическа класа. Но дори и чисто стилистично, ДАНС не бива да се пропуска, защото и с просто око се вижда, че Агенцията, части от нея или отделни фигури в нея имат пряк интерес и полза от случващото се. Защото за първи път от създаването си ДАНС всъщност взима участие в акция, която, поне на думи, има отношение към пряката работа на Агенцията – националната сигурност. Всичко друго дотук беше кафепиене с бандити, ловене на беззащитни футболни съдии и подслушване на политици и журналисти. А доколкото си спомням, наскоро премиерът се “закани”, че ще иска да се направи преглед на досегашната дейност на ДАНС. Така че акцията в Гърмен, въпреки всички разумни доводи за нейната пълна безсмисленост, за нейната незаконосъобразност, за това доколко е заплаха за етническия и гражданския мир в страната и всичко останало, все пак на думи се вписва в темата. И след “прегледа” премиерът ще може да излезе с открито чело пред обществото, за да похвали отрочето си. И обществото /като цяло/ ще се направи, че му вярва – бъдете сигурни. Ще се направи, че му вярва, защото на обществото /като цяло/ не му пука, предпочита да не мисли и да приема привидностите за реалности, за да не си разваля малкото рахат, който му е останал в тези тежки времена.

А че ДАНС нагласи цялата работа, като използва за целта любимата си напоследък маша, наречена Яне Янев, беше ясно за всеки, който стои с дистанционно в ръка пред телевизора и превключва новинарските програми. Поне десет дни преди акцията в Гърмен Янев минаваше от студио в студио уж да говори за последните си разкрития по корупционния скандал с НАП /къде е ланският сняг?/, а всъщност веднага пренасяше темата към хипотетичните “прояви на радикален ислямизъм в Западните Родопи” и подканяше наред водещите да отидат и да видят с очите си тези прояви. След сценката с Кмета и Даскала пък напоително благодари на ДАНС за правилната реакция, независимо че според Прокуратурата акцията в Гърмен не е санкционирана във връзка с “радикален ислямизъм”. Тоест, проведена като такава, тя е незаконна.

Но описаното дотук изглежда като ход, който реализира само една тактическа цел. Може ли да се разглежда ситуацията и като опит за реализация на цел по-стратегическа? Мисля, че – да. И тя не е да бъде предизвикан истински етнически конфликт в страната. От това никой в момента няма реална полза. Виж, за отделни политици и политически интереси изглежда удобно да се поддържа сравнително високо ниво на етническо напрежение, това да, но то също е ход с тактическа ориентация.

Смятам, че стратегическата цел на цялата история е да бъде компрометирана в зародиш идеята, зрееща от доста време вече в някои среди, за създаване на консервативна партия в България. Отделен е въпросът дали и доколко такава партия по принцип има почва в страна като България, както и всякакви други теоретични въпроси, свързани с нейното създаване.

Факт е обаче, че именно Яне Янев, един по принцип аморфен като политическа база, но реактивен като повратливост политик, неотдавна отиде в Лондон да се среща с британските консерватори в опит на практика да обсеби контактите с тях за своята партия РЗС. Това беше ход №1 за компрометиране на консерватизма в България, защото кой уважаващ себе си консерватор ще последва в политически смисъл лицето Янев.

Сега дойде ход №2 – забъркването на лицето Янев с откровено антихуманни думи и действия.

Следва ход №3 – лицето Янев в месеците до изборите привнася принципите и развива идеите на консерватизма в България.

През това време той е критикуван, но не от ляво, защото левицата всъщност има изгода от неговите думи и действия, а от дясно, от хора демократи, които по принцип биха могли да бъдат членове и симпатизанти на една истинска консервативна партия.

Някой може да възрази, че кукловодите на българската политика, независимо дали те са във или извън България, не са толкова умни, че да измислят такава игра. Може, само че това всъщност не е кой знае колко умна игра. Както вече споменах в този текст, кукловодите знаят, че не е нужно техните ходове да бъдат безкрайно умни, за да им свършат работа сред апатичното българско “гражданско” общество.  

 

2 коментара

  1. Борис Петров said,

    Др. Яне Янев (партизанско име – неизвестно засега) от няколко месеца насам си прави предизборен PR. Извинявам се – правят му. Предизборния PR е скъпо удоволствие и не се прави случайно и за когото и да е. Г-н Янев ще бъде вкаран в бъдещия парламнет (вероятно) с цел при (ДС) необходимост да се мести от коалиция към независими или към друга коалиция… Така де – “баланс” да има.
    Но ВСИЧКО зависи от нас – избирателите!

  2. Axmed said,

    iamam mnogo zaici okolo 700

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: