АКО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ БЯХА УМНИ

януари 6, 2009 at 9:20 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Пламен Асенов

 

06.09.2009

 

1. Ако всички българи бяха умни, държавата България вероятно щеше да се разпадне, защото нямаше да има кой да ни управлява. Умните хора по принцип избягват да се месят в такива досадни работи като управлението. Те предпочитат да стоят настрани и да дават акъл на глупавите, които са избрали за целта.

Лошото на този подход е, че глупавите, когато бъдат избрани, тъй като са глупави, вече не приемат акъл от умните, защото ги смятат за глупави.

2. Ако всички българи бяха умни, държавата България може би изобщо нямаше да съществува, защото всички българи щяха да се родят някъде другаде – кой в Щатите, кой в Европа, кой на тропическия остров Баунти. А някои даже в Тайланд, за да са по-близо до тайландките.

3. Ако всички българи бяха умни, отдавна щяха да покажат на руснаците, че не трябва да ни броят за глупави. Вече десет века. Но очевидно руснаците имат основания да ни броят за глупави, защото – също очевидно – не всички българи са умни, след като не показват на руснаците, че не са глупави.

4. Ако всички българи бяха умни, освен компютъра, щяха да измислят и правилния начин за неговото приложение. Тогава можеше да се очаква администрацията вече да не ползва прочутите си химически моливи и халваджийски тефтери, по отделни въпроси учителите да са информирани колкото учениците, а министрите да правят разлика между тоалет и тоалетна. Или поне между спрени европейски пари и крадени европейски пари.

5. Ако всички българи бяха умни, щяха да знаят, че някои са по-умни от другите. И щяха да разбират, че когато се казва “всички сме равни”, това означава равни права и задължения пред закона. А не че всеки Сульо и всеки Пульо, поотделно взети, са равни на един Румен Петков.

6. Ако всички българи бяха умни, в България нямаше да се организира кампания “Голямото четене”, защото хората щяха да си четат и без кампания. Нямаше обаче да го има и феномена Азис, който щеше да се прехранва като обикновен травестит в района на гарата. И още много феномени нямаше да ги има. А тогава как щеше да се познае, че всички в България са умни, след като нацията не ражда феномени?

7. Ако всички българи бяха умни, нямаше да ходят толкова често до тоалетната по голяма нужда. Така щяха да огладняват по-рядко, да спестят пари от ядене и, като разпространят този челен опит, фактически да преборят световната икономическа криза още в зародиш.

8. Ако всички българи бяха умни, нямаше да им се налага да слушат простотии. Защото в България нямаше да се говорят простотии.

И щяха да са информирани българите, че Гоце е македонското име на Георги и обратно. И тогава нямаше да си изберат македонец за президент. Защото логично е, след като споделяме лозунга “турците – в Турция”, да споделяме и лозунга “македонците – в Македония”. Също както “узбекистанците – в Узбекистан”,  “сибирците – в Сибир” или “аборигените – в Абориген”. По тази логика можехме да пратим и ченгетата в ченгеджийницата. Ама това е простотия, защото те и без това са си там.

9. Ако всички българи бяха умни, изкуството тук щеше да бъде много на почит, доколкото е единствената стока, която не струва нищо, а може да се продаде за купища пари на жадните за изкуство западняци. Само че пред това да бъдат умни българите предпочитат да бъдат честни и да не мамят горките жадни за изкуство западняци, като им продават за купища пари нещо, което не струва нищо. Затова и изкуството тук не е на почит.

10. Ако всички българи бяха умни, щяхме да знаем, че животът е последен, не първи. И щяхме да го живеем умно.

 

 

 

3 коментара

 1. Лъчезар Пламенов Томов said,

  Има обективни фактори за това, което се случва у нас –

  1) Липсата на демократични традиции в нашата история

  2) Най – тежко ударената страна от комунизма беше България – най – много избити, най – много репресирани, най – твърдо държани за гърлото.

  3) Липсата на Втори План Маршал за Източна Европа след 1989 – руската пропаганда налива милиарди и почти не среща съпротива, благодарение на фактическото ни изоставяне главно от Европа (САЩ помагат повече, макар и недостатъчно)

 2. boristodorov56 said,

  За съжаление късно прочетох този материал, но пък никога не е
  късно да оценя неговата стойност.

  Браво!

 3. boristodorov56 said,

  Днес открих този блог и затова кометнара е позакъснял, но тава
  не ми пречи да изразя респекта си към автора му.

  Браво!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: