НЯКОГА, В ЕДНА ДАЛЕЧНА ГАЛАКТИКА…..

януари 26, 2009 at 10:08 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , )

Пламен Асенов

 

26.01.09

 

Е, не беше чак толкова някога, само в средата на 80-те. Но пък си беше в една далечна Галактика…..

В нея Роналд Рейгън вече беше казал пред света, че Съветският съюз е Империя на злото и беше наредил разработката на проекта, известен като Star wars. Михаил Горбачов пък тъкмо беше дошъл на власт и още се чудеше дали да каже пред света думата “перестройка”.

В тази далечна Галактика по българските магазини нямаше почти нищо, а по руските имаше съвсем нищо.

И в същата тази далечна Галактика по българските/!/, да, по тогавашните български вестници, се появи реклама, чиито текст гласеше: САМО ВОДКАТА ОТ РУСИЯ Е ИСТИНСКА РУСКА ВОДКА.

Ни повече, ни по-малко.

Всъщност рекламата сама по себе си беше забележителна – щом малоумник като мен я помни и досега. Но се сетих за нея не случайно, а покрай съобщението за открития в неделя във Варна Център на Фонд “Руский мир” – засега пръв и единствен в Източна Европа и на Балканите.

“Е, поне в нещичко изпреварихме всички останали” – помислих си първоначално. И, нали реотанът ми загрява бавно, даже бях на път да се зарадвам. Обаче вдруг /изведнъж – рус./ ми текнаха и други мисли.

Например тази, че, преведено на български, “руский мир” не означава мир, който идва от Русия, а означава руски свят. А пък България, доколкото ми е известно, поне по документи вече трета година не се намира в руския, а в европейския свят.

Спомних си също, че това е същият онзи Фонд “Руски свят”, създаден преди няколко години по личното поръчение на Путин, Владимир Владимирович, финансиран директно от държавната хазна и известен в нормалния свят като пропагандна централа на КГБ, чиято цел е превръщането дори на нормалния свят в руски.

Но най-вече се върнах към спомените за гореспоменатата реклама на водка, когато прочетох следния цитат от идеологическата платформа на Фонда: РУСКИЯТ СВЯТ Е СВЕТЪТ НА РУСИЯ.

Пак ни повече, ни по-малко. Всъщност не, има и повече: “Призванието на всеки човек е да помага на своята родина, да се грижи за ближния. Често може да се чуе какво страната можеше да направи за хората. Но не по-малко важно е какво може всеки от нас да направи за Родината. От настроенията да лежим на гърба й да се обърнем към идеята да й служим“.

Веднага пренебрегнах факта, че в случая руската пропагандна централа на KGB е използвала свои думи, за да цитира идеологическия си враг JFK, казал същото на американците преди доста време в една друга далечна Галактика. Пренебрегнах също и правописа в този текст, защото и без правопис от него всичко става ясно. С изключение само на едно – защо българите трябва да се грижат за родината на руснаците и да и служат? Защото очевидно, след като Фондът си основава Център точно в България, то нещо такова има предвид. Или аз пак бъркам поради недораслост на мисленето – нали ние, българите, никога не сме били Империя, та си носим тая характерна недораслост…..

И понеже се уплаших, че може би от руска гледна точка наистина очевидно съм тъп, продължих да мисля, за да наваксам. И мисля, че малко понаваксах, като се сетих, че преди не много време, в една доста по-близка Галактика, самият Путин поведе – и проведе успешно – идеологическа борба, подкрепена със законови забрани за дейността на големи, известни и демократични западни Фондации на територията на Русия. Общата идея на борбата беше, че, ако не бъдат забранени, въпросните Фондации може да размътят мозъка на руснаците с празни приказки за демокрация. Може да превърнат руснаците в лоши хора. Да ги принудят да шпионстват в полза на същата тази демокрация срещу твърде мизерно заплащане. Мизерно поне по стандартите на руските олигарси, които са добри хора, защото продават на сметка Русия и не я предават идеологически.

Та ето как стигнах и до аналогия с нацизма, който ругаеше демокрацията заради нейните слабости, но с удоволствие се възползваше от тях. Например забраняваше прокламирането на демократични идеологии в собствената си страна, но постоянно напомняше на демократичните страни, че те не могат да си позволят да забранят разпространението в тях на нацистката идеология, защото са демократични.

И други такива Оксиморони.

Обаче покрай това и аз самият изпаднах в дълбока криза на представите си за света. Особено като прочетох, че на събитието по повод откриването на Центъра на Фонд “Руски свят” във Варна са присъствали не само руснаци, които живеят или пристигат сега в България с цел да се грижат за собствената си родина, но и български официални лица – двама заместник-министри /на образованието и на външните работи/, областният управител и кметът на града.

Така получих тремор на главата, който се забелязва и досега. Защото едната половина на мозъка ми поздравява официална България като истинска демократична страна, която позволява из нея да се разпространяват дори антидемократичните идеи на руския империализъм, а другата половина се гърчи от страх, че неофициална България няма да остане задълго истински демократична, щом официалната позволява из нея да се разпространяват антидемократичните идеи на руския империализъм.

И всичко това се случва не някога, в една далечна Галактика, а тук и сега. Може би защото Обама не е Рейгън, а Путин не е Горбачов? Или поради някаква друга причина, до която не мога да стигна само с помощта на тъпия си провинциален мозък.

Е, макар относително пълен идиот, аз продължавам да съм сигурен, че САМО ВОДКАТА ОТ РУСИЯ Е ИСТИНСКА РУСКА ВОДКА. Както и че РУСКИЯТ СВЯТ Е СВЕТЪТ НА РУСИЯ.

 

 

3 коментара

 1. Алеко said,

  Точно срещу българския Парламент, един конник е втренчил поглед в сградата, та да наблюдава строго дали обитателите й „се съединяват“ към пазвата на „Руский мир“.
  А зад гърба на Парламента се е извисил храм-паметник, носещ името на княз, васал на Златната орда и чието управление се смята като начало на руския етнос, демек на „Руский мир”.

 2. преброител said,

  Обикновенно когато ЦРУ отваря свои офиси в дадена страна ,това е резултат на муждуправетелствена спогодба. Това става обикновенно в страни, с които СЩА са в един съюз,примерно НАТО. Не знам на какво основание е отворен в Бългория офис на руското КГБ.Знам ,че вече не сме в един съюз.Когато бяхме в Варшавския договор ,в България нямаше офис на КГБ, а нашите служби бяха на директно подчинение на КГБ. Не вярвам някой да се заблуждава ,че новооткрития „Руски свят“ не е офис на КГБ.Просто нашия агент ГОЦЕ показа че е общ агент.

 3. D. said,

  Петата колона си е тук и не е преставала да работи срещу България! За съжаление, влиянието й върху политическите процеси тук е определящо, защото преобладаващата част от управляващите ни са нейни представители или продажници и комплексари, като гоце, доганчо, царчето, милинчо и сие.Необходима ни беше лустрация още преди 20 г., но силно се съмнявам дали разполагахме с критичен брой истински интелектуалци, които да я наложат. Ние нямахме станалите световно известни Хавел, Михник, Валенса, Палах и т.н., пак заради методите на КГБ, а специално избрани и набедени десиденти. Всичко истинско тук се убива още в зародиш –нашите Янков, Манолов и други-бяха превърнати в абсолютни маргинали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: