ГОЛЕМИ СМЕ ГЕНИИ

декември 13, 2008 at 10:37 am (Публицистика) (, , , , )

 

Пламен Асенов

 

13.12.08 г.

 

Имам предвид, че ние, българите, сме големи гении. Или поне някои от нас. Винаги съм го знаел, но вътрешно съм се съпротивлявал срещу публичното изразяване на подобни силно патриотични признания, за да не бъда разбран криво. Напоследък обаче работата стана съвсем прозрачна и затова ще го кажа пак и искрено – големи сме гении.

След изобретяването на киселото мляко, компютъра “Правец”, колана за бедни /”Винаги с една дупка повече!”/ и политическата коалиция между палачи и жертви, сега се проявихме гениално и във висшите икономически сфери, като измислихме нов, никому непознат начин за справяне със световната финансова криза.

Всеки се досеща, че става дума за заслужаващия Нобелова награда смел ход с повишаването на Основния Лихвен Процент /ОЛП/, за да се спасим от кризата. А оттам, може би, да спасим и целия останал свят от душещото го мрачно финансово бъдеще.

Горките американци, горките англичани, горките японци, горките германци…..

Техните прехвалени специалисти не успяха да се досетят за нещо толкова просто и затова централните им банки свалят ли свалят основната лихва. А може би правят това нарочно, като по този начин подлите империалистически правителства се опитват и занапред да държат в плен на пазарните илюзии горките граждани, като насърчават еснафското желание за потребление сред тях дори по време на криза.

Само гърците, каквито са си хитри византийци, решиха да ни оспорят Нобела и също повишиха процента, ама там пък гражданите им нещо се размъркаха, защото очевидно много са се оеснафили. Та изобщо не е ясно дали гърците ще устискат докрай в своите козни и най-вероятно ние ще си останем единствени в света с висок ОЛП.

Освен, разбира се, ако братята руснаци, като наша еднородна славянска кръв и еднороден православен дух, не вземат и те на въоръжение нашата икономическа мярка. Само че и да я вземат, целият свят вече знае, че тя си е наш патент, пък и имаме лоби в Брюксел, за к`во им плащаме на хората, да ни крадат руснаците ли…..Абе, ще държим високо Нобела най-после…..

Покрай това обаче се очакват и други приятни развития. Например почти съм сигурен, че предстои някой от по-първите ни банкери да грабне голяма световна банкерска награда в Давос или някъде там заради гениално измислената на този фон система за доене на клиентите. Имам предвид, че лицата, взели кредит, вече получиха съобщение, че, заради увеличаването на ОЛП, лихвата по техния кредит също се увеличава автоматично. От друга страна горките нещастници, които имат само прости дебитни сметки, съвсем не получиха такова съобщение. Защо? Ами очевидно е – защото цената на лихвата за техните пари съвсем не се увеличава автоматично. Не е ясно също дали се увеличава и механично.

Това много прилича на приложената от разни превозвачи тактика, свързана с цената на петрола. Докато цената на петрола се вдигаше, цената на автобусния билет от Пловдив до София се покачи от 9 на 13 лева. Сега цената на петрола падна рязко, но на билета остана гордо вдигната. И ще се вдигне още повече, когато цената на петрола отново започне да расте нагоре.

В случая искам да подчертая две неща. Едното е, че банкерите в България очевидно се учат на икономика от шофьорите си и при това добър акъл получават. Второто е, че “да го вдигнеш” продължава да бъде национален спорт, положение, от което страдат само тези българи, които не тренират достатъчно.

Някой ще попита каква е ролята на правителството в случая. Ами гениална. То седи на входа и изхода на всичко и прибира всичко. Както казах в началото – “големи сме гении или поне някои от нас”. Е, имах предвид, че за късмет винаги си избираме точно най-големите гении да ни управляват. Догодина – пак.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: