АКО ЕЛЕНА ДЖЕЛЕБОВА НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ…..

януари 15, 2009 at 11:22 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , )

Пламен Асенов

15.01.09

 

Ако Елена Джелебова не съществуваше, тя трябваше да бъде измислена. Не за друго, а за да има кой да каже съвсем публично не само насред София, но и насред Брюксел, че това, в което живеем ние, българите, е същото, в което си мислим, че живеем. И в което всички други европейци все по-ясно ни виждат как живеем.

Добрата новина е, че Елена Джелебова, поне от няколко дни, вече съществува, вече няма нужда да я измисляме.

И няма абсолютно никакво значение дали тя е мъж или жена, дали е българка или чех, дали е Елена или Давид.

Някой все още има ли нужда от доказателства, че “българският кенеф” е оръжие не по-малко реално от “българския чадър”? Само че оръжие не за индивидуално, а за масово поражение – чрез материалната и духовната нищета, които раждат пороци и стискат обществото за гушата. Или поне стискат за гушата онази негова част, която смята, че да си протегнеш главата нагоре, за да виждаш повече и да мислиш по-добре, е право и достойнство на човека.

Ако съдя по реакциите, очевидно някой все още има нужда от доказателства. Ето последните две.

В деня, когато се разбра, че кенефната провокация на българската художничка Елена Джелебова, всъщност е общовропейска провокация на чешкия художник Давид Черни, в София политическият кенеф изригна и чрез елементарна и безсрамна полицейска провокация смаза мирния протест на младежи и старци пред Парламента. Връзката между едното и другото събитие не е пряка. Но е силна.

В същия този ден министър-председателят на европейска България, напълно провокативно, отиде да води сепаративни преговори за газ в Москва, докато министър-председателите на другите европейски страни бяха в Брюксел, за да подкрепят острата декларация на  Барозу по повод газовата криза, която същата тази Москва създаде. Напълно провокативно.

Така че ако някой в България и след втория пример още не е разбрал защо един чешки художник си позволява нагло да ни обижда с кенефни провокации, то повече не трябва да му се обяснява. Достатъчно е само по отношение на него да се цитира един друг чех, великият писател Ярослав Хашек, който въведе в употреба съдържателния медицински термин “доказан идиот”.

Та сред тази последно спомената категория хора в България има и такива, които доскоро бяха притеснени за съдбата на Елена Джелебова. В смисъл – да не вземе да се укрие от справедливото възмущение на българските власти или поне на онези патриоти, които биха искали да намажат с катран и да подпалят въпросната вещица.

Сега същите тези хора са притеснени за съдбата на Давид Черни. В смисъл – ще му се случи ли, каквото трябва да му се случи, ако не от българска, то поне от чешка  страна или провокацията му пак ще остане безнаказана.

Както на практика е останала безнаказана предишната му провокация – да вземе насред центъра на Прага да боядиса един стоманен съветски танк в сияйно розово, моля ви се. Прибрали го за дребно хулиганство и го пуснали. За едро, за едро е трябвало да го приберат.

Защото ако всички се подведат по неговия акъл и започнат да си боядисват съветските танкове в сияйно розово…..Или пък всички започнат да представят България като чисто бял, стерилен кенеф – ами то никакъв реализъм няма в цялата работа.

А без реализъм това изкуство ли е?

 

 

Реклама

4 коментара

 1. prostak-si said,

  ebi se v gaza be nekadarno govedo

 2. българин said,

  Ти колко си жалък и долен ! Чувстваш ли се тъпо сега когато разбра, че Елена Джелебова не съществува ? Колко била умна (защото се изисква да си титан на мисълта) и колко била смела да ни представи като кенеф. Те такива вулгарни, измислени журналистчета като тебе, които само наливат масло в огъня и са готови да излеят поредната помия в жълтата преса, с единствената цел за собствено облагодетелстване, никога няма да разберат дълбочината на проблема. Понеже българите не са страдали достатъчно в последните години (демек малко ни е) и за това и ти трябва да подкрепяш тази гавра, която има за цел да смаже всякакви остатъци от съмочувствието ни на достойни хора. Ти даваш ли си сметка, че цяла Европа ни се смее сега и колко обидно е това за хората които живеят в чужбина ? Начина по който всички ги гледат и им се присмиват зад гърба ? За какъв се мислиш ?!

  … за оригинален може би ?

 3. Петър Камбарев said,

  Пламене, тези горните никога ама никога няма да разберат подобни неща нито от Европа ,нито от теб, нито от нас, нито от който и да е друг. Те са си те. Хубавото е, че освен тях ги има и другите. В това ми е надеждата.

 4. Петър Камбарев said,

  Те са си те и са винаги анонимни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: