ЗА ГРАЖДАНКАТА МАТВЕЕВА, ЛИБЕРАЛИЗМА НА „ГАРДИАН“ И ПОСТАВЯНЕТО НА ДИАГНОЗИ

декември 18, 2008 at 11:58 am (Публицистика) (, , , , , , , )

 

Пламен Асенов

 

18.12.08 г.

 

Голям смут е настанал в широката славянска душа на живущата в Англия руска гражданка Ана Матвеева. Толкова голям, че чак се е излял по страниците на в. “Гардиън”, който пък го е публикувал, защото е либерален, ама до скъсване.

Смутът у Матвеева е породен от явлението “призрак”, който витае из Европа. Но не призрака на комунизма витаел, а призрака на русофобията.

За съществуването на призрака тя дава редица примери. На първо място е нейното раздразнение, задето англичаните имат усещане, че на руснаците им липсва чувство за хумор. Ами липсва им – при този ад, в който живеят вече десетилетия, цялото им чувство за хумор очевидно е трансформирано в усилие за оцеляване и няма как да се разгърне. Иначе по времето на Гогол и Чехов съвсем не им е липсвало. Та чак до Илф и Петров. Но през последните седемдесет години – gone.

Макар по съвършено други причини, чувството за хумор липсва и на германците, а пък това на американците е доста особено, да не говорим за японското. Само че никой германец, американец или японец не се стряска, когато британските медии пишат по темата или отделни личности им се подиграват в частни разговори.

След това, напълно сериозно, гражданката Матвеева критикува британските медии, които “дори не допускат, че руснаците също могат да бъдат обидени”. И после от примерите в частния живот веднага минава на същината на въпроса – защо именно могат да бъдат те обидени, като пише: “За руснаците на Запад, които не са олигарси, попзвезди или наемни убийци и не смятат, че режимът на Путин е второто най-лошо нещо след Иван Грозни, е много трудно да плуват в тези води.”

Само по себе си това изречение съдържа толкова много смешни елементи, че на пръв поглед с написването му гражданката Матвеева би могла наистина да претендира пред международния съд в Хага, че западняците я обиждат, като и отказват правото на чувство за хумор. Само че пак не може, защото и него тя е написала напълно сериозно. С други думи – предпочела е да го използва не като доказателство за майтапчийския си характер, а като обикновен кагебистки опит за манипулация, манипулацията, че русофобията и неприемането на режима на Путин са едно и също нещо.

В случая няма значение дали го е направила съзнателно, по поръчка, или манипулацията наистина идва от дъното на руската и душа, която, както знаем, често може да бъде твърде наивна, доколкото е далеч повече широка, отколкото дълбока. Важното е, че гражданката Матвеева наистина е поставила знака за равенство антипутин = русофоб и оттам нататък спокойно развива вече познатите клишета от руските медии:

– че Западът в лицето на Русия си измисля нов враг след края на Студената война, просто защото си няма друга работа;

– че Русия е а-ха на ръба да се обърне към западните ценности, само и трябва малко време и помощ, но лошите нтелектуалци и алчните за печалби политици в Европа тълкуват погрешно като имперски конвулсиите, породени от този труден избор и с нетърпението си всъщност пречат на процеса на озападняване;

– че Русия е невинна жертва на козните от страна на всички околни Грузии, а пък западните медии работят само по усет, не с факти, като по този начин настройват цялата общественост да смята руснаците за агресори и така се отварят дълбоки рани в психиката на горките живеещи на запад обикновени руснаци;

– че Русия е на кръстопът между “силната модернизация и силната милитаризация” и тя може да “тръгне” по единия или другия път, така че да внимават всички какво ще предпочете и да и помагат да предпочете първия, а не втория път, защото тогава става наистина лошо. За света, очевидно.

Истината е, че гражданката Матеева говори очевидни глупости. Русия не може да тръгне нито по единия, нито по другия път – просто защото няма пари, а в следващите месеци ще усети, че няма пари още повече. Дори и да имаше пари обаче, Русия пак не може да тръгне нито по единия, нито по другия път, защото за силна модернизация няма политическа воля и експертен ресурс, а за силната милитаризация пък е необходима първо силна модернизация. Обратното вече руснаците го пробваха по времето на комунизма и видяха докъде ги докара.

Гражданката Матвеева говори глупости също, защото Русия не е невинна жертва на козните от страна на всички околни Грузии. Невинните жертви не ръкопляскат целокупно и не пият водка от радост, когато арогантните им премиери, бивши президенти, си позволяват каруцарски словоблудства по отношение ташаците на грузинския президент Саакашвили и публично формулират фройдистки желания да го обесят лично за въпросните ташаци.

Гражданката Матвеева говори глупости, защото спорът за необходимостта от присъединяването на Русия към “западните ценности” е спор, който върви в самата Русия от Петър Първи насам, а сега Путин действително го доведе до ръба, само че до обратната страна на ръба – почти до тотално желание на Запада да забрави, ако може, че Русия изобщо съществува.

И накрая – гражданката Матвеева говори глупости, защото, след като живее в Англия и вероятно работи нещо там, тя много добре знае, че Западът си има друга работа и хич не му се ще да си измисля врагове. Пък били те и старите, добре познати.

Но съм сигурен, че гражданката Матвеева няма да се съгласи с мен, ако може да прочете всичко това. И тя няма да се съгласи не само защото наистина и липсва истинско чувство за хумор, но също защото и липсва истинско чувство за сериозност.

Да не говорим, че и липсва и елементарно чувство за приличие. Например приличието да не раздухваш  имперските си предразсъдъци и да не размахваш имперските си комплекси насред една империя на свободния дух, в която си отишъл да живееш непоканен.

А липсата на такъв вид приличие вече е диагноза, не обида.

Чудя се само на колегите от БТА, които по някакви “незнайни” съображения преведоха и разпространяват из България воплите на гражданката Матвеева, вместо да преведат и разпространят поне един истински анализ за ролята на руската империя в съвременния свят.

Но и такъв тип журналистика има. А това също е диагноза, не обида.

1 коментар

  1. Jaguar said,

    Изключително добре казано! Материалът много ми хареса, поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: