Христо Ковачки – ЛЕНИН В ПОЛША ИЛИ КАКТО ВИ ХАРЕСВА

ноември 14, 2008 at 5:29 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , , )

 

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

14.11.08 г.

 

/Фили/ В сряда Главна дирекция Борба с организираната престъпност /ГДБОП/ проведе акция и иззе документи от офисите на предприятия, собственост или свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Самият той, след петнадесетминутен  разговор в Дирекцията, получи обвинение за участие в престъпна група и извършване на финансови  престъпления в изключително големи размери и бе пуснат под гаранция срещу  определена от прокуратурата рекордна за България сума от 300 хиляди лева.

Соченият за голям енергиен бос, а напоследък и с преки интереси към участие в политиката Христо Ковачки каза малко по-късно пред националното радио, че е изненадан от случващото се, но не се притеснява от него и се надява случаят да влезе колкото може по-скоро в съда, за да докаже невинността си.

Христо Ковачки е роден през 1962 година в Самоков. Завършил е ядрена физика в  Ленинградския институт за точна механика и оптика и е доктор на техническите науки. През 1991-ва година обаче изоставя науката и се отдава на бизнес, като първоначално изнася зеленчуци и консерви за бившия Съветски съюз, а после става собственик на верига магазини в София. Големият му възход в бизнеса започва през 2001-ва година, при правителството на Симеон Сакскобургготски. Той бързо купува няколко водноелектрически централи, впоследствие две енергийни предприятия в комплекса “Марица-изток”, става собственик на предприятието “Атомремонт”, което обслужва атомната централа в Козлодуй, придобива пет мини, от чиито доставки на въглища зависи работата на големи ТЕЦ-ове в България, става на практика собственик и на Общинска банка и има сериозно развиващ се бизнес в Сърбия, като тамошните медии го свързват с хора от сръбския подземен свят…..

Самият Ковачки твърди, че в повечето от тези случаи той просто е консултант, не собственик, а също – че бизнесът, който реално има, е напълно законен и придобит с кредити. В политическо отношение досега известните факти и много публични съмнения сочат голяма близост на Христо Ковачки с висшето ръководство на Движението за права и свободи, както и с президента Георги Първанов. От миналата година  Ковачки се включи и пряко в политическия живот, като създаде партия “Лидер”, която взе участие, макар без особени успехи, на последните местни избори. Заедно с ВМРО и Земеделския народен съюз партия “Лидер” пък създаде коалицията “Напред”, която се очаква да се бори за влизане в Парламента през следващата година.

 

– Пламен, изненадващи ли са наистина официалните обвинения, отправени през тази седмица от българската прокуратура към Христо Ковачки?

 

– Ще използвам формулата “ и да, и не”, Фили, само че не като опит да се измъкна от отговора, а точно обратното – за да изложа причините, които има и за единия и за другия отговор.

Не, обвиненията не са изненадващи, защото бизнесимперия като тази, с която е свързано името на Ковачки, в страна като България не се гради за седем-осем години. Най-малкото – подобен бърз възход, за да се стигне до лично състояние от 700 милиона долара, на колкото го изчислява полското списание “Впрост”, буди  сериозни съмнения. Още по-сериозни стават съмненията, като се има предвид посоката на неговите бизнес-интереси. Как става така, че един на практика никому неизвестен собственик на верига магазини бързо се превръща в ключов играч в отрасъл като енергетиката – отрасъл, към който апетити имат много, поне видимо доста по-крупни играчи, отрасъл, който е стратегически за България, но който до голяма степен се контролира и от руснаците?

Не бяха изненадващи обвиненията също, защото напоследък името Ковачки все по-често се чуваше по един или друг повод в публичното пространство, а дългогодишните наблюдатели на българския обществен живот обикновено разглеждат това като дим, след който идва огън. Два дни преди да бъде обвинен, самият Ковачки дори излезе с обръщение, в което призова прокуратурата и данъчните да проверят неговия бизнес заради упоритите слухове, че той не е чист. Както става ясно сега обаче, според прокуратурата тази проверка е започнала доста по-рано, поне преди две години.

Третата причина да не бъдат изненадващи обвиненията е, че от страна на Европейския съюз България е притисната в ъгъла по темата борба с корупция, организирана престъпност и връзките на всичко това с хора от високите етажи на властта. А Христо Ковачки, поради неприкриваните или поне не дотам добре прикриваните си връзки с ДПС и президента Георги Първанов, е резонен кандидат за проверка.

Само че същите тези връзки пък могат да се посочат и като съществена причина за обратното тълкувание, защо случилото се с Ковачки – да, беше изненада.

Както е известно, България е страна на политическите чадъри – не само онзи, който преди 30 години уби писателя Георги Марков, а и онези, видими и невидими, с които властимащите защитават различни “свои” хора от действията на правоохранителните и правораздавателните органи. Така че задействането на прокуратурата и службата за борба с организираната престъпност в този случай породи множество тълкувания.

 

– И какви са основните хипотези за случилото се с Ковачки?

 

– Първата хипотези, която мнозина наблюдатели споделят повече с ирония, отколкото с реална надежда, е, че прокуратурата най-после взема нещата в свои ръце, задействала се е и иска да изчисти името си на институция, използвана досега предимно за изпълнение на политически поръчки.

Веднага след това обаче се нарежда хипотезата, че това действие също е един вид  политическа поръчка, която отразява някакво състояние на противоборство, съществуващо в управляващата тройна коалиция. Тук тълкуванията отново най-малкото се раздвояват.

Едни смятат, че става дума за нов, пореден удар срещу Движението за права и свободи, че бизнесът на Ковачки е бил част от онези “обръчи от фирми” около партията, за които преди време призна лидерът Ахмед Доган и че след самоубийството на началника на неговия кабинет Ахмед Емин, което удари моралния авторитет, сега обвиненията срещу Ковачки удрят пряко и по икономическите възможности на ДПС.

Други пък казват, че по този начин най-вероятно се атакува президента Георги Първанов. През последната година – година и половина той сякаш наистина сериозно започва да губи позиции в противоборството си с премиера Сергей Станишев, противоборство за овладяване и задържане на властови позиции, което е публична тайна. Нищо чудно, впрочем, че по стара тоталитарна традиция, за атаката срещу Христо Ковачки беше избран момент, когато президентът е на официално посещение в далечна Аржентина.

Като сме тръгнали по линията на съмненията в тази посока обаче, трябва да се мисли и за обратната възможност – Ковачки да е станал вече неудобен за президента с желанието си да играе сам на политическата сцена или с нещо друго и атаката срещу него да е поръчана точно от Първанов. Но за да остане президентът “чист”, операцията да е проведена в момент, когато самият той е в Аржентина. Нещо като Ленин в Полша от добре известния стар виц, който ясно рисуваше не съвсем невинните забавления на жена му, Надежда Крупская, с главното му ченге – Феликс Едмундович Дзержински, докато самият Ленин е в Полша.

Изобщо, Фили, в страна като България, която до голяма степен се управлява все още по стари ченгеджийски стереотипи – с интриги и подмолни действия, страна, в която институциите се крият от медиите и максимално избягват да информират обществото, като по този начин сами пораждат слухове и тълкувания, страна, в която връзките и интересите на политиците не са ясни и предвидими от идеологическа гледна точка, а са свързани с всевъзможни задкулисни интереси, хипотезите могат да се трупат до безкрай. Или както ви харесва. Или поне докато не се появи нов “интересен случай”, нов дразнител, нов генератор за хипотези и старият бързо се забрави. Някой да си спомня вече за множеството хипотези и очаквани развития във връзка със споменатото самоубийство на Ахмед Емин? Някой да си спомня за пребития журналист Огнян Стефанов и опасенията за свободата на словото? Някой да си спомня за разкритията, че Държавната агенция за национална сигурност е подслушвала и разработвала журналисти и политици? На практика никой вече не споменава нищо за тях. И това са забравените сериозни случаи само от последните два месеца.

Нищо чудно тогава, че във връзка със случая Христо Ковачки се появи и една екстравагантна на пръв поглед хипотеза, а имено, че самият той предизвиква в момента голям шум около себе си с цел да се прекратят, поне донякъде, спекулациите с името му и, вече пречистен официално, да постигне по-сериозни политически успехи на парламентарните избори през следващата година. Като при това използва сегашната ситуация не само за да получи прокурорска индулгенция, но и като един голям рекламен клип, за който не му е необходимо дори да плаща на телевизиите.

А в края на краищата – защо не? Нали България отдавна е известна като страна на неограничените възможности!

2 коментара

  1. petrunka said,

    Харесва ми както говори Христо Ковачки.И както се държи пред хората. Има много неясни неща около личността му, но все пак на някого трябва да повярваме. Макар и доста плахо, но ми се ще да му повярвам. Имам една молба-теснолинейката Септември- Добринище. Може ли да я вземе под закрилата си, за да се спре разрухата й и да я направи атракция за ученически екскурзии,освен за ползуване от хората, разбира се. Има такива примери-стари ж.п. линии в Англия се възстановени и са направени развлекателни. Защото е много тъжно да се гледат рушащите се гарички и тревясалите релси. А да не говорим за тъжната съдба на линията Червен бряг-Кнежа, която се допусна да бъде унищожена-дано с помоща на г-н Христо Ковачки, за което горещо го моля от името на много хора и деца, теснолинейката Септември-Добринище бъде съхранена и обновена, за което той никога няма да бъде забравен от ХОРАТА.

  2. ехо said,

    мисля че ковачки е много умен и почтен човек. Колко хора в държавата могат да се похвалят че няма да съкращават хора в кризата… помислете малко…на кой да се доверим

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: