ПЪРВАНОВ ДА СИ ХОДИ СЪЩО – 21

февруари 25, 2009 at 8:00 am (Публицистика) (, , , , , )

 

Пламен Асенов

 

25.02.2009

 

/Освен псевдосоциалистическото-псевдолиберално правителство, което трябваше отдавна да си е отишло, защото е спирачка по европейския цивилизационен път на България, президентът Първанов трябва да си ходи също. Всеки ден до свалянето, до подаването на оставка, до изтичане на мандата му или до реализацията на някое от предвидените по Конституция крайни събития, свързани с невмъзможност от негова страна да изпълнява функциите си, ще посочвам тук различни основания защо това трябва да се случи./

 

Президентът Георги Първанов трябва да си ходи, защото

 

в началото на 2006 година заяви пред немския вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, че България може да се справи с проявите на крайния национализъм /в лицето на партия “Атака”/, като каза: “Европа може да ни се довери – ще се справим с този феномен”.

Точно три години по-късно дори и слепите могат да видят това, което зрящите виждаха още тогава – че никой с никого не се е “справил” и няма “да се справи”, защото от една страна няма как да го направи, а от друга – реално не иска да го направи.

 

Изявлението на Първанов за справяне с крайния национализъм беше опит да се хвърли прах в очите и на българите, и на европейците. Само че различни видове прах. На българите – че някой изобщо може “да се справи” ей така, на бърза ръка, с подобен тип проблеми в една демократична държава. На европейците – че той самият има политическа воля за подобно “справяне”.

Явно президентската PR акция си изпълни предназначението в онзи момент, за който беше предназначена. Оттогава насам – кой ти помни /в Европа/, пък и смей ли да пита /в България/?

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: