ПЪРВАНОВ ДА СИ ХОДИ СЪЩО – 17

февруари 21, 2009 at 10:02 am (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов

 

21.02.2009

 

/Освен псевдосоциалистическото-псевдолиберално правителство, което трябваше отдавна да си е отишло, защото е спирачка по европейския цивилизационен път на България, президентът Първанов трябва да си ходи също. Всеки ден до свалянето, до подаването на оставка, до изтичане на мандата му или до реализацията на някое от предвидените по Конституция крайни събития, свързани с невмъзможност от негова страна да изпълнява функциите си, ще посочвам тук различни основания защо това трябва да се случи./

 

Президентът Георги Първанов трябва да си ходи, защото

 

всяка година на 19 февруари се изправя пред паметника на Апостола и – заел позата и той на Апостол – започва да ни обяснява какво значи Левски за нас, българите, колко много той е важен, как да го почитаме и да претворяваме заветите му в собствения си живот, като за целта най-добре е да се прегърнем всички заедно.

 

От историята на тоталитарните режими фашизъм и комунизъм може да се види, че подобни масови прегръдки не водят до нищо добро. Както показват и някои жанрове на масовата филмова култура.

Но ако оставим шегата настрана, трябва да се припомни, че демокрацията като цяло и водещите форми за нейната реализация – парламентарната кавга и  партийно-идеологическото противопоставяне, затова са измислени, за да могат нормалните хора да съществуват един до друг без да се бият, но и без да е необходимо непременно да се прегръщат.

Правилото е да копаеш собствената си градинка в обща полза, а не общата – в полза на някой, който се е подредил насред общата и гледа на нея като на своя.

Само че на Първанов това не му влиза в концепцията, доколкото хората, които знаят подобни правила на демокрацията, обикновено създават проблеми, `щото много им знаят и устите. Така че чисто комунистическата постановка за масовата прегръдка явно продължава да е за него не само по-добре позната, но и по-удобна.

 

 

2 коментара

  1. paganini said,

    „Всеки народ заслужава управниците си… “ – май излиза вярно

  2. иван тотев said,

    Искам да акцентирам върху нещо на пръв поглед различно. Тези дни прочетох, че Бербатов призовал английските медии да изписват и произнасят правилно името му Димитър а не Дмитрий, защото, казал той, аз съм българин а не руснак. Бербатов е добре възпитано момче и е пропуснал да съобщи на англичаните, че както на тях не им е приятно да ги объркват с американците или австралийците, така и за българите е обидно да ги вземат за руснаци.
    Браво на Митко Бербатов! За мен жестът му имаше стойността на глътка европейско достойнство в потоците от простотия и псевдо патриотизъм бълвани от управляващите и марионетните им опозиционери.
    Но как постъпва агент Гоце, когато, доколкото ми е известно, при всички срещи с официални руски представители – президенти, премиери, посланици, шефове на фирми и пр. се обръщат към него с Георгий? Едва ли им напомня, че националното му достойнство а и протоколът изискват да го наричат Георги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: