МАРТИН ДИМИТРОВ ИЛИ РУМЕН ХРИСТОВ

декември 16, 2008 at 7:03 am (Публицистика) (, , , , , , )

 

Пламен Асенов

16.12.08

Ако се налагаше аз да избирам между някой от двамата, бих избрал Мартин Димитров. Най-вече защото изглежда има ясното съзнание, че преди да се търси обединение на десницата, тя трябва да е наясно в името на какви принципи и управленски идеи се обединява. Тоест рефлексът да се желае власт в името на самата власт при него или все още го няма, защото е твърде млад и отскоро играе  политическата игра, или е достатъчно цивилизован и образован човек, за да подходи принципно. Или и двете.

Призивите на Румен Христов – дайте десницата да се обедини веднага, за да успее да влезе във властта – призиви, които очевидно включват и бързо пришиване на евентуалното дясно обединение към “дясната” партия ГЕРБ ми звучат не просто познато, а и катастрофално. През годините Съюзът на демократичните сили достатъчно много пъти се е обединявал с кого ли не в името на тъй наречената “синя идея”. И се е разпадал след това, всеки път все по-болезнено, защото така и никога не успя да формулира – пред себе си и пред обществото, в какво точно се състои въпросната “синя идея”. И най-вече – дали тя не е просто символ, който под красивата си обвивка всъщност представлява обикновен трамплин към властта за отделни хора или групи хора.

Освен всичко друго, участието на Румен Христов в правителството на Любен Беров, което в началото на 90-те замести сваления с безкръвен преврат кабинет на Филип Димитров, очевидно е един от най-лошите възможни атестати за всеки “автентичен седесар”, да не говорим за евентуалния председател на партията.

От друга страна – и у Мартин Димитров има неща, които ме притесняват. Имам чувството, че той е твърде много икономист и твърде малко политик. А по този начин е твърде лесно да се изпусне от поглед по-глобалната картина, защото в политиката не всичко е икономика, както и обратно.

Публикуваните в блога на Мартин Димитров седем предложения, които очевидно са основата на неговата предизборна платформа за вътрешните избори в СДС, звучат твърде есеистично дори в икономическата си част и сред тях липсва точно това – голямата политическа идея, визията за основната посока, в която трябва да се движи българското общество. Сред тези предложения липсва също какъвто и да било намек за вижданията му по отношение динамиката на глобалния свят, в който съществува България, както и по основните общоевропейски теми – балансите на евроатлантизма, вътрешните развития в евросъюза, отношенията с Русия. Не присъстват в предложенията и ясни виждания за това какво е състоянието на българската политическа система, що е дясно и що е ляво в страна като България, където политическите принципи изначално са заложени погрешно, не присъства виждането на Мартин как ще се справи с проблема, с който преди него се сблъска челно Иван Костов – как в държава с “по природа” твърде ляво ориентирано  население може да се прави пълноценна дясна политика.

Не, това съвсем не са излишни неща за платформата на едни вътрешнопартийни избори, защото в нормалния свят тази платформа на председателя обикновено става основа след това и на платформата за управление на съответната партия.

Така че, ако ми се налагаше да избирам между Мартин Димитров и Румен Христов, аз, въпреки всичките си забележки, наистина бих избрал Мартин Димитров.

Но добре, че не ми се налага да избирам.

1 коментар

  1. Ангел Грънчаров said,

    Дали не настана време добрите хора в тая страна пак да се размърдат?

    Призив към всеки буден български гражданин, без значение от възраст, пол и занятие, да се присъедини към протеста на студентите!

    Всички да отидем на протестите! Дойде моментът да покажем, че сме народ, че сме европейци! Да защитим достойнството си на свободни хора!

    Да живей европейска, демократична и свободна България!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: