НОВОГОДИШНОТО НА ПРЕЗИДЕНТА

януари 4, 2009 at 6:41 am (Публицистика) (, , , , , , )

Пламен Асенов

 

04.01.2009

 

Вече четири дни след като се появи на белия свят, новогодишното на президента продължава да го умирисва. За това със сигурност има основателни причини.

Първата е, че вероятно президентът сам го е сътворил. Този път никой не му е помогнал – нито в писането, нито в редактирането.

Всеки може да се досети, че, окрилен от успехите в предишни години, президентът е добил самочувствие. И като е решил, че новогодишното е лесна работа, пуснал е в дълъг отпуск екипа от бавачки, които поне донякъде знаят как се слага словесен памперс.

Затова от президентското новогодишно научаваме истински новини. Например тази, че “въпреки проблемите и тежестите на ежедневния живот, нацията ни успява”.

Всъщност, ако се замисли човек – в това определено има логика. Защото какво, ако не успех, е способността само за една година да загубиш безвъзмездно дарените ти от Европейския съюз стотици милиони евро. Има ли друга европейска държава, която да е успяла в подобно начинание? Няма. Категорично. А ние успяхме.

Какво, ако не успех, е способността ни да опазим мафията, която ни управлява, от правосъдието? За целта са необходими невероятно въображение и способности – също като в онова стихотворение на Борис Христов за човека, дето “лови мухите и ги пуска”.

Какво, ако не успех, е да сътворим критерии, по които от два милиона и половина пенсионери да изберем най-заслужилите сто и да ги пратим на море, без другите да се сърдят?

И така нататък – успех до успеха, мила моя майно льо!

Но не само новини за успехи има в новогодишното, а и малко скърцане със зъби. Скърцането е по отношение пълната неспособност на българите да се прегърнат един друг и да работят заедно, а не да се противопоставят безсмислено. За какво точно трябва да работят заедно не е ясно, но по всичко личи, че според президента напълно безсмислено е да се противопоставят например опозиция и  управляващи в Парламента. Противопоставяне срещу управляващите от страна на медиите, макар спорадично, също не е никак смислено. Да не говорим вече за частните изказвания на отделни граждани по отношение на правителството и изобщо на положението в страната, които дори не могат да бъдат цитирани от приличие.

Оттам нататък в новогодишното, както си му е ред, следват пожеланията. Хубави пожелания, смислени и весели. Например това – “България да се утвърждава като земя на толерантността”. Не – “да се превърне в…..”. Не и “да се стреми към…..”. Направо да се “утвърждава”. Сякаш въпреки скритата истина за “възродетелния процес”, въпреки неотворените досиета на жертвите на комунизма и непрочетената история на Държавна сигурност, въпреки несъществуващата стратегия за интеграция на ромите, въпреки политическия рекет върху цялото общество от страна на ДПС и Атака, земята ни вече някак от самосебе си е земя на толерантността. И сега остава само “да се утвърждава”.

Най-впечатляващо обаче изглежда новогодишното по отношение на едно друго “утвърждаване”, само загатнато от президента. “Нека да продължим да се утвърждаваме като надежден и предвидим съюзник” – призовава самоотвержено той. И не по-малко самоотвержено мълчи по въпроса на кого именно трябва да бъдем надежден и предвидим съюзник – на нашите естествени цивилизационни партньори от Европейския съюз и НАТО или на руските имперски интереси в България, на Балканите и в Европа.

А това вече дава сериозно основание за притеснение – да не би новогодишното на президента не само да умирише околността, ами и да я оплеска.

  

2 коментара

  1. Ангел Грънчаров said,

    Гоце сякаш е извънземен; по-неадекватен за ролята си президент изобщо не може да има! „Пази Боже сляпо да прогледа!“, както го е казал поетът…

  2. Лъчезар Пламенов Томов said,

    Той е адекватен за ролята си, само дето ролята му не е на президент на България

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: